Alicante je živahno turistično središče Costa Blance. Foto: EPA
Alicante je živahno turistično središče Costa Blance. Foto: EPA
Podatki, Alicante
Plaža San Juan
V začetku septembra bodo priljubljene plaže polnili košarkarski navdušenci. Foto: EPA
Explanada de Espana
Središče dogajanja v mestu je na obalni promenadi Explanadi de Espana. Foto: EPA
Bikoborba v Alicanteju
V mestu veliko pozornosti namenjajo tradiciji, med katero so tudi bikoborbe. Foto: EPA

Alicante je drugo največje mesto španske avtonomne pokrajine Valencie in se nahaja na vzhodni obali Iberskega polotoka. Od prestolnice Madrida je oddaljen 432 kilometrov, gre pa za eno najhitreje razvijajočih mest v državi, katerega glavna dejavnost je turizem. Milo podnebje in prostrane plaže (El Postiguet, La Albufereta in San Juan) so ga spremenili v središče Costa Blance, slogan mesta – 100-odstotni Mediteran – pa slikovito opiše njegove značilnosti.

Znamenitosti
Središče mesteca je Explanada de Espana. To je pol kilometra dolgo obalno sprehajališče, ki ga krasijo ogromen mozaik in palme. Do njega vodijo glavne ulice: Paseo de Gomiz, Paseo de Conde de Vallelano in Paseo del Admirante Julio Guillen Tato. 166 metrov nad mestom se bohoti grad Santa Barbara (Monte Benacantil), do katerega lahko pridete peš ali z vzpenjačo. Pod gradom se na trgu v starem delu mesta nahaja najstarejša cerkev v mestu, Sv. Marije (nahaja se na Plaza de Santa Maria). Zgrajena je bila v gotskem slogu med 14. in 16. stoletjem. Ena najpomembnejših zgradb v starem delu mesta je tudi katedrala Sv. Nikolasa (Plaza Abad Penalva), zgrajena v renesančnem slogu.

Plaže in otoki
Za tiste, ki bi se radi po navijanju na tekmah in burnih nočeh, radi le sprostili ob morju, je izbire več kot dovolj. Velja obiskati plažo San Juan. Od centra je oddaljena 20 minut vožnje (avtobusa številka 21, 22), na sedem kilometrov dolgih in 85 metrov širokih peščenih površinah pa bo vsak našel prostor zase. Je pravo letovišče, s hoteli, restavracijami, slaščičarnami in golf igriščem. Prečudovit je tudi otok Tabarca, ki je edini poseljeni in hkrati največji otok v pokrajini Valencii ter naravni spomenik. Od Alicanteja je oddaljen 11 navtičnih milj, vožnja, za katero skrbi kar nekaj lokalnih ladij, pa traja približno 30 minut.

Restavracije
Darsena, Muelle de Levante 6: nahaja se v bližini marine in je znana predvsem po več kot 150 različnih jedeh z rižom. Odlična je tudi sveža morska hrana, vendar ni ravno poceni.

O'pote Gallego, Plaza Santa Faz 6: izvrstna gostilna za jedi iz Galicije; tudi cena ni pretirana.

Casalbarra, Calle Mayor 33: priljubljen bar/restavracija za mestno hišo, kjer strežejo dobre prigrizke in meso na žaru.

Nočno življenje
V Alicanteju se, turističnemu mestu primerno, najde tisoč in en način za zabavo in nočno življenje. Stari predel mesta je eden najbolj živahnih, z mnogimi bari in klubi, kjer lahko uživate ob pijači in hrani. Pestro je tudi na plažah San Juan in Postiguet.

Popularni klubi in diskoteke: La Mision, Virgen de Belen 9; Coscorron, Calle Tarifa 3; La Havana, Rambla de Mendez Nunez 26; The Little Duke, Calle Doctor Gadea 9. V bližini pristanišča se nahajata Ay Carmela, Muelle de Levante 6 in El Puerto Di Roma.

V Cafe Loft, Calle Barcelona 15, je vsak dan glasba v živo, podobno kot v baru Jamboree na Calle San Jose 10.

Muzeji
Od muzejev je prvi v vrsti arheološki muzej na Plaza del Doctor Gomez Ulla, ki je bil proglašen za evropski muzej leta 2004. Odprt je med 10. in 19. uro, razen ob nedeljah (10-14). Zanimiv je muzej posvečen lokalnim bikoborcem na Plaza de Toros. Obiščete ga lahko od torka do petka od 10.30 do 13.30 in med 17. in 18. uro.

Dvorana
Glavna točka privržencev čete Aleša Pipana bo košarkarska dvorana, ki leži v športnem središču Centro de Tecnificacion de Alicante na ulici Jose Ramon Gilavert Davo. Dodobra preurejen športni objekt, ki je bil zgrajen leta 1992, sprejme 5.425 obiskovalcev. Od letališča je oddaljen deset, od mestnega centra pa dva kilometra.

Vsa prizorišča
Tekme predtekmovanja bodo potekale še v Granadi (Palacio Municipal de Deportes - 7.500 gledalcev), Palma de Mallorci (Velodromo de Palma - 6.000 gledalcev) in Sevilli (Pabellon Municipal San Pablo - 10.000). Drugi del tekmovanja in sklepni boji bodo odigrani v Madridu. Tekme bosta gostili dvorani Madrid Arena (10.500) in Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid (15.500).

Ž. K.