Šarunas Jasikevičius   (desno) se je vrnil v litovsko reprezentanco. Foto: EPA
Šarunas Jasikevičius (desno) se je vrnil v litovsko reprezentanco. Foto: EPA
Dirk Bauermann
Nemški selektor Dirk Bauermann bo s svojimi varovanci bržkone spet grenil življenje tekmecem. Foto: EPA
Serkan Erdogan
Serkan Erdogan Španije ne bo videl. Foto: EPA
Jiri Welsch
Jiri Welsch (v sredini) je najbolj znano ime pri Čehih. Foto: EPA

Potencialni nasprotniki Slovenije, seveda, če se bo uvrstila med prve tri v skupini D, so Litva, Nemčija, Turčija in Češka. Za razliko od prvenstva v Beogradu, ko se je igral repasaž, bosta v Španiji po prvem delu formirani dve skupini, iz katerih se bodo v četrtfinale uvrstila najboljša štiri moštva. Veliko “zalogo” si torej lahko naberejo že v uvodnem delu, saj se osvojene točke prenašajo.

Jasikevičius povečal apetite
Litva, evropski prvak leta 2003, po sušnem Beogradu in lanskem svetovnem prvenstvu spet sodi v krog favoritov za medaljo. Razlog je enostaven. V reprezentanco se je vrnil eden najboljših evropskih organizatorjev igre Šarunas Jasikevičius. Za nekdanjim igralcem Olimpije je resda slaba sezona v Ligi NBA (Golden State), vendar v njegovo pripravljenost in 100-odstotno zavzetost na parketu ne gre dvomiti. V moštvu ne bo Arvidasa Macijauskasa, ki okreva po poškodbah, in že tradicionalnega NBA-zvezdnika Zydrunasa Ilgauskasa, ki pa je obljubil pomoč v Pekingu. Prav direktna uvrstitev na OI je osnovni cilj Litovcev, za kar se bo potrebno uvrstiti v finale oziroma če bo tam Španija, osvojiti bron. Jasikevičius, Songaila, Šiškauskas, Javtokas, Kaukenas in brata Lavrinovič so košarkarji, zaradi katerih je Litva prvi favorit skupine C. Litovci so še posebej trn v peti Slovencem. Spomnimo samo na zadnja dva poraza - leta 2005 v Beogradu za peto mesto (70:79) in na nedavnem turnirju Akropolis v Atenah (72:87). Pripravljalne tekme za Španijo: 5 zmag, 5 porazov.

Bauermann večji optimist kot kadarkoli
Slovenski dolžniki so tudi Nemci. Le kdo bi pozabil četrtfinalno tekmo v Beogradu, ko sta Pipanove izbrance z 62:76 poleg Dirka Nowitzkega (22 točk) potopila Mithat Demirel in “rekreativec” Pascal Roller (oba 15). Skoraj povsem enaka reprezentanca bo igrala tudi v Španiji. Spet jih bo vodil MVP prejšnjega EP-ja Dirk Nowitzki, ki kljub zgaranosti še pomislil ni na odpoved. “Sem bolj optimističen kot kadarkoli,” je kljub porazu proti Italiji (60:69) na zadnjem turnirju v Nemčiji optimist selektor Dirk Bauermann. Glavni adut Nemcev so izkušnje in seveda Nowitzki, ki mu bodo asistirali Okulaja, Demirel, Femerling, Green, Garett … Ubranitev srebra je sicer težko dosegljiva, vendar če se vse izide, ni nemogoča. Pripravljalne tekme: 6 zmag, 3 porazi.

Smola Turkov tik pred odhodom
Neporavnane račune imajo Slovenci tudi s Turki. Še vedno peče poraz v osmini finala svetovnega prvenstva, ko so varovanci Bogdana Tanjevića s petimi trojkami v zadnjih minutah srečanja torpedirali slovensko barko (84:90). Bosanski strokovnjak bo imel v Španiji močno ekipo, v katero sta se po izpuščenem SP-ju vrnila zvezdnik Utaha Mehmet Okur in krilni igralec Orlanda Hedo Turkoglu. Turke pa je nesreča doletela tik pred prvenstvom, saj si je koleno poškodoval prvi branilec Serkan Erdogan. Veliko več bo tako igral tudi znanec iz Tivolija Ender Arslan. Tu so še veteran Kutluay, Gönlum, Peker, Ilyasova, Atsur, Turkoglu … Letvica je dvignjena visoko, saj so bili lani na Japonskem 6. Ob pravem “kliku” so prikriti favoriti prvenstva, vendar je poškodba Erdogana zanje hud udarec. Pripravljalne tekme: 4 zmage, 6 porazov.

Češka lovi le drobtinice
Čehi so na papirju najslabša reprezentanca, ki pa je na pripravljalnih tekmah premagala Latvijo (85:76) in Poljsko (84:59) ter v Parizu skoraj presenetila tako Francijo in Rusijo, proti kateri je imela že 16 točk naskoka. Igra Češke se vrti okrog nekdanjega branilca Olimpije Jirija Welscha, ki je po nekaj NBA-sezonah prejšnjo igral v Španiji pri Unicaji. Cilj reprezentance, sestavljene večino s košarkarji iz domače lige, je vzeti skalp vsaj eni ekipi. Poleg Welscha bosta glavno breme nosila Luboš Barton (Joventud) in naturalizirani Maurice Whitfield (Ural Great Perm). Pripravljalne tekme: 6 zmag, 5 porazov.

R. K.