Tony Parker (desno) je v prvi četrtini dosegel sedem točk, nato pa so manjkali njegovi koši. Foto: Reuters
Tony Parker (desno) je v prvi četrtini dosegel sedem točk, nato pa so manjkali njegovi koši. Foto: Reuters
Pau Gasol in Dirk Nowitzki
Pau Gasol in Dirk Nowitzki, prva zvezdnika Španije in Nemčije. Nowitzki je tekmo odprl s trojko in mislili smo, da to napoveduje izenačen dvoboj, kar se niti najmanj ni zgodilo. Foto: Reuters
Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko je dosegel 6 točk in 6 skokov. Foto: Reuters
Rusi prekinili urok četrtfinala

V prvem četrtfinalnem obračunu so bili Rusi v končnici mirnejši, medtem ko je bil Tony Parker spet nenatančen s črte prostih metov. Večerni četrtfinale, v katerem je Španija zmagala s 83:55 (najvišja njihova zmaga na prvenstvu), je bil bolj kot ne odločen že pred polčasom. V drugem polčasu smo gledali enosmeren promet, Španija pa je celo povedla za 37 točk. Niti Dirk Nowitzki (le 11 točk) ni mogel pomagati.

Francozi grešili s črte prostih metov
Po trojki Tonyja Parkerja so Francozi izenačili izid na 69, kar je bil zadnji koš iz igre. Jon Robert Holden je pol minute pred koncem s prostih metov Ruse spet popeljal v vodstvo. Živci so bili napeti. Boris Diaw je zgrešil dva prosta meta, na drugi strani je imel dve zaporedni ničli Zahar Pašutin. Francozi so imeli novo priložnost za izenačenje, vendar je Parker, tako kot na tekmi proti Sloveniji, zadel le prvi prosti met. Na drugi strani se je Pašutin le zbral in dvakrat zadel. Sergej Monja je nato zapečatil usodo Francije.

Nemci zaostajali že za 37 točk!
Svetovni prvaki Španci so z lahkoto premagali evropske podprvake Nemce. Izenačena je bila le prva četrtina. V nadaljevanju je Španija z agresivno obrambo onemogočila Nemce, ki so bili nenatančni in so izgubljali žoge. Nemčija je bila zadnjič blizu pri 31:27. Španija je nato dosegla naslednjih devet točk, od tega Calderon 5. Po zabijanju Rudyja Fernandeza in nato še njegovi trojki je bilo že 59:36. Pri 80:43 so se Nemci vsaj toliko zbrali, da so preprečili katastrofo.

Najprej Grčija, ob uspehu strašna Španija
Slovenija, ki je v sredo proti Litvi izgubila prvo tekmo na letošnjem prvenstvu, bo v petek ob 21.30 igrala proti branilcem naslova Grčiji. Če ji uspe zgodovinski preboj med štiri najboljša moštva Evrope, bo za vstop v finale igrala s Španijo.

Četrtfinale:
RUSIJA
- FRANCIJA
75:71 (21:23, 18:19, 14:14, 22:15)
Hrjapa 16, Holden 15; Diaw 17, Parker 15.

ŠPANIJA - NEMČIJA
83:55 (18:14, 22:13, 26:16, 17:12)
Calderon 17, Fernandez in Navarro po 12, Gasol 10; Nowitzki 11, Jagla 10.

Petek ob 19.00:
HRVAŠKA - LITVA

Ob 21.30:
SLOVENIJA - GRČIJA

Rusi prekinili urok četrtfinala