Če bodo nasprotniki Poljske ustavili Wojcika, bo veliko dela že opravljenega. Foto: EPA
Če bodo nasprotniki Poljske ustavili Wojcika, bo veliko dela že opravljenega. Foto: EPA
Andrej Urlep
Andrej Urlep dobro pozna slovensko reprezentanco. Pred 10 leti je bil na EP-ju v Španiji njen selektor. Foto: RTV SLO
Szymon Szewczyk
Prostor pod poljskim košem bo zapiral Szymon Szewczyk, ki je v sezoni 2005-2006 nosil dres Unona Olimpije. Foto: EPA

Reprezentanco je maja 2006 prevzel slovenski selektor Andrej Urlep, ki enako kot Aleš Pipan ne more računati na najmočnejšo postavo. Michal Ignierski (Caja San Fernando) se je poškodoval, Maciej Lampe (Himki) se ni odzval povabilo, medtem ko je pred 23-letnim in 213 cm visokim Marcinom Gortatom krstna sezona v Ligi NBA, ki jo bo odigral v dresu Orlando Magicov.

Prva violina reprezentance je tako 37-letni krilni center Adam Wojcik, eden najboljših poljskih košarkarjev vseh časov, zagotovo pa zadnjih 15 let. Njegov vzdevek "Profesor" zgovorno pove, za kakšnega igralca gre.

Trije branilci iz Pipanovega Anwilla
Poleg Wojcika so v moštvu še: Lukasz Koszarek, Andrzej Pluta, Robert Skibniewski, Iwo Kitzinger (branilci), Filip Dylewicz, Przyemislaw Frasunkiewicz, Radoslaw Hyzy, Bartlomiej Woloszyn, Robert Witka (krila) in Szymon Szewczyk, Kamil Pietras (centra). Z izjemo starih znancev s slovenskih košarkarskih igrišč, Szewczyka (Lokomotiva Rostov) in 19-letnega Pietrasa (Postonjska jama), ter Wojcika (Upea Capo d'Orlando - Italija), ostala deveterica igra v poljskih klubih. Trije od njih, Koszarek, Pluta in Woloszyn v Pipanovem Anwillu.

Pripravljalne tekme ne obetajo veliko
Urlepovi varovanci na pripravljalnih tekmah niso blesteli. Na 11 srečanjih so zmagali le dvakrat. Od tega enkrat v začetku julija v Kaliforniji proti "neznanemu" moštvu L. Smith & Associates (78:62), drugič pa na nedavnem Pokalu Efes, ko je s 83:66 padla Kitajska. Tej zmagi so sledili trije porazi. Dvakrat s Srbijo (100:68, 90:85) in Hrvaško (99:53).

Na prvenstvu prvič po letu 1997
Poljaki se lahko pohvalijo z velikimi uspehi na evropskih prvenstvih, saj so osvojili srebro in tri bronaste medalje. Toda vse omenjene lovorike imajo dolgo brado, priborjene so bile namreč pred nekaj desetletji. Zadnja leta so bolj sušna. Pred letošnjim nastopom v Španiji so zadnjič na turnirju najboljših moštev stare celine nastopili leta 1997 v Španiji, ko so osvojili 7. mesto. V tistem moštvu sta že igrala Wojcik in Pluta, ki sta desetletje kasneje ključna moža Poljakov.

Vsaka zmaga presenečenje
"Želimo napredovati iz skupine. Vemo, da ne bo lahko, a verjamemo, da smo sposobni tega," je nedavno dejal Urlep, ki je pred težko nalogo. Z uspehom v Španiji želi dvigniti ugled košarke na Poljskem, ki je močno v senci nogometa in, da, tudi odbojke. Realno gledano so vsi trije nasprotniki močnejši, tudi močno oslabljena Slovenija. Toda čudeži so vselej možni. Poljaki bi jih še kako potrebovali. Tudi zaradi tega, ker bodo "Eurobasket 2009" gostili prav oni ...

Aleš Vozel