Jaka Lakovič odlično pozna grške košarkarje, saj je nekaj let branil barve Panathinaikosa. Tokrat mu bo nasproti stal nekdanji moštveni kolega Dimitris Diamantidis. Foto: Reuters
Jaka Lakovič odlično pozna grške košarkarje, saj je nekaj let branil barve Panathinaikosa. Tokrat mu bo nasproti stal nekdanji moštveni kolega Dimitris Diamantidis. Foto: Reuters
Ioannis Burusis in Dimosthenis Ntikudis
Grki v predtekmovanju niso navdušili, zato je upanje Slovencev toliko večje. Foto: Reuters
Dimitris Diamantidis
Dimitris Diamantidis je v Beogradu s trojko ob zvoku sirene v polfinalu potopil Francoze. Foto: EPA
Lazaros Papadopoulos.
Lazaros Papadopulos je bil prvi grški strelec na tekmi s Slovenijo pred dvema letoma v Beogradu. Dosegel je 15 točk in bil edini dvoštevilčen. Foto: Reuters
Slovenija v košarkarski evforiji
Zakaj je Dragič snel masko?

Vložek je velik, saj četrtfinalna zmaga nad Grki ne prinaša le boja za kolajne, ampak tudi že vozovnico na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre in neposredno uvrstitev na naslednje evropsko prvenstvo, kamor se uvrsti sedem najboljših ekip.

Kako do olimpijskih iger?
Na olimpijske igre sicer neposredno potujeta dve najboljši reprezentanci, če ne upoštevamo Španije, ki ima Peking že zagotovljen kot svetovni prvak. Še štiri se uvrstijo na predolimpijski turnir, ki bo prihodnje leto julija in ki bo izmed 12 ekip z vseh celin izluščil še tri potnike za Peking. Povedano bolj preprosto - brez vozovnice na predolimpijski turnir bo ostalo samo osmouvrščeno moštvo.

Pokriti na vseh položajih
Grki so slovenski javnosti dobro znani, saj gre za evropske prvake in svetovne podprvake. Na poti do finala na Japonskem so med drugim premagali tudi ZDA. Ekipa je že nekaj let domala nespremenjena. Manjka le poškodovani "baby shaq" Sofoklis Skortsianidis, ki je navduševal na lanskem SP-ju. Odlično so pokrite vse linije.

Vrhunski igralci v vrhunskih ekipah
Na zunanjih položajih operirajo obrambni specialist Dimitris Diamantidis, ostrostrelec Vasilis Spanulis (oba Panathinaikos), ki je s trojkami na Japonskem pokopal Američane, Nikos Zisis in njegov soigralec pri moskovskem Cskaju, prvi zvezdnik reprezentance Theodoros Papalukas. Na krilnem položaju je prva izbira Kostas Tsartsaris (Panathinaikos), njegov namestnik pa je Mihail Kakuzis, še prejšnjo sezono igralec Barcelone. Centrsko linijo sestavljata skočni Dimostenes Ntkiudis (Panathinaikos) in izjemno gibljiva "gora mišic" Lazaros Papadopulos, ki ga je letos kupil Real Madrid.

Zacementirana prva peterka
Kopico zvezdnikov je v trdno celoto povezal selektor Panagiotis Janakis, ki je vsakemu natančno razdelil svoje naloge. Tako je trdno zacementirana prva peterka, v kateri igrajo Diamantidis, Spanulis, Tsartsaris, Ntkiudis in Papadopulos. Zanimivo, da Papalukas pride na parket šele v drugi četrtini in nato praviloma odigra tekmo do konca.

Najboljši obrambi, skromna napada
Balkanska mentaliteta za grške košarkarje ne velja, saj v igri vlada izjemna disciplina. Veliko temelji na granitni obrambi, s katero so v svojo korist odločili prvenstvo pred dvema letoma. Prav zanimivo bo videti dvoboj najboljše obrambe prvenstva (Slovenija) in ekipe, ki je nasprotnikom v Španiji dovolila tretje najmanjše število točk. Reprezentanci sta precej izenačeni tudi po napadalnem učinku, ki Grčijo uvršča na 13., Slovenijo pa na 14. mesto.

Strelsko izpostavljenega košarkarja pri Grkih ni, kar dokazuje tudi statistika. Prvi strelec je Spanulis (povprečje 12,2), sledijo pa Ntkiudis (11), Diamantidis (10,3), Papalukas (8,3), Papadpulos (7,5) ...

Ustaviti grško trojko in Papadopulosa
Grčija v dosedanjem delu ni navdušila, vendar je bilo tako tudi v Beogradu, potem pa so stopnjevali formo. V njihovem taboru pravijo, da jim je načeto samozavest vrnila zmaga proti Hrvaški, ko je Spanulis ob zvoku sirene zadel trojko z 9 metrov. Kaj se napoveduje? Pozicijski boj, v katerem bo vsaka točka vredna zlata. Posebej bo treba paziti na grško trojko (4. na EP-ju), pod košem pa naporno delo čaka predvsem Raša Nesteroviča, ki bo moral paziti na izjemno neugodnega Papadopulosa. Zapreti bo treba tudi skok, kjer pomagata Tsartsaris in "kobilica" Ntkiudis.

Oživeli spomini na leto 2005
"Prepričan sem, da smo sposobni premagati Grke," pogumno napoveduje Pipan. Pravilno, saj je tokratna reprezentanca že dokazala, da je pripravljena za najvišje domete. Kako lepo bi bilo spet zapisati - "Obramba, skok, borbenost in domiselne akcije v napadu so krasile preporojene Slovence, ki jih niti pristranski sodniki niso uničili." To je besedilo, ki je v MMC-ju nastalo pred dvema letoma po zmagi proti Grčiji v Beogradu z 68:56. Slovenija je bila na tem prvenstvu edina, ki je premagala evropske prvake. Upajmo, da se bo beograjski scenarij ponovil tudi v petek okrog 23. ure.

Četrtfinale:
RUSIJA
- FRANCIJA (2)
75:71 (21:23, 18:19, 14:14, 22:15)
Hrjapa 16, Holden 15, Morgunov 14; Diaw 17, Parker 15.

ŠPANIJA - NEMČIJA (1)
83:55 (18:14, 22:13, 26:16, 17:12)
Calderon 17, Fernandez in Navarro po
12, Gasol 10; Nowitzki 11, Jagla 10.

Danes ob 19.00:
HRVAŠKA - LITVA (3)

Ob 21.30:
SLOVENIJA - GRČIJA (4) (TVS 2)

POLFINALE, sobota ob 19.00:
ŠPANIJA - zmagovalec (4)

Ob 21.30:
RUSIJA - zmagovalec (3)

R. K.

Slovenija v košarkarski evforiji
Zakaj je Dragič snel masko?