Foto:
Foto:
Aleš Pipan.
Po mnenju selektorja Pipana smo od Italijanov gotovo močnejši pod košem, kar bo Slovenija poskušala izkoristiti z igro po globini. Foto: Reuters
Domen Lorbek
Košarkarji nabrušeni čakajo azzurre

"Na to tekmo smo se pripravljali zadnjih pet dni priprav. Italijani so izredno kvalitetna, predvsem izredna 'šuterska' ekipa. Vsi igralci so dobri strelci, tudi visoki, z linije 6,25. Potrebna bo agresivna obramba, koncentracija skozi vso tekmo in zaustavev teh njihovih najboljših strelcev, kar je gotovo naš prvi cilj. Na kakšen način, smo se že dogovorili," poudarja selektor Aleš Pipan, ki ga je očitno izučila lanska lekcija na svetovnem prvenstvu. Takrat je Marco Belinelli slovenski obrambi nasul 26 točk in jo popeljal do zmage z 80:76.

Skupno v zmagah Slovenija vodi 4:2
To je bil tudi eden redkih porazov proti zahodnim sosedom, ki so v dosedanjih kvalifikacijah za evropska prvenstva oz. na samem turnirju proti Sloveniji od petih dobili eno samo tekmo. Pa še ta zmaga sega v leto 1995, ko so bile na sporedu kvalifikacije za EP 1997.

Galanda ostal v Rimu
21-letni Belinelli, branilec Golden Stata, bo poleg Gianluce Basileja glavna ostrostrelska nevarnost, Carlo Recalcati pa bo pod košem še kako pogrešal kapetana Giacoma Galando, ki je zaradi nezaceljene poškodbe ostal v Rimu, skupaj z Giulianom Maresco. Velik del pozornosti bo tako usmerjen na Andreo Bargnanija, prvi izbor na naboru Lige NBA leta 2006 in člana Toronta.

Bargnani rad počiva, a ko je treba, zaigra
O 22-letniku je za MMC svoje mnenje podal njegov dosedanji soigralec pri Raptorsih, Uroš Slokar: "Imel je neke probleme s križem, kar je po mojem mnenju bolj izkoristil za to, da se odpočije. On zelo rad počiva in mislim, da je to izkoristil, da bo še bolj pripravljen. Ti igralci zaigrajo takrat, ko je treba. Bargnani ima neugodno stvar za visoke igralce: ima prodor in hiter izmet, ki mu ga bo treba nujno vzeti stran."

Smodiš se je in ni pripravljal na Bargnanija
Te naloge se bo prvi lotil Matjaž Smodiš, ki pa je z mešanimi občutki odgovoril na vprašanje, ali se je na 211 cm visokega košarkarja že kaj pripravljal: "Ja in ne. Potrebna bo koncentracija, tako kot na vsako drugo tekmo. Na igralce, ki jih poznaš, kot so Bargnani, Galanda, Gigli, se je lažje koncentrirati, kot na neke Poljake, ki jih praktično ne poznam in nikoli nisem z njimi igral."

Ponedeljkove tekme:

SKUPINA D
Ob 19.00: POLJSKA - FRANCIJA
Ob 21.30: SLOVENIJA - ITALIJA (TVS 2)

SKUPINA A

Ob 18.00: SRBIJA - RUSIJA
Ob 20.30: GRČIJA - IZRAEL

SKUPINA B

Ob 19.00: LATVIJA - HRVAŠKA
Ob 21.30: PORTUGALSKA - ŠPANIJA

SKUPINA C

Ob 18.00: ČEŠKA - NEMČIJA
Ob 20.30: TURČIJA - LITVA

Ž. K.

Košarkarji nabrušeni čakajo azzurre