Matjaž Smodiš opozarja pred podcenjevanjem nasprotnikov. Foto: RTV SLO
Matjaž Smodiš opozarja pred podcenjevanjem nasprotnikov. Foto: RTV SLO
Jaka Lakovič
Junak zmage nad Italijo Jaka Lakovič je med srečanjem izgubil kar šest žog. Foto: Reuters
Szymon Szewczyk
Prostor pod poljskim košem bo zapiral Szymon Szewczyk, ki je v sezoni 2005-2006 nosil dres Unona Olimpije. Foto: EPA

Slovenska vrsta je danes ostala brez poškodovanega Aleksandra Ćapina, a tudi Poljska je močno oslabljena, saj so nastop odpovedali številni nosilci igre. Zato so varovancem Andreja Urlepa napovedovali tri gladke poraze. Vseeno so se Poljaki na 1. tekmi dobro upirali Francozom in so bili vse do zadnjih petih minut v igri za presenečenje; na koncu je bilo 66:74 za galske peteline.

Poljska s slovenskim priokusom
Glavna nevarnost predstavlja izkušeni Adam Wojcik, ki je Francozom nasul 19 košev. 'Profesorja' odlikujeta dobra tehnika in odličen met. V pomoč mu bo še Andrzej Pluta in dva znanca izpod Rožnika, Szymon Szewczyk in Kamil Pietras. Glavni trener je Slovenec Urlep, ki je v zadnjem času dosegal odlične uspehe v poljskem prvenstvu. Tudi njegov pomočnik je Slovenec, David Dedek.

Pred desetimi leti Poljaki pred Slovenci
Poljaki, ki so v 60. letih prejšnjega stoletja osvojili tri odličja, kar jim je uspelo tudi na obeh prvenstvih pred II. svetovno vojno, na turnirju stare celine nastopajo prvič po desetih letih. Leta 1997 so presenetljivo zasedli sedmo mesto, Slovenija je bila takrat šele 14.

Potrditi karte za špansko prestolnico
"Poljaki so v podobnem položaju kot Italijani. 'Tanki' so pod košem. Oni 'živijo' od trojk, zato jih moramo tukaj ustaviti," je recept za uspeh izdal selektor Aleš Pipan. "Tekme, ki jih moramo dobiti, so najtežje," še svarijo iz slovenskega tabora, ki se zaveda, da bi se ob uspehu že uvrstili v drugi del tekmovanja, ki bo potekal v Madridu. Zadnja tekma v Alicanteju proti Franciji tako ne bi bila več odločilna in ob sproščenosti bi slovenski fantje lahko presenetili nevarne Francoze.

Tekma se začne ob 21.30 s prenosom na 2. programu Televizije Slovenije.

Evropsko prvenstvo (M), današnji spored:
Skupina D, danes ob 19.00:
FRANCIJA - ITALIJA
Ob 21.30:
SLOVENIJA - POLJSKA

Skupina A, danes ob 18.00:
RUSIJA - IZRAEL
Ob 20.30:
GRČIJA - SRBIJA

Skupina B, danes ob 19.00:

HRVAŠKA - PORTUGALSKA
Ob 21.30:
ŠPANIJA - LATVIJA

Skupina C, danes ob 18.00:
LITVA - ČEŠKA

Ob 20.30:
NEMČIJA - TURČIJA

T. G.