Juan Carlos Navarro bo svojim najboljšim prijateljem Pauom Gasolom v prihodnji sezoni igral pri Memphisu v Ligi NBA. Foto: Reuters
Juan Carlos Navarro bo svojim najboljšim prijateljem Pauom Gasolom v prihodnji sezoni igral pri Memphisu v Ligi NBA. Foto: Reuters
Zoran Planinić
Hrvaški upi počivajo predvsem na Zoranu Planiniću. Foto: EPA
Andris Biedrins
Andris Biedrins se je prejšnjo sezono uveljavil v Ligi NBA. Foto: EPA

Pred domačimi navijači jim v skupini s Hrvaško, Latvijo in Portugalsko tri zmage skoraj ne morejo uiti. Svetovni prvaki bodo igrali z isto reprezentanco kot lani na Japonskem. Manjkal bo le Jorge Garbajosa, ki si je sicer opomogel po zlomu noge, vendar mu njegov Toronto ni dal zelene luči za nastop.

Naveza Gasol-Navarro in kup drugih orožij
Pau Gasol je zaradi poškodbe na lanskem svetovnem prvenstvu izpustil večino sezone v Ligi NBA, na odpoved reprezentanci pa ni niti pomislil. Z najboljšim prijateljem Juanom Carlosom Navarrom tvorita najboljšo evropsko navezo, ki bo letos preizkušena tudi v Ligi NBA. Washington je pravice za Navarra namreč prodal Memphisu, kjer Gasol kraljuje že nekaj let. NBA-trojček zaokrožuje Jose Manuel Calderon. Selektor Pepe Hernandez minutažo razporeja enakomerno. Na branilskih in krilnih položajih so Rudy Fernandez, Carlos Cabezas, Sergio in Berni Rodriguez, Felipe Reyes in Carlos Jimenez, medtem ko bo dobrodošlo pomoč pod obročema Pau Gasol imel v svojem bratu Marcu. Prav centrski položaj je njihova največja hiba. Španci so najbolj uigrana reprezentanca turnirja, njihov tempo pa je izredno težko držati. Nevarnost preti z vseh strani. Absolutni favorit turnirja, tudi na stavnicah. Pripravljalne tekme: 8 zmag, 0 porazov.

Brez “izdajalcev” do olimpijskih iger
Hrvaška se želi vrniti na svetovni košarkarski zemljevid, na katerem je ni že deset let. Glavni cilj je uvrstitev na olimpijske igre v Pekingu prek kvalifikacijskega turnirja naslednje leto, vendar so njihove ambicije doživele hud udarec že na samem začetku, ko so sodelovanje odpovedali Nikola Vujčić, Gordan Giriček, Andrija Žižić in Dalibor Bagarić. Medtem ko so se v Srbiji in Sloveniji nekako sprijaznili z odpovedmi svojih reprezentantov, so hrvaški mediji proti četverici sprožili pravi pogrom. Za nacionalne izdajalce jih je obtožil celo eden izmed ministrov. Novi selektor Jasmin Repeša ni jokal. Zavihal je rokave in sestavil spodobno ekipo, ki je na zadnjem pripravljalnem turnirju v Carigradu dvakrat premagala močno Turčijo. Vse se vrti okrog playmakerja Zorana Planinića. Pomembno vlogo ima ostrostrelec Marko Popović, veliko minutažo pa imata tudi mladi Roko Leni Ukić in Davor Kus. Pod obročema je nedotakljiv Mario Kasun. Ekipa, ki lahko v Španiji mariskomu povzroči sive lase. Pripravljalne tekme: 8 zmag, 3 porazi.

Vselej neugodni Latvijci tokrat tudi z zvezdnikom
Latvija se lahko skoraj z vsakega velikega tekmovanja pohvali s skalpom močnejših reprezentanc. Nanjo imajo slabe spomine tudi Slovenci, ki jih je izločila pred šestimi leti v Turčiji. Vsi vemo, da imajo branilce sposobne zadeti tudi s sedmih ali osmih metrov, tokrat pa imajo v svojih vrstah tudi izrazitega zvezdnika. To je center Golden Statea Andris Biedrins, za katerim je izvrstna sezona v Ligi NBA. Na 21-letnega, 211 centimetrov visokega mladeniča, ki ga krasi izjemna gibljivost, svojo reprezentanco vseskozi opozarjajo hrvaški novinarji. Verjetno se bojijo, da veliki skalp Latvijcev ne bodo prav oni. Na pripravljalnih tekmah so med drugim premagali tudi Litvo, kar je še eno potrdilo, da jih ne gre podcenjevati. Pripravljalne tekme: 8 zmag, 5 porazov.

Na prvenstvu stare celine po 56 letih
Uvrstitev Portugalcev na evropsko prvenstvo, kjer jih ni bilo že od leta 1951, je največje presenečenje kvalifikacij. Da pa ne gre za “banana” reprezentanco potrjuje tudi podatek, da so na poti do Španije v kvalifikacijah premagali Izrael, Makedonijo in Bosno in Hercegovino. Vodi jih Ukrajinec Valentin Meljničuk, na seznamu pa je le eden košarkar, ki igra v tujini. Na evropskem prvenstvu bi morali biti topovska hrana, toda v moderni košarki avtsajderjev ni več. Pripravljalne tekme: 4 zmage, 6 porazov.

V petek sledi predstavitev skupine C.

R. K.