Grški košarkarji so se pred dvema letoma naslova veselili pred 20.000 navijači v beograjski Areni. Foto: EPA
Grški košarkarji so se pred dvema letoma naslova veselili pred 20.000 navijači v beograjski Areni. Foto: EPA
Milan Gurović
Milan Gurović se je po temeljitem premisleku le odzval pozivu Zorana Slavnića. Foto: EPA
Andrej Kirilenko
Igra ruske reprezentance bo odvisna od Andreja Kirilenka. Foto: EPA

V prvem delu se ji bodo po robu postavile Srbija, Rusija in Izrael, ki si je EP priboril na predturnirju v Menorci z zmagama nad Makedonijo in Bosna in Hercegovino.

Razočaranje vse, razen finala
Selektor Grčije Panagiotis Janakis lahko računa na vse igralce, ki so lani na Japonskem v polfinalu svetovnega prvenstva presenetljivo premagali ZDA, nato pa v finalu klonili proti Španiji. Njihov zaščitni znak ostaja granitna obramba. Pokriti so na vseh položajih, še posebej strah zbujajoča je zunanja linija, kjer “operirajo” Dimitris Diamantidis, Nikos Zisis, Vasilis Spanulis in eden najboljših evropskih igralcev Theodoros Papalukas. Krilne položaje zasedajo Mihail Kakiuzis, Kostas Tsartsaris, Nikos Hatzivretas in Dimostenis Ntikudis, pod košem pa se “ruvata” Lazaros Papadopulos in “baby shaq” Sofoklis Skortsianidis. Vse, razen finala, bi bilo za Grke ogromno razočaranje. Na začetku pripravljalnih tekem niso blesteli, nato pa so prepričljivo osvojili turnir Akropolis. Pripravljalne tekme: 4 zmage, 2 poraza.

Slavnić računa na trio in mladost
Tako kot Slovenija in Hrvaška gre tudi Srbija v Španijo v močno okrnjeni postavi. Sodelovanje so novemu trenerju, legendarnemu Zoranu Slavniću, odpovedali NBA-jevci Predrag Stojaković, Nenad Krstić, Vladimir Radmanović in Aleksandar Pavlović, ne bo pa tudi Igorja Rakočevića in Miloša Vujanića. Glavno breme bo tako nosila trojica Milan Gurović-Darko Miličić-Marko Jarić. Pomagali jim bodo Miloš Teodosić, Branko Cvetković, Vuk Radivojević, Zoran Erceg, Dragan Labović, Milenko Tepić, Nemanja Aleksandrov, Stefan Marković in Novica Veličković. Srbska javnost tako kot na lanskem svetovnem prvenstvu ne pričakuje veliko, zato pretiranega pritiska na pomlajeno ekipo ni. Glavni cilj je uvrstitev na 7. mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. Boj za kolajne bi bil presenečenje, čeprav srbskega košarkarskega talenta ni nikdar za podcenjevati. Še posebej bode v oči pripravljalna tekma v Strasbourgu, ko so Srbi razbili Grke kar z 93:62. Pripravljalne tekme: 8 zmag, 4 porazi.

Vrnitev na veliko prizorišče ali novo razočaranje?
Rusija se hoče vrniti na veliko prizorišče, zato je aktivirala vse razpoložljive sile. Vse se vrti okrog zvezdnika NBA Andreja Kirilenka (Utah), ki je najboljši strelec in skakalec ekipe, za nameček pa v obrambi “dela za dva”. Pozivu selektorja Davida Blatta se je odzval tudi drugi NBA-jevec Viktor Hrijapa (Chicago), iz drugega plana pa “grozijo” Zahar Pašutin, John Holden, Anton Ponkrašov, Nikita Kurbanov (vsi CSKA) in Sergej Monja. Na pripravljalnih tekmah so igrali kot zadnja leta, se pravi toplo-hladno. Na eni strani so doživeli polom proti Franciji (92:56), na drugi pa visoko premagali Italijo (77:59). V Španijo odhajajo z lepo popotnico – zmago na turnirju v Nemčiji, kjer so sodelovali še gostitelji, Italija in Portugalska. Ekipa, ki lahko posivi lase marsikomu, lahko pa z vsakim tudi izgubi. Pripravljalne tekme: 4 zmage, 4 porazi.

R. K.