Vassilisa Spanoulisa je težko zaustaviti. Izkušeni branilec zablesti, ko ga ekipa najbolj potrebuje. Foto: EPA
Vassilisa Spanoulisa je težko zaustaviti. Izkušeni branilec zablesti, ko ga ekipa najbolj potrebuje. Foto: EPA
Nikos Zisis
Ob sebi ima Spanoulis najboljšega prijatelja, izjemno koristnega Nikosa Zisisa. Foto: EPA
Zisis in Spanoulis (povsem desno) ob proslavljanju nasova evropskega prvaka leta 2005. Foto: EPA
Zgodba o grškem zvezdniku Vassilisu Spanoulisu
Grki v napeti končnici strli Špance

31-letni Spanoulis je eden izmed najbolj kompletnih evropskih branilcev. Trikrat je že postal evropski klubski prvak, pri vseh treh slavjih pa je bil izbran za MVP-ja Final Foura najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. "Kill Bill" je pred tremi leti poskrbel za enega izmed najodmevnejših prestopov, saj je iz Panathinaikosa odšel k večnemu tekmecu Olympiacosu. Rdeči iz Pireja so v zadnjih letih morali zmanjšati proračun, ekipa se je zgradila okoli Spanoulisa, ki je v zadnjih dveh sezonah igral fantastično in bil najbolj zaslužen za dva zaporedna presenetljiva naslova evropskega prvaka.

V hladnokrvnega ostrostrelca vse upe letos polagajo tudi Grki in tudi Andrea Trinchieri je po vzoru Olympiacosa ekipo zgradil okoli Spanoulisa. Med prvenstvom je imel Spanoulis, ki je bil poškodovan tudi pred turnirjem, nekaj težav s poškodbo, izpustil je dve tekmi, a že ob veliki zmagi nad Španijo, s katero so se Grki vrnili v boj za četrtfinale, je prispeval 20 točk: "Po dveh porazih v predtekmovanju so pred nami praktično trije finali. Prvega smo dobili, zdaj se pripravljamo na drugega. Če ne zmagamo naslednje tekme, je enako, kot ne bi prve. S to zmago smo pridobili samozavest in opogumljeni gremo naprej."

Če ne bo zbran, bo ekipa živčna
Grki so v predtekmovanju v Kopru presenetljivo izgubili dve tekmi, toda z razigranim Spanoulisom bodo nevarni za vsako moštvo. 193 centimetrov visoki branilec slovi po tem, da je najboljši ravno, ko je to najbolj potrebno. Pri vseh uspehih grške reprezentance v zadnjih letih je bil med najboljšimi, pred štirimi leti, ko je osvojila bron, je bil tudi izbran v peterko EuroBasketa: "Enostavno poskušam na najboljši način pomagati ekipi, da zmaga. Če pridemo v težek položaj in smo v nevarnosti, da izpademo, bomo naredili vse, da ostanemo v igri. Vsi igralci, zunanja linija in visoki košarkarji, moramo poskrbeti, da igra ostane na visoki ravni."

Spanoulis, ki se je preizkusil tudi v NBA-ju, je bil letos velika želja Barcelone, ki mu je ponujala zelo mamljivo pogodbo, a se je sijajni košarkar odločil, da ostane zvest Olympiacosu. Slovenija je že izkusila, kako nevarni so Grki v izločilnih bojih, saj zablestijo, ko je to najbolj potrebno. Še posebej osredotočen pa ostane prav Spanoulis: "Poskušam ostati zbran in miren, saj bi bila lahko če bi bil jaz nervozen, živčna vsa ekipa. Moram poskušati najti najboljšo rešitev v teh trenutkih in na najboljši način pomagati soigralcem ter moštvu. Ne obremenjujem se, kaj bom naredil, a hočem le zmagati."

Mi smo Grčija!
Podobno bogate izkušnje ima tudi leto dni mlajši Zisis, s katerim sta najboljša prijatelja. Solunčan je prejšnjo sezono igral v Bilbau, v novi sezoni pa bo član kazanskega Unicsa, kjer bo moči združil z grškim selektorjem. Zisisova poročna priča Spanoulis, ki je prvi strelec reprezentance s povprečjem 15,3 točke, in Zisis sta udarni dvojec tako v napadu kot tudi v obrambi, kjer je Zisis še boljši od Spanoulisa, s katerim se izmenjavata pri organizaciji napada. Nikos je sicer z 9,3 točke na tekmo tretji grški strelec, s 4,8 podaje pa prvi podajalec.

"Proti Španiji je bila velika zmaga, a mi smo Grčija, kar pomeni, da smo dobri. Vemo, kdo je slabo igral dve tekmi. Še posebej proti Finski smo bili slabi. Treba je tudi poudariti, da so nasprotniki dobro igrali in jim gredo zasluge za ti dve zmagi. V prostih dneh smo bili deležni številnih kritik. Zaslužili smo jih, a obdržal se je ekipni duh, še naprej verjamemo vase in prišli smo do te velike zmage. Toda takoj se moramo umiriti, kajti čakata nas še dve izjemni moštvi Slovenije in Hrvaške," je po veliki zmagi nad Španijo miren ostal izkušeni 197 centimetrov visoki odlični branilec.

Proti Sloveniji na krilih španske zmage
Zisis, ki se ga je tako kot njegovega najboljšega prijatelja oprijel "filmski" vzdevek, saj ga v Grčiji zaradi številnih naslovov kličejo kar "Gospodar prstanov", je bil vesel, da so končno ugnali Španijo: "Za nas starejše igralce, Bourousisa, Fotsisa, Spanoulisa in zame, je to res velika zmaga, saj še sam ne vem, kolikokrat smo morali premoč priznati Španiji. Lep občutek je, saj ima Španija izredno ekipo, brani naslov in je eden glavnih favoritov. Tega smo bili res veseli."

"Zavedamo se, da ima Slovenija močno zasedbo. Igra zelo agresivno in z veliko energije. Za sabo ima veliko dvorano, polno glasnih navijačev. Bo težka tekma, a prihajamo na srečanje na krilih te velike zmage nad Španijo. To smo potrebovali," pa se je Zisis še navezal na naslednjo tekmo, ko se bodo pomerili s Slovenijo.

Zgodba o grškem zvezdniku Vassilisu Spanoulisu
Grki v napeti končnici strli Špance