Nekdanji igralec Uniona Olimpije Šarunas Jasikevičius je prva violina odličnega litovskega orkestra. Foto: Reuters
Nekdanji igralec Uniona Olimpije Šarunas Jasikevičius je prva violina odličnega litovskega orkestra. Foto: Reuters
Aleš Pipan daje navodila
Aleš Pipan še ne razmišlja o izločilnih bojih, temveč o obračunu za vrh skupine F. Foto: EPA
Uspešni slovenski košarkarji
Zmagoslavje Slovenije nad Nemčijo si je v televizijskem prenosu ogledalo skoraj 200 tisoč Slovencev. Foto: Reuters
Košarkarji v boj za zmago v skupini F

Na zadnji tekmi drugega dela evropskega prvenstva v košarki se bosta pomerili še edini preostali neporaženi moštvi turnirja, Slovenija in Litva. Balti so pred dvema letoma v Beogradu ugnali Slovence na tekmi za 5. mesto z 79:70. V primeru zmage bi se Slovenija v četrtfinalu pomerila s Hrvaško, poraz pa jim za nasprotnika prinaša Grke.

Menjati bo treba več igralcev
"Litva ima letos po mojem mnenju še močnejšo ekipo kot v Beogradu. Igra zelo fizično, ima močne igralce pod košema in ima izkušnje z največjih tekmovanj. A to nas ne bo prestrašilo, igrali bomo svojo igro, maksimalno motivirano, s pravim ritmom, in vsi igralci bodo dali vse od sebe. Mislim, da bo treba rotirati nekaj več igralcev, saj ima Litva široko paleto košarkarjev," trdno na tleh kljub nizu petih zmag ostaja 48-letni Pipan.

Ohranjati ritem tekem
"Nisem pristaš kalkulacij, kajti vsaka taka stvar se ti lahko hitro maščuje. Naš cilj je nadaljevati v istem ritmu, saj se zavedamo, da če bomo igrali tako kot doslej, ni važno, kdo bo naš tekmec. Pomembno je, da smo si zagotovili vsaj drugo mesto, tako da bomo imeli pred četrtfinalom še dan počitka. Tako bomo ohranili isti ritem, ki ga imamo že cel teden," se z možnimi tekmeci v izločilnih bojih ne obremenuje trener, ki vodi Slovenijo na tretjem velikem tekmovanju.

Bo najboljša obramba zadržala nalet Litovcev?
Slovenci se lahko pohvalijo z najboljšo obrambo na prvenstvu, saj v povprečju dobivajo le po 56,8 točke, medtem ko so Litovci šele osmi s 74,2. Vse niti v rokah evropskih prvakov iz leta 2003 ima prvi podajalec turnirja Šarunas Jasikevičius (6,4 podaje na tekmo), ki ima odlično podporo v preostalih članih izbrane vrste, kot so Ramunas Šiškauskas, Rimantas Kaukenas in Darius Songlaia. Pod košem sta nevarna brata Lavrinovič, Darijus in Kristof, s skoki pa ne skoparita niti Linas Kleiza in Robertas Javtokas. Ob izrednem skoku so najbolj nevarno litovsko orožje že tradicionalno uspešni meti za tri točke.

Skupina F

Sreda ob 16.30:
NEMČIJA - ITALIJA
Ob 19.00:
FRANCIJA - TURČIJA
Ob 21.30 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - LITVA

Lestvica:                          
SLOVENIJA *     4  4 0  +47  8 točk
LITVA *         4  4 0  +41  8     
FRANCIJA *      4  2 2   +3  6     
ITALIJA         4  1 3   -4  5     
NEMČIJA         4  1 3  -16  5     
TURČIJA         4  0 4  -71  4     
         * - že v četrtfinalu      

T. G.

Košarkarji v boj za zmago v skupini F