Peter Vilfan je bil navdušen nad predstavo Slovenije proti Italiji. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan je bil navdušen nad predstavo Slovenije proti Italiji. Foto: RTV SLO

Prav zadovoljen sem, da je njemu uspelo, ker bo njegova igra zelo pomembna.

Jaka Lakovič
Jaka Lakovič - večji del nezanesljiv, a ko je bilo treba, sijajen. Foto: RTV SLO

Takšna zmaga je vredna še vsaj dvakrat več! Naša reprezentanca je več kot 30 minut igrala odlično. Bili sta le dve kratki obdobji, ko smo popustili. Na začetku drugega polčasa in ob koncu tekme, ki jo je sijajno odločil Jaka Lakovič. To ni bila sreča, ki je prišla kar tako. To srečo smo si zaslužili in izgarali. Bila bi velika nesreča in krivica, če ne bi zmagali. To mi je rekel tudi Marco Bonamico, nekdanji italijanski reprezentant in zdaj sokomentator italijanske televizije.

Lakovič je vse nadomestil

Pri ocenjevanju igralcev začenjam z Matjažem Smodišem. Je nesporno največja kvaliteta te reprezentance! Rašo Nesterovič je sijajno opravil ključne naloge v obrambi. Le v napadu je bil malo premalo agresiven, kar je rezerva za naslednje tekme. Jaka Lakovič je tretji ključni mož reprezentance. V večjem delu je pokazal precej nezanesljivosti. Veliko je bilo izgubljenih žog in zgrešenih metov. Vse to je nadoknadil z zadnjo trojko. Mislim, da mu bo to vrnilo samozavest in bo spoznal, da je v moštvu vodja, da bo prevzemal odgovornost in po potrebi igral več kot 30 minut. Prav zadovoljen sem, da je njemu uspelo, ker bo njegova igra zelo pomembna.

Kolektivna igra!
Vsi igralci so upravičili zaupanje. Goran Dragič je, ne ravno presenetil, dokazal pa svoj talent, sicer naredil kakšno napako, vendar to s svojo mladostno razigranostjo, hitrostjo, eksplozivnostjo, svežino in kako nepričakovano potezo hitro popravil. Je eden tistih, ki bo imel še veliko povedati. Slovenska reprezentanca je igrala kolektivno košarko. Borila se je, grizla. Videli smo veliko prevzemanja, pomaganja, spodbujanja.

Rezervisti celo zvišali prednost
Selektor Aleš Pipan je začel s pričakovano prvo peterko, ki je dobro opravila delo. V drugi četrtini je Recalcatiju podtaknil zelo spremenjeno peterko, v kateri ni bilo Nesteroviča, Smodiša, Lakoviča in občasno Jagodnika in D. Lorbka. Vseeno so rezervisti celo zvišali prednost! V tretji četrtini je sledil pričakovan padec in nalet Italijanov, ki pa ga je prva peterka zadržala, tako da je bilo spet 10 točk razlike. Tudi peterka na začetku zadnje četrtine je bila dobra, tudi brez Smodiša in Nesteroviča. Štiri do pet minut pred koncem se je vrnil Smodiš in že s svojo prisotnostjo dvignil celo ekipo. Torej, vsi po vrsti, vsa ekipa s strokovnim štabom si zasluži čestitke.

Nihče ni popoln, na začetku pa sploh
So sploh bile kakšne slabosti? Če ste jih videli, je to povsem normalno. Tudi preostale reprezentance so imele na uvodni dan prvenstva probleme. "Outsiderji" so presenečali. Skratka, to kar smo videli od slovenskih igralcev, je bilo tisto pravo in lepa popotnica za naprej.

Peter Vilfan

Prav zadovoljen sem, da je njemu uspelo, ker bo njegova igra zelo pomembna.