Jaka Klobučar je bil mož odločitve proti Olimpiji, bil pa je tudi statistično najboljši posameznik tekme. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar je bil mož odločitve proti Olimpiji, bil pa je tudi statistično najboljši posameznik tekme. Foto: Aleš Fevžer
Aleksandar Džikić
Varovance Aleksandra Džikića v polfinalu čaka Portorož, Olimpijo pa Grosuplje. Oba sta si četrtfinale zagotovila prek Lige za obstanek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sani Bečirović
Sani Bečirović je bil s strani domačih navijačev deležen kritik in žvižgov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Dino Murić je igral odlično, toda vseeno premalo za uspeh Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka že do polčasa nadigrala Olimpijo
Krka v končnico s prvega mesta

Novomeščani so si z zmago zagotovili prvo mesto po rednem delu Lige za prvaka, ki jim v (pričakovanem) finalu proti Olimpiji prinaša prednost domačega prvenstva, ne nazadnje pa tudi lažje nasprotnike v končnici. "To je ključno, da bomo v želenem finalu imeli domači parket, kar zna odločati," je po tekmi povedal Jaka Klobučar in dodal: "Morali smo obvezno zmagati za to prvo mesto. Zasluženo smo dobili tekmo. Večino srečanja smo vodili, a v drugem delu smo naredili nekoliko preveč napak in dopustili, da se je Olimpija vrnila v igro, kar ne bi smeli, saj smo že ob polčasu vodili za 15."

26-letni Novomeščani, ki je svoj čas igral tudi v zeleno-belem ljubljanskem dresu je bil na koncu junak domače zmage. Dosegel je odločilno trojko, ostal zbran tudi s črte prostih metov, prav ob koncu tekme pa je zadel izza črte za končnih deset točk naskoka, kar je pri zmajih spodbudilo veliko neodobravanja, kajti košarkarji so si z gestami nakazali, da zadnjega napada oziroma obrambe ne bodo odigrali. Ljubljančani so pustili Klobučarja, ki pa je nato vrgel trojko. Z 19 točkami je bil nekdanji slovenski reprezentant prvi novomeški strelec, ukradel je kar šest žog, podelil osem podaj in bil statistično najučinkovitejši na parketu.

Razbita povezava med notranji in zunanjo linijo
"Bili smo v položaju, ko smo v zadnjem krogu z Olimpijo igrali za to prvo mesto. Olimpija slabše začela to državno prvenstvo in doživela nenadejane poraze, tako smo si mi privoščili en spodrsljaj doma in enega v gosteh. Ni mogoče ves čas zmagovati. Tokrat smo dobro nadzorovali to, kar želimo. Ključ do zmage je bil, da smo razbili povezavo med zunanjo in notranjo linijo,"
je srečanje komentiral Aleksandar Džikić.

Domači trener je lahko zadovoljen z zmago, še zdaleč pa ne z igro. Nasploh je derbi upravičil naziv, le kar se tiče izenačenost in napete končnice, ne pa tudi s kakovostno igro na terenu, kar bi pričakovali od najboljših slovenskih moštev. Džikića, še bolj pa na drugi strani Aleša Pipana, lahko skrbijo velika nihanja v igri, po katerih nasprotnik lahko nadomesti tudi velike zaostanke, to pa se je zgodilo že na drugi medsebojni tekmi.

Žvižgi s tribun za Bečirovića
'Džile' je tokrat večinoma rotiral le izkušene igralce, saj mladi niso dobili veliko priložnosti. Matej Rojc je igral manj kot pet minut, Tomaž Bolčina je šel v igro naredit le dve osebni napaki, Erjon Kastrati pa je obsedel na klopi. Kljub negodovanju domačega občinstva pa je polovico tekme preigral Sani Bečirović, ki tokrat ni imel svojega dne (1/8 iz igre, tri izgubljene žoge), novomeški navijači pa so mu namenili številne žvižge in nesramne vzklike ter od Džikića ves čas zahtevali, da izkušenega košarkarja zamenja. Vse skupaj je verjetno tudi spodbudilo, da je srbski strateg na Krkini klopi po tekmi vzel mikrofon uradne napovedovalke in nagovoril občinstvo, se mu zahvalil za podporo ter ga pozval, naj spodbuja državne prvake, ko jim gre, in tudi, ko jim ne.

Krka je dobila še četrto od šestih medsebojnih letošnjih tekem. Zmaji so slavili v superpokalu in v Ligi ABA, Krka pa je dobila eno tekmo v jadranskem tekmovanju, finale pokala, ko je prvič osvojila lovoriko, in obe tekmi rednega dela Lige Telemach. Sezona gre torej znova po novomeških notah, ponovno je Krka uspešnejša od Olimpije, kar je Džikić komentiral v svojem slogu: "V Sloveniji je normalno, da ima klub, kot je Olimpija, največjo medijsko pozornost. To je klub z največjo tradicijo, z največjimi uspehi, iz glavnega mesta in tako naprej. Normalno je, da se drugače gleda na stvari, ki se dogajajo pri njih, kot na tiste pri nas. Imeli so določene težave med sezono. Imajo probleme z organizacijo, koliko slišim, saj nimam informacij znotraj kluba. Nam ni namenjene toliko pozornosti. Smo na minimumu po prostoru, ki nam ga namenjajo mediji. Igramo kot ekipa, in to je dalo rezultate proti Olimpiji. Verjamem, da se bomo letos še srečali." Kot kaže, si želi več medijske pozornosti, kar je ironično, saj je večkrat nedosegljiv in od nje praktično beži. Tako je bilo tudi na pokalu, ko je Krka slavila v Mariboru, Džikića pa po tekmi sploh ni bilo na spregled in ni dal izjav po prvem uspehu Krke v tem tekmovanju.

