Selektor preizkuša različne taktične zamisli, poleg eksperimentalnih prvih peterk je na pripravljalnih tekmah zamenjal tudi položaje nekaterih igralcev. Tako je, denimo, Jaka Lakovič zaigral na poziciji 2 (visoki branilec), Erazem Lorbek pa na 4 (krilni center). Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Selektor preizkuša različne taktične zamisli, poleg eksperimentalnih prvih peterk je na pripravljalnih tekmah zamenjal tudi položaje nekaterih igralcev. Tako je, denimo, Jaka Lakovič zaigral na poziciji 2 (visoki branilec), Erazem Lorbek pa na 4 (krilni center). Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Matjaž Smodiš
Da je nekaj več kot igralec, mu priznavajo vsi. Da pot do medalje pelje prek njega, čivkajo že vrabci na strehi. Na EP-ju 2007 je blestel kot mora, Atene je izpustil zaradi poškodbe, upajmo, da bo tokrat lahko odpotoval na Poljsko. Foto: MMC RTV SLO
Saša Vujačič
Slovenska reprezentanca potrebuje Vujačičevo obrambo in met za tri točke. Foto: MMC RTV SLO
Jane Petrovski in Beno Udrih
Beno Udrih je zaenkrat igral na eni tekmi - v Domžalah. Na njej je zablestel z 12 točkami in 9 podajami, odlično pa sta sodelovala tudi s Primožem Brezcem. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska reprezentanca je prešla polovico priprav, na katerih je poskrbela predvsem za fizično pripravo ter prve zametke uigravanja. Zdaj je na vrsti lovljenje forme, ki pride tudi s pomočjo prijateljskih tekem. Slovenija jih je v preteklem obdobju odigrala šest, pet tudi dobila.


Dobra tudi druga tekma s Hrvati

Slovenija je brez večjih težav dobila prvi tekmi z Makedonci in Rusi, na drugih je bila zgodba drugačna, zaradi česar je bil slovenski selektor pred nedeljsko tekmo s Hrvati rahlo nervozen: "Bolj se bojim za jutri, ko se bodo Hrvati hoteli maščevati, mi pa imamo slabo izkušnjo z Rusi. Na evropskem prvenstvu je nekaj tekem v nizu, tako da z dvema tekmama v dveh dneh vidim, kako določeni igralci reagirajo na vsakdanji ritem." Lahko je bil zadovoljen, Slovenija je namreč prišla do zmage po 11 točkah zaostanka. "Na začetku smo bili prepočasni, igrali smo kot je Hrvaška želela. Ko smo v tretji četrtini zaigrali s štirimi nizkimi košarkarji, smo začeli igrati hitreje in lepše," je po tekmi v Pazinu povedal Zdovc.

Več končnic, boljši izid na EP-ju?
Slovenija je do zdaj odigrala dve tesni končnici (Rusija, Hrvaška), eno je tudi dobila. Taki konci so na pripravljalnih tekmah več kot dobrodošli, saj se jim na prvenstvu verjetno ne bomo mogli ogniti. Več jih bo na pripravljalnih tekmah, bolj organizirana bo igra, ko bo šlo zares.

Zdovc se bo težko odločil
Kot kaže, bo imel slovenski selektor pred potjo na EP (če bodo vsi zdravi) in krčenjem seznama sladke skrbi. Na vsaki tekmi namreč (poleg Erazma Lorbka) zablesti nekdo drug. Nazadnje so bili to Samo Udrih, Jaka Lakovič in Primož Brezec, ki je bil odličen tudi v Domžalah proti Makedoncem. "Jaka mora igrati obrambo in razigravati ekipo. Je pa zadel dva, tri res težke, pomembne mete, medtem ko Samo dokazal, zakaj je na seznamu reprezentance," je dejal Zdovc po sobotnem "strelskem prebujenju" košarkarja Barcelone, katerega učinek Slovenija nujno potrebuje. Kot tudi boljši izkupiček Boštjana Nachbarja, ki mu met za tri točke ne steče.

Met za dve točki vedno boljši
Met za dve točki se večinoma izboljšuje, v soboto je bil 55-odstoten, dan pozneje celo še boljši (20/30), medtem ko šepa učinkovitost pri izvajanju prostih metov. "Nismo posvečali veliko pozornosti treningu prostih metov, smo pa poudarjali koncentracijo pri njih." Ob prvem slavju s Hrvati so, denimo, zeleno-beli zgrešili kar 13 prostih metov, enako tudi slab teden prej na Dolenjskem. Razveseljuje dejstvo, da Slovenija večinoma z veliko razliko dobiva skok. Strokovni štab čaka še veliko dela, saj je rezerv še ogromno. Predvsem v obrambi, ki dobiva preveč točk.

Dragič lahko nadaljuje priprave
Poleg najstarejšega brata Lorbek, ki bo moral izboljšati le odstotek prostih metov, je ves čas dober tudi Goran Dragić, ki pa na drugi tekmi v Pazinu ni nastopil. Dan prej je dobil močan udarec s komolcem v vrat, postalo mu je slabo, zdravniki so ga po tekmi odpeljali na ultrazvok v Pulj, v nedeljo pa še na magnetno resonanco v Izolo. Izvidi so dobri, Goran lahko nadaljuje priprave.

Pa bodo vsi zdravi?
V reprezentanco se vrača Saša Vujačič, ki si je pozdravil poškodbo kolena. Kriva je bila baje neprimerna obutev, tista, ki jo je branilec LA Lakersov med pripravami promoviral na Kitajskem. Ali bo 25-letnik prvič v zeleno-belem dresu zaigral v sredo proti Litvi, še ni znano, jasno pa je, da potuje v Sevillo, kjer ne bo Matjaža Smodiša, ki se bo reprezentančnemu štabu po treniranju po posebnem programu vrnil 22. avgusta. Upajmo, da uspešno, Slovenija ga potrebuje, to priznavajo vsi. Namesto njega je nekaj minut na Hrvaškem dobil tudi Miha Zupan, ki z Olimpijo nima več pogodbe, kje bo nadaljeval kariero, pa ne ve niti sam. Poškodbo si je pozdravil tudi že Beno Udrih.

Ta teden z dvema nasprotnikoma z EP-ja
Pred nami so že ta teden tri tekme v napornem ritmu v dvorani Cajasola, kjer se bo Slovenija pomerila z Litvo, Španijo in Veliko Britanijo. Slednjo je na turnirju v O2 areni v Londonu opazoval tudi Stefanos Dedas, ki je videl tri britanske poraze (s Poljsko, Izraelom in Turčijo) brez Popsa Mensaha-Bonsuja. Nekdanji košarkar Joventuta v ZDA-ju rešuje svojo prihodnost, glede na govorice pa bo pristal v Torontu.