Takole je Goran Dragić podal samemu Boštjanu Nachbarju na trojko, ki jo je potem tudi zadel, v eni izmed ključnih akcij na tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Takole je Goran Dragić podal samemu Boštjanu Nachbarju na trojko, ki jo je potem tudi zadel, v eni izmed ključnih akcij na tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Boštjan Nachbar, ki bo v novi sezoni igral za Barcelono, prihaja v odlično strelsko formo. Nedvomno odlična novica za vrsto Božidarja Maljkovića. Foto: Aleš Fevžer
Vedno lažje igra Jaka Lakovič. Kapetan reprezentance se je poškodoval na zadnjem individualnem treningu v Beogradu pred začetkom priprav in tako se šele zdaj uigrava z ekipo. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci v drugem polčasu z boljšo obrambo do zmage

Slovenija tudi po deseti pripravljalni tekmi ostaja neporažena na domačem terenu. Slavila je že na devetih srečanjih, v koprski Bonifiki pa je bila z 81:74 boljša od Črnogorcev. V soboto se bodo varovanci Božidarja Maljkovića pomerili še z Italijo.

Srbski strokovnjak na slovenski klopi pred zadnjim tednom priprav v prvi vrsti upa, da ekipa ostane zdrava. Na primer pred Eurobasketom na Poljskem pred štirimi leti je Slovenija le nekaj dni pred turnirjem ostala brez Bena Udriha: "Na trenutke smo igrali dobro, na trenutke slabše. Po sobotni tekmi nas čaka delo na zadnjih podrobnostih, ki jih moramo še popraviti. V naslednjem tednu upamo, da se nihče ne poškoduje. Sem zadovoljen, igralci se borijo na tekmah. To je treba zadržati na tekmovanju, ki traja 18 dni, kar ni lahko."

Črna gora ima izjemno talentirano ekipo
Maljković je tokrat na tribuni pustil Luko Lapornika, Gezima Morino in Klemna Prepeliča, ki so na dozdajšnjih pripravljalnih tekmah realno gledano tudi prikazali najmanj. Slovenski selektor je po tekmi pohvalil nekdanjega varovanca v Splitu Luko Pavićevića in njegovo talentirano vrsto: "Pavićević je odlično pripravil ekipo na to tekmo. Krilni centri in centri so prevzemali, poznali so akcije. Vedel sem, da bodo zelo motivirani. Ne zaradi najinega odnosa s selektorjem, ampak ker so izgubili nekaj tekem. Črnogorci so ponosen narod. Znajo igrati čvrsto in hrabro. Zelo spoštujem njihove igralce. Poglejte, kakšen talent je Dubljević, kako odlično v NBA-ju igra mladi Vučević, ki je med najboljšimi skakalci tam, pa recimo Dašić. Edini njihov problem je, da imajo malo tekem. Nekoliko so bili pozni, zato sem selektorju svetoval, da pokliče klube. "

"Dogajalo se nam je, da štirje igralci dobro igrajo v obrambi, peti pa ne nadzoruje žoge in igralca. Probleme imamo na tako imenovani strani pomoči. Recimo žoga je na desni strani, na levi strani pa igralci gledajo ali žogo ali pa svojega igralca. Videli ste, na začetku tekme je to izkoristil Dašić. Pri branjenju pick'n'rolla imamo nekaj težav s hitrostjo reakcije. Tu moramo izboljšati komunikacijo med visokim in nizkim košarkarjem. Nižji velikokrat ne sliši, kar mu višji govori. V napadu moramo popraviti določene stvari. Recimo točnost igre, da se žoga hitro prenese iz ene strani na drugo. Tudi met moramo popraviti," je glavne pomanjkljivosti v slovenski igri izpostavil Maljković.

Nachbarja veseli pomemben test
Slovenija je nadzorovala skok, čeprav so glavno črnogorsko orožje prav visoki igralci, toda po zgledu vseh izbranih vrst je prišlo do pomembnih odpovedi tudi pri "sokolih". Slovenci so ujeli kar 17 odbitih žog več kot Črnogorci. So pa naredili gostitelji prvenstva kar nekaj napak v obrambi. Znova so dopustili kar nekaj odprtih metov. Tako kot proti Rusiji so tudi tokrat prejeli dvomestno število trojk. Črnogorci so jih iz 26 poskusov zadeli 11.

S 16 točkami je bil znova najboljši strelec Slovenije Boštjan Nachbar, ki je podobno kot proti Rusiji odlično zaigral v zadnji četrtini. Zadel je trojko po atraktivnem prodoru in lepi podaji Gorana Dragića, ki je nato žogo asistiral do 'Bokija', novopečeni član Barcelone pa je dokončno pokopal črnogorske upe: "Igrali smo proti zelo kakovostnemu nasprotniku. Mislim, da je eden najboljših v tem našem pripravljalnem obdobju. Očitno je bilo, da Črna gora igra zelo agresivno košarko s trdo obrambo. Veliko take košarke bomo videli na prvenstvu in veseli me, da smo prestali ta test. V drugem polčasu smo nadgradili obrambo, s tem smo nadzorovali skok in uspeli priti do protinapadov ter naše hitre igre, kar si tudi želimo. Čestitke Črni gori za zelo korektno tekmo."

Kapetan ima že več moči
Edo Murić
, ki se vrača po poškodbi, je dodal 13 točk, Jaka Blažič pa deset. Vse pomembnejšo vlogo igra tudi Jaka Lakovič. Kapetan je na parketu prebil nekaj več kot 19 minut in prispeval pet točk in šest podaj: "Za nami je težka tekma. Igrali smo proti Črni gori, ki igra zelo trdo košarko in ima odlične igralce. Na koncu smo bili boljši. Oni so bili zelo nevarni iz specifičnih situacij, ko se je njihov najvišji igralec potegnil na zunanji položaj in metal trojke. Na to se niti nismo pripravljali. Mislim, da je bila dobra tekma. Igrali smo na neki način v valovih, toplo-hladno, ampak smo zmagali."

Na prvih tekmah Ljubljančanu ni stekel met, tako se je po zadeti trojki v Kopru zelo razveselil, predvsem pa je vesel, ker ne čuti več bolečine: "Bil je že čas. Veliko sem treniral. Dobil sem nazaj moč v nogah. Vse je lažje, igrati pick'n'roll, igrati v obrambi. Še deset dni je pred nami. Še kar nekaj dela me čaka, tako kot tudi vso ekipo. Tiste trojke, ki sem jo zadel, sem se razveselil zaradi načina, kako sem jo zadel. Kako sem se ob tem počutil. Več moči imam. Mislim, da mi do popolne pripravljenosti zagotovo manjka še 20 odstotkov."

Slovenci v drugem polčasu z boljšo obrambo do zmage