Brez Salina in Gailiusa glavno orožje Murić
Po tej tekmi je jasno, da ima lahko več skrbi pred končnico ljubljanski trener Pipan, ki je v dvorano Leona Štuklja prišel s precej zdesetkano postavo, saj sta manjkala najnevarnejša strelca z razdalje. Prav zato je večino napadov šlo pod obroč, kjer je bil razigran Dino Murić. Krilni center je ob 19 točkah ujel kar 16 odbitih žog in je kraljeval pod obročema. Kljub razigranemu Muriću pa se je poznala odsotnost Deividasa Gailiusa, ki ima kronične težave s kolenom, in Sasuja Salina. Finec, ki je prvi strelec Olimpije, jo je skupil v petek proti Heliosu, poškodba stegenske mišice pa mu bo najverjetneje preprečila vsaj nastop na prvi tekmi četrtfinala, kjer Olimpijo čaka Grosuplje,, Krko pa Portorož.

Olimpija je tako kot tekmo pred tem v Stožicah izgubila v drugi četrtini, ko si je nabrala visok zaostanek in je nato ves čas lovila nasprotnika, za popoln preobrat pa je zmanjkalo moči. "Čestitke Krki za zmago, ki je absolutno zaslužena. Zopet smo odigrali identično kot zadnjo tekmo v Stožicah. Tri četrtine smo igrali dobro, druga pa je bila znova porazna. Zaradi te druge četrtine, kjer smo delovali tako v obrambi kot v napadu kot razbita vojska, smo izgubili to tekmo. Škoda za priložnost, vendar zdaj se nadaljuje vse skupaj s končnico. Moramo biti pravi na naslednjih tekmah in se čim hitreje prebiti v finale," je dejal Pipan.

S +8 padli na -15
Ljubljančane je drago stal velik padec in številne napake v napadu, ki niso bile posledice dobre novomeške obrambe, ampak bolj nezbranosti. Nasploh so bili zmaji zelo nervozni, nekajkrat so se sporekli med sabo, o nezbranosti pa pričajo tudi začetniški napaki Alena Omića in Dragiše Drobnjaka, ko sta popravljala met soigralca, ko je bila nad njim že storjena napaka. Žoga je šla skozi obroč, šla bi tudi, če ne bi bilo 'popravkov', ti potezi pa sta goste stali štirih točk. Zmaji so izgubili kar 19 žog, sedem več od Krke.

Padec je bil zares velik. Olimpija je povedla z 20:12, nato pa je sledil delni izid 28:5 in prednost 15 točk ob polčasu, a vseeno so se Pipanovi varovanci vrnili v igro: "Fantom nimam kaj zameriti. Dali so na parketu vse od sebe. Borili so se od prvega do zadnjega. Imeli smo težave tudi z osebnimi napakami in rotacijo. Če ne bi bilo te druge četrtine in tega padca, bi se morda veselili tudi mi."

Domače igrišče je lahko tudi dodaten pritisk
"Če bomo pravi, da velika prednost domače igrišče ni. Igraš tam, kjer treniraš eno tekmo več, lahko pa je domače igrišče tudi dodaten pritisk. Mi smo se letos že dovolj opekli v Ligi ABA in domačem prvenstvu. Ne bo podcenjevanja in nobenega popuščanja. To smo se tudi dogovorili v garderobi po tekmi. Gremo na vso moč in v čim krajšem času želimo v finale,"
je še dodal Pipan, ki je znova lahko računal na Jakova Vladovića, vendar pa ta ni posebej navdušil.

Luka Rupnik, ki ga je na zadnjih tekmah dobro nadomestil, je bil najbolj razpoložen strelec z razdalje pri Olimpiji. Z 11 točkami – zadel je tri trojke – je bil drugi strelec zmajev, igral pa je le 14 minut, saj ga je v drugem polčasu Pipan kar 'pozabil' na klopi. Zaradi težav s poškodbami je ljubljanski trener veliko rotiral. Tako je tudi Nebojša Joksimović, ki je dosegel 11 točk, a izgubil kar osem žog, veliko igral na krilu, kjer je imel precej težav z razigranim Edom Murićem, ki je višji in fizično močnejši. Povzročal je težave tudi Jaki Brodniku, pri Olimpiji pa je na položaju dve pomagal tudi Paolo Marinelli. Hrvaški mladenič se je v drugem polčasu nekoliko sprostil, v prvem pa naredil znova precej napak in hitro po vstopu na parket lahkomiselno izgubil dve žogi. Nekaj, kar se mu zdaj že kar pogosto dogaja.

Krka že do polčasa nadigrala Olimpijo
Krka v končnico s prvega mesta