Linas Kleiza je v lanski sezoni Lige NBA dokazal, da gre za odličnega košarkarja. V novi sezoni bo igral za Olympiakos. Foto: EPA
Linas Kleiza je v lanski sezoni Lige NBA dokazal, da gre za odličnega košarkarja. V novi sezoni bo igral za Olympiakos. Foto: EPA
Stefanos Dedas
Stefanos Dedas svari pred litovskimi nevarnostmi in išče pomanjkljivosti. Foto: MMC RTV SLO
litovski navijači
V Varšavi so bili najbolj glasni slovenski navijači, v Lodžu pa bodo "kraljevali" gostitelji in Litovci. Foto: EPA

"Vzponi in padci so se dogajali od tekme do tekme, celo od četrtine do četrtine. Imajo nekaj slabosti, na katere se moramo pripraviti, a so vseeno zelo nevarni," je za MMC povedal grški strateg, ki se zaveda, da je litovska šola košarke izredno dobra. "Osredotočeni moramo biti na stvari, ki jih počnejo vedno, sem lahko štejemo tudi met za tri točke. Poleg tega imajo posamezniki velike sposobnosti."


Zmaga le nad Bolgari

V prvem delu prvenstva je četa Ramunasa Butautasa slavila le proti Bolgarom (84:69), izgubila pa proti Turkom (76:84) in Poljakom (75:86). Zagotovo se jim poznajo odsotnosti Šarunasa Jasikevičiusa, Ramunasa Šiškauskasa, Rimantasa Kaukenasa in Arvydasa Macijauskasa, brez katerih Litva na branilskih položajih nima pravega vodje.

Statistika litovske ekipe:
Met za dve:
54,3%
Met za tri: 32,2 %
Prosti meti: 71,9 %
Najboljši strelec: Petravičius (15,7)
Najboljši skakalec: Kleiza (6)
Najboljši podajalec:
Jomantas (3,7)


Popraviti napake iz Seville
"Ti igralci ekipi dajejo drug prestiž, brez njih igra ni na isti ravni. A to ni pomembno, 40 minut bomo morali biti osredotočeni na igralce, ki bodo na parketu. Na pripravljalni tekmi so bili boljši od nas in vodili že za petnajst točk razlike, kar pomeni, da moramo igrati bolje," je povedal Dedas, ki bo skupaj s strokovnim štabom pogledal napake v Sevilli in igralce še bolj pripravil.

Vsak ima svoje značilnosti in napake
Zagotovo bo najtežje pod košem, kjer brata Lavrinovič na tem EP-ju sicer še ne blestita, kar se lahko takoj spremeni, tu pa je še MVP sklepnega turnirja EuroCupa Marijonas Petravičius. "Vsak igralec ima svoje značilnosti in napake. Visoki igralci imajo vsak posebej najmočnejši adut v igri, napasti pa jih bomo morali tam, kjer niso najboljši." Dedasova napoved? "Zmaga."

Iz Lodža