V nasprotju z Beogradom Tony Parker že v predtekmovanju igra v šesti prestavi. Foto: EPA
V nasprotju z Beogradom Tony Parker že v predtekmovanju igra v šesti prestavi. Foto: EPA
Frederic Weiss in Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je bil pred dvema letoma proti Francozom z 18 točkami najboljši strelec tekme. Takrat je Tony Parker ob metu 1/12 dosegel le dve točki. Foto: EPA

Razen nekaj črnih minut proti Italiji in prve četrtine s Poljsko je pomlajena slovenska reprezentanca dokazala, da je iz pravega testa. Še posebej veseli kolektivna igra, v kateri vsak posameznik daje svoj delež za končni uspeh. Tekma proti Francozom bo odločala o prvem mestu v skupini D, zmagovalec pa bo v drugi del nesel 4 točke, kar pomeni velik korak k uvrstitvi v četrtfinale.

Edina zmaga v Beogradu
Slovenski košarkarji s Francozi nimajo najboljših izkušenj. Na evropskih prvenstvih so se doslej srečali že petkrat, Slovenija pa je zmagala le pred dvema letoma v Beogradu (68:58). Leta 1995 je bilo v Grčiji 68:89, dve leti pozneje v Španiji pa 75:80. V Franciji leta 1999 so gostitelji slavili 69:74, čez štiri leta na Švedskem pa je bilo 82:88. Z galskimi petelini smo se trikrat pomerili tudi na pripravljalnih tekmah pred letošnjim svetovnim prvenstvom in vselej parket zapuščali sklonjenih glav.

Cilj ena: Ustaviti Parkerja
Prvo vprašanje je seveda, kako ustaviti zvezdnika San Antonia Tonyja Parkerja, ki v nasprotju z Beogradom pred dvema letoma že v predtekmovanju igra vrhunsko. Proti Poljski je dosegel 16 točk, Italiji pa jih je nasul kar 36. V obrambi se bosta na njem izmenjavala Jaka Lakovič in Goran Dragič, svoj "delež" pa bo bržkone dodal tudi Domen Lorbek. Tretja tekma v treh dneh bi lahko že pokazala prve znake utrujenosti, še posebej pri Lakoviču in Dragiču, ki sta proti Poljski preživela največ časa na parketu. Lakovič je igral 33 minut, Dragič pa 30.

Cilj dva: Dobiti zračno bitko
Naporno delo čaka tudi centrsko linijo, saj Francozi veljajo za fizično najmočnejšo reprezentanco v Španiji. Še posebej bo treba paziti na skok, kjer kraljujejo Rony Turiaf (LA Lakers), Boris Diaw (Phoenix) in Frederic Weiss.

Nad šibko točko s consko obrambo
In kje je šibka točka Francozov? Met z razdalje. Razen Parkerja izrazitega strelca ni. Selektor Aleš Pipan zato zagotovo razmišlja tudi o conski obrambi. Resnici na ljubo so s cono v določenih obdobjih poskušali v torek tudi Italijani, vendar želenega učinka ni bilo.

Pipan: Treba bo igrati grobo in čvrsto obrambo
"Pripravljalne tekme so eno, evropsko prvenstvo pa drugo. Tako mi kot Francozi smo skrivali določene stvari. Oni so povsem drugačna ekipa kot Italijani in Poljaki. So izredno fizično močni na vseh pozicijah, hitri in dobro skačejo tako v obrambi kot napadu. To bo povsem drugačna košarka. Moramo igrati grobo in čvrsto v obrambi. Kdor bo bolje igral obrambo, bo zmagal," je tekmo s Francozi za MMC napovedal Pipan.

3. krog, danes
SKUPINA D

Ob 19.00: SLOVENIJA - FRANCIJA
Ob 21.30: POLJSKA - ITALIJA

SKUPINA A
Ob 18.00: SRBIJA - IZRAEL
Ob 20.30: RUSIJA - GRČIJA

SKUPINA B
Ob 19.00: PORTUGALSKA - LATVIJA
Ob 21.30: HRVAŠKA - ŠPANIJA

SKUPINA C
Ob 18.00: LITVA - NEMČIJA
Ob 20.30: ČEŠKA - TURČIJA

R. K.