Aleksandar Džikić je s Krko trikrat postal državni prvak, slovensko prvenstvo pa je enkrat osvojil tudi z Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer
Aleksandar Džikić je s Krko trikrat postal državni prvak, slovensko prvenstvo pa je enkrat osvojil tudi z Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer

Ne bomo spreminjali ekipe, kajti nimamo denarja. Vsako leto se govori, da je jadranska liga vse slabša in enako velja za državno prvenstvo. S tem se ne strinjam. V Ligi ABA so ekipe vse močnejše in se krepijo, zato res ne vem, kaj je naš domet. Ena poškodba lahko popolnoma spremeni sezono, če se poškoduje nosilec igre. Tako so kakršne koli napovedi in nekakšne ocene v tem trenutku nerealne.

Aleksandar Džikić
43-letni srbski strokovnjak je lani Krko popeljal do prve dvojne krone, saj so Novomeščani prvič slavili tudi v pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Džikić: Ni to klub, ki bi ga vodila ulica

Krka v novo sezono vstopa s precej spremenjeno in bistveno pomlajeno ekipo. Na vprašanje, ali je zadovoljen s svojo ekipo in ali bo morda prišel še kakšen nov igralec v Novo mesto, je Džile odgovoril z glasnim smehom, nato pa šele dejal, da zdajšnji državni prvaki za kaj takega nimajo denarja: "Močno smo spremenili ekipo. Ni Klobučarja, Bečirovića, Murića, Buljana in Paviča. Tu ni filozofije. Imamo ogromno mladih igralcev, ki so, kakršni so. Morajo se naučiti, kaj je članska košarka. Moramo biti strpni. Moramo ujeti neko ravnotežje, da mladi dobijo priložnost in da ob tem ne trpi rezultat."

V Novem mestu bodo morali biti potrpežljivi
"To je maraton, in ne sprint. Sezona se končuje v maju in v juniju. Ne morem v septembru govoriti za celo sezono. Nikoli na začetku sezone ne igramo najbolje. Ne maram ekip, ki so že na začetku zelo dobre, a potem padejo in se ne poberejo več. Naša igra vedno počasi raste. Pred nami je sezona z veliko vzponi in padci. Upam, da bomo končali z vzponom,"
je dejal trener petkratnih zaporednih slovenskih prvakov.

V novomeški ekipi je med 13 igralci kar šest takih, ki so stari 21 let in manj: "Zadovoljstvo je delati z mladimi, a po drugi strani naporneje kot s člani. Potrebnega je več časa, potrpljenja in dela. Ne sme trpeti rezultat in tudi ne starejši igralci. Starejše košarkarje zanima le rezultat in ne razvoj mlajših. Tako je treba najti ravnotežje. Težko je dati priložnost mladim igralcem in obenem doseči uspeh. To je zelo težko. Recimo, bi lani pri Olimpiji dobila Rupnik in Marinelli priložnost, če bi bila zdrava Jackson in Vladović? Tako ne bi videli, česa sta sposobna. Podobno velja tudi za nas."

Mladi bodo dobili veliko priložnosti
Džikić letos resno računa na Mateja Rojca, Tomaža Bolčino in Erjona Kastratija, ki so že pred tem dobili priložnost v članskem moštvu, v prvo ekipo pa je povabil tudi nekaj košarkarjev iz nadarjene Krkine generacije, ki je lani zanesljivo postala mladinski prvak. Med njimi je izpostavil bosanskega centra Imrana Polutaka: "Kastrati, Rojc in Bolčina morajo narediti korak naprej. Napredek mora biti viden, saj si le tako lahko izborijo mesto pri Krki. Enako velja za Polutaka, ki bo v rotaciji. Te štiri sploh ne štejemo kot mlade. Poleg njih imamo še štiri ali pet mladih, ki z nami trenirajo. Morajo se bojevati za svoje mesto pod soncem."

