Mirza Begić je lani odigral v Evroligi 12 tekem, v grškem prvenstvu pa le 14 srečanj. Foto: Aleš Fevžer
Mirza Begić je lani odigral v Evroligi 12 tekem, v grškem prvenstvu pa le 14 srečanj. Foto: Aleš Fevžer
Alen Omić, Mirza Begić
Olimpija ima trenutno z Alenom Omićem in Mirzo Begićem eno najmočnejših, če ne celo najmočnejšo centrsko navezo v Ligi ABA. Foto: Aleš Fevžer
Nenad Krstić in Mirza Begić
Begić je za Slovenijo nastopil na EuroBasketu v Litvi 2011, ko je bil prvi bloker turnirja, in lani v Sloveniji, ko je bil tretji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Begič največja okrepitev Olimpije

stonj in v primeru dobre ponudbe lahko odide v drug klub.

Aleš Pipan je dejal, da si želi, da bi odličen center z zmaji vztrajal vso sezono in da ne razmišlja o tem, da lahko že naslednji dan odide, tudi Begić bi rad ostal v zmajevem gnezdu, toda želje so nekaj, finančno stanje pa realnost in trenutno je 29-letni košarkar za Olimpijo precej predrag: "Radi bi ostal v Olimpiji, a je finančna situacija slaba. Je boljša, kot je bila pred nekaj leti, a s temi dolgovi klub nima denarja, da bi dal kakšno resno ponudbo."

Omić ima velik potencial
Kakor koli že oziroma kolikor časa še, je vseeno Begić velika okrepitev za Olimpijo, kar je dokazal tudi na pripravljalnih tekmah. Je izvrsten v obrambi, pa tudi v napadu dodaja dodatno širino igri zeleno-belih. Po dolgem času imajo Ljubljančani dva izjemno visoka centra, saj Begić, ki verjetno ne bo registriran za nastop v evropskem pokalu, in Alen Omić merita kar 217 oziroma 216 centimetrov. Begić bo obenem pomagal tudi pri razvoju 22-letnega Omića, za katerega pravi, da ima velik potencial: "Omić je zelo nadarjen igralec, a mora počasi začeti odraščati. Še vedno se preveč igra in je na trenutke še otročji. Ima potencial, če pogledate še druge mlade igralce, bo eden najboljših evropskih centrov."

Prvič je k Olimpiji prišel pred 12 leti, ko sicer ni dobil priložnosti v prvem moštvu. V Sloveniji je nato igral še za Triglav in Slovana, kjer je okreval po hudi poškodbi kolena po avanturi v Italiji in v Belgiji in se dokončno uveljavil. Za tem je prestopil v Tivoli, kjer je odigral dve dobri sezoni v Evroligi: "Za zdaj imam odprto pogodbo. Zelo lepe spomine imam na Olimpijo. Zdaj sem znova tu. Dobro treniramo in dobro formo smo pokazali tudi na tekmah. V ekipi imamo nekaj zelo nadarjenih igralcev. Tem mlajšim pomaga nekaj starejših igralcev in vse skupaj vidim zelo pozitivno. Zdaj, ko ni Evrolige, je nekoliko drugače. Tudi ni toliko gledalcev, kot jih je bilo predtem. Kot sem že rekel, verjamem, da imamo dovolj talentirano ekipo. Veliko je možnosti, da lahko začnemo zmagovati in dosegati dobre rezultate."

Ponudba lahko pride že jutri
Kljub odprti pogodbi se Begić ne obremenjuje z morebitnim odhodom oziroma ne išče mrzlično kluba, le čaka na pravo ponudbo. Čeprav igra zastonj, pravi, da za zdaj zelo uživa, a vseeno upa, da ne bo tako vso sezono: "20. julija sem tu začel trenirati z osebnim trenerjem. Ko so začeli, sem se priključil in se dogovoril, da nadaljujem z njimi. Čakam pametno ponudbo. Raje bi šel v evroligaško ekipo za manj denarja kot v eno ekipo, ki ne igra v Evroligi, a bi mi ponudila več denarja. Imel sem nekaj ponudb, a ni bilo nekaj, kar bi jaz želel. Nisem želel sprejeti ponudbe, ki mi ni bila všeč. Zanimanje so pokazali tudi nekateri močni klubi, a je potem vse skupaj propadlo. Zato sem se odločil, da ostanem v Ljubljani. Ponudba pride lahko jutri, lahko pa tudi čez tri mesece. Nikoli ne veš."

Po odhodu iz Ljubljane je dobro igral za Žalgiris in Real, pred lansko sezono pa je nato prestopil k Olympiacosu. Čeprav so zanimanje za nadaljevanje sodelovanja pokazali tudi v Madridu, se je vendarle odločil za odhod k tedanjemu evropskemu prvaku, po prihodu v Pirej pa je doživel pravi kulturni šok. Odnos grških klubov kljub izvrstnim rezultatom še zdaleč ni na isti profesionalni ravni kot na primer v Španiji. Tudi razmere za življenje so bistveno slabše, tako da Begić kar nekoliko obžaluje, da je odšel k Olympiacosu.

Po prihodu Šermadinija zanj ni bilo več prostora
Poleg vsega je imel po prihodu v Pirej težave s poškodbo, sledil je še incident, ko se je tekmi na proti Galatasarayu stepel s Popsom Mensahom - Bonsujem in februarja je nato Olympiacos pripeljal Giorgija Šermadinija, potem pa slovenski center ni dobil več prave priložnosti: "Ta zgodba z Olympiacosom je kar negativna. V klub sem prišel precej utrujen, potem sem si še poškodoval hrbet. En mesec sem celo težko hodil. Potem sem se počasi začel vračati, a se je nato zgodilo tisto z Mensahom - Bonsujem, ko nisem smel igrati en mesec. Na koncu se je predsednik kluba odločil, da pripelje še enega igralca na mojem položaju in pristal sem na stranskem tiru."

Zdaj je Olympiacosova zgodba končana in pred Begićem je nekakšen nov začetek. Zaradi neposrečene sezone je tudi izpustil svetovno prvenstvo. Juretu Zdovcu je v pogovoru pojasnil, da enostavno ni dovolj pripravljen za pomoč reprezentanci: "Ko sva se slišala z Zdovcem, sem mu povedal, da nisem ne fizično ne psihično pripravljen, da bi lahko pomagal to poletje. Tako zame kot tudi za reprezentanco je bilo najbolje, da sem počival. Priložnost je dobil Omić in mislim, da je dobro odigral to svetovno prvenstvo. Tudi rezultat je bil na koncu dober." Begić pravi, da je zdaj popolnoma zdrav in da je tudi pripravljen znova obleči dres slovenske izbrane vrste, ki ga je naturalizirani košarkar nosil že na dveh evropskih prvenstvih: "Vedno sem na voljo reprezentanci, če le ne bo kakšne poškodbe."

Begič največja okrepitev Olimpije