Sašo Filipovski je Olimpijo kot glavni trener vodil že v sezonah 2003-2005, predtem je bil sedem sezon pomočnik v klubu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Filipovski je Olimpijo kot glavni trener vodil že v sezonah 2003-2005, predtem je bil sedem sezon pomočnik v klubu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Rajgelj in Jani Möderndorfer
Janez Rajgelj in Jani Möderndorfer sta s prihodom Filipovskega seveda zelo zadovoljna. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Filipovski
Sašo Filipovski bo letos dopolnil šele 37 let, vendar ima kot trener nemalo evropskih izkušenj. Foto: EPA
Filipovski že začel z delom

Slovenski podprvaki so ga po njegovih besedah vabili že v preteklosti, tokrat pa očitno izkoristili pravi trenutek. Njegov prejšnji klub, rimski Virtus, je v krizi, zato sta z lastnikom Claudiem Tottijem hitro sklenila dogovor o odhodu. V ponedeljek bo v Stožicah že zavihal rokave, dela pri dograjevanju moštva je na pretek. Jure Zdovc je v lanski sezoni v Evroligi postavil visok standard ...


Kako ste se poslovili od Lottomatice?
Predsednik Claudio Totti ne ve, kakšna bo usoda kluba in ali bo še ostal v njem. Z mojim delom je bil zadovoljen, rad bi, da ostanem, vendar mi je iskreno povedal, da so vrata odprta, če najdem drugi klub. Totti ne najde dodatnih pokroviteljev za nemoteno delovanje v italijanski ligi in ne želi biti edini pokrovitelj kluba. V zadnjih desetih letih je v projekt vložil 40 milijonov evrov. V takšnih razmerah, kot so zdaj, noče več delovati. Veliko igralcev je, ki imajo visoke pogodbe in jih je težko prekiniti, s proračunom dveh milijonov evrov pa ne bo mogel sestaviti konkurenčne ekipe.

Pogodbo ste imeli do konca prihodnje sezone. Je bilo treba kaj plačati, ker ste jo predčasno prekinili?
Ne, nič, sem prost trener, predsednik je dober človek, gradbenik, ki se ukvarja z velikimi projekti. Sva v dobrih odnosih.

Kdaj je Union Olimpija vzpostavila stik z vami?
Že vrsto let so me vabili. Vem, da je Janez Rajgelj vztrajen človek. Odkar sem odšel, smo bili v stiku vsako leto. Ko sem bil na Poljskem, se je Rajgelj usedel v avto in se pripeljal k meni, toda takrat imel sem pogodbo. Zdaj smo lahko skupaj s predsednikom Janijem Möderndorferjem uskladili vse podrobnosti in sem res vesel, da se vračam v matični klub, kjer sem deloval deset let, in da sem podpisal triletno pogodbo. To je dovolj, da bom lahko potegnil neko rdečo nit, in upam, da mi bo uspelo zadržati in sčasoma dograditi ekipo. Tudi družina se po več letih, preživetih v tujini, z veseljem vrača domov.

Jure Zdovc je imel z Rajgljem precej težav in ga je označil za samosvojega ...
Teh notranjih trenj ne poznam. Jasno je, da trenerju nikjer ni lahko, je pa za uspešno delovanje kluba vsekakor potrebno timsko delo.

Lani je Olimpija tik pred zdajci sestavila ekipo, letos pa kaže, da se stvari pravočasno urejajo. Kako boste sestavili moštvo?
Nekaj mladih ima pogodbo, preostali ne. Ekipo je treba sestaviti na novo in jo potem dograjevati. Za trenerja in za vodstvo kluba je težko, če se igralci vsako leto menjajo. Potem je to loterija in lahko zadeneš ali pa ne. Nikoli ne veš, ali se bodo igralci ujeli. To dolgoročno načrtovanje je zelo pomembno.

Boste uveljavljali mlade slovenske igralce? Bi imeli v ekipi radi kakšnega uveljavljenega tujca?
Težko bi to rekel ... Vsak bi rad imel čim boljše igralce, ki se vklopijo v moštvo in razumejo s trenerjem. Ob sebi želim imeti vrhunske profesionalce, ki so ambiciozni, kakovostni tako individualno kot moštveno. Želim, da se igralci borijo za barve kluba in da so se pripravljeni odrekati za moštvene cilje.

Filipovski že začel z delom