Novo mesto je zapustilo nekaj nosilcev igre, od bolj izkušenih sta ostala Jasmin Hukić, ki bo kapetan moštva, in Chris Booker. Ostal je tudi Malcolm Armstead, ki je bil lani vso sezono poškodovan, letos pa se pričakuje, da bo eden glavnih Džikićevih adutov. Trije košarkarji so okrepili Krko – Nebojša Joksimović je prestopil iz Olimpije in bo ob Hukiću najbolj izkušen v ekipi, Kamerunec Alexis Wangmene in Mirko Mulalić pa sta prišla s Polzele. Mulalića si je Džikić želel v moštvu in pravi, da mu zelo zaupa in verjame, da bo dokazal, da je pripravljen igrati še na višji ravni in da do zdaj na tem ni igral le zaradi spleta okoliščin.

Večina ekip v Ligi ABA boljših kot lani
Krka letos ne bo igrala v evropskih tekmovanjih in bo tako nastopala še v Ligi Telemach, glavne misli pa bodo pred končnico državnega prvenstva tako usmerjene v Ligo ABA: "Z izjemo Partizana, ki je zaradi teh problemov slabši kot lansko sezono, je večina ekip boljših kot lani. Cedevita ima evroligaško ekipo, Cibona je naredila odlično moštvo, Budućnost, Szolnoki, Zadar in MZT so boljši kot lani, Metalac ima zanimiv koncept in ima nekaj izkušenih kakovostnih igralcev, Igokea je z nakupom izkušenih igralcev močnejša kot lani … Mislim, da bo kakovostna liga. Ne vem, kakšna bo ekipa Levskega, kajti ima finančne težave. To je edina manjša neznanka, a jasno je, da zmaga v Sofiji ne bo najlažja stvar na svetu. V tej ligi ni popolnega avtsajderja. Nekaj ekip bo verjetno s svojo kakovostjo nekoliko odstopalo, a ostali bodo v stanju, ko lahko vsak premaga vsakega. Cedevita, Zvezda in Budućnost so korak naprej. Tu so, recimo, še Partizan, Szolnoki in MZT. Tudi od Olimpije se s to ekipo pričakujejo boljše igre kot lani."

Pred začetkom sezone čaka Krko še superpokal, ki bo v torek v Šenčurju, nasprotnik pa bo Olimpija: "Superpokal ni najbolj pomembna tekma sezona. Ekipe se bodo med sezono lahko še menjale. Najboljši igralec Olimpije igra z odprto pogodbo Težko realno govorimo, kakšna je Olimpija. Mislite, da je kdo boljši igralec od Mirze Begića? Ni ga. Nekateri torej imajo Mirzo Begića, drugi ne. Želim, da ga zadržijo celo sezono, kajti to je dobro za slovensko košarko. Moj problem je, kako bomo igrali proti njim, a upam, da ostanejo skupaj in da so zdravi vso sezono. Mi Olimpijo ženemo naprej in oni nas. To je najboljše za slovensko košarko. Želel bi, da ima vsako leto čim boljšo ekipo, kajti tako bi jo imeli tudi mi. Lani smo skupaj priborili Sloveniji še eno mesto v jadranski ligi, a ni še ene ekipe zdaj v tem tekmovanju. To mi je zelo žal. Ne vem, kaj se zgodilo." Novomeščani ne bodo igrali v popolni postavi, saj sta poškodovana Luka Lapornik, ki ima zelo nenavadno in zakomplicirano poškodbo, a bo verjetno okreval hitreje, kot je bilo napovedano, in Wangmene, ki bo morda nared že za uvodni krog jadranske lige, zagotovo pa za drugega.

Ne bomo spreminjali ekipe, kajti nimamo denarja. Vsako leto se govori, da je jadranska liga vse slabša in enako velja za državno prvenstvo. S tem se ne strinjam. V Ligi ABA so ekipe vse močnejše in se krepijo, zato res ne vem, kaj je naš domet. Ena poškodba lahko popolnoma spremeni sezono, če se poškoduje nosilec igre. Tako so kakršne koli napovedi in nekakšne ocene v tem trenutku nerealne.

Džikić: Ni to klub, ki bi ga vodila ulica