Carlu Recalcatiju pri sestavi 12-erice, ki jo bo popeljal v Španijo, močno nagajajo poškodbe. Foto: EPA
Carlu Recalcatiju pri sestavi 12-erice, ki jo bo popeljal v Španijo, močno nagajajo poškodbe. Foto: EPA
Italija - Grčija
Pred začetkom tekme med Italijo in Grčijo so se z minuto molka spomnili na žrtve nedavnih požarov v Grčiji. Foto: EPA
Andrea Bargnani
Andrea Bargnani je bil lani prvi izbor na naboru Lige NBA. Foto: EPA
Marco Belinelli
Marco Belinelli je bil lani na svetovnem prvenstvu glavni krivec za poraz Slovenije. Foto: Reuters

Z debitantom na največjih tekmovanjih Andreo Bargnanijem (Toronto), s katerim ima po dolgih letih zvezdnika najvišjega formata iz Lige NBA, bi morala biti močnejša kot v preteklih letih, a na pripravljalnih tekmah se ni izkazala.

Od velikih padli le Nemci
Po seriji porazov na turnirju Acropolis proti Sloveniji (81:84), Grčiji (62:72) in Litvi (70:86) je klonila še proti Rusiji (59:77), nekoliko pa si je opomogla prejšnji teden na turnirju v Bambergu, ko je premagala Portugalsko (79:60) in tudi Nemčijo z Dirkom Nowitzkim (69:60). A generalka za "azzurre" ni bila nič kaj spodbudna. Za slabo popotnico v Alicante so jih namreč v četrtek popoldne pred skoraj 10.000 gledalci v Rimu povsem ponižali evropski prvaki Grki, ki so bili boljši kar s 73:52.

Zabava brez glavnih igralcev
"Moramo se opravičiti publiki. Gledalci so pripravili zabavo, toda mi v njej nismo sodelovali. Moram priznati, da sem zelo zaskrbljen. Nismo pripravljeni, kot bi si želeli, ne tehnično ne fizično. Napake v obrambi smo poskušali v napadu reševati z individualnimi akcijami. V obrambi smo igrali slabo, napadali pa brez logike," se po nepričakovano visokem porazu za izgovori ni skrival izkušeni selektorski maček Carlo Recalcati, ki mu veliko skrbi v zadnjih dneh povzročajo tudi poškodbe.

Zadnjo besedo bodo imeli zdravniki
Matteo Soragna zaradi poškodovane mišice na nogi v dvorani Palalottomatica še ni mogel igrati, Massimo Bulleri po poškodbi prstov na levi roki še ni povsem pripravljen, prav tako ne Marco Belinelli. Za nameček je Angelo Gigli, ki si je pred kratkim zvil gleženj, dobil nov udarec v poškodovano nogo. Recalcati napoveduje, da se bo šele po posvetu z zdravniki odločil, koga bo odpeljal v Španijo.

Brez Galande in Gallinarija
Vse štiri zgoraj omenjene košarkarje je predtem sicer uvrstil na seznam deseterice, ki ga je že objavil, a število neznank na njegovem spisku bi znalo z dveh poskočiti še za kakšno. Najhujši udarec pa prav gotovo pomeni izguba kapetana Giacoma Galande, ki se je po zlomu mezinca na desni roki po posvetu s svojim klubom Varesejem odločil za operacijo. Že prej je moral nastop odpovedati tudi 19-letni veliki up Danilo Gallinari. Moštvo na EP-ju bo sicer precej izkušeno, saj ga zaključujejo še Gianluca Basile, Denis Marconato, Stefano Mancinelli, Marco Mordente in Fabio Di Bella.

Nevarni Belinelli
Kljub vsem težavam znova velja, da so "azzurri" ob dobrem dnevu sposobni premagati vsakogar, pa tudi z vsakomur izgubiti, kar so dokazali že večkrat. Lani so na svetovnem prvenstvu na tekmi 2. kroga predtekmovanja presenetili varovance Aleša Pipana z 80:76. 26 točk je Slovencem nasul Belinelli, ki je blestel predvsem pri metih izza črte. "Odločilna je bila obramba mož na moža v drugem polčasu in nekaj srečnih italijanskih trojk, Slovenci pa so imeli premalo pogumnih igralcev, ki bi v ključnih trenutkih prevzeli odgovornost. Žoga je premalo potovala od roke do roke," bi lahko povzeli odmeve po tekmi. So Slovence v letu dni napake kaj izučile? Počakajmo do ponedeljka ...

Poudarek na obrambi, šibki na poziciji centra
Za konec lahko zapišemo le še isto kot pred lanskim "mundialom" na Japonskem: Italija, ki jo je slovenska reprezentanca v prejšnjih letih redno premagovala, bo kot vselej stavila predvsem na obrambo in moštveni duh. Najbolj šibka pa je gotovo na poziciji centra.

Matej Rijavec