Zoran Dragić, ki je z dobrimi 15 točkami na tekmo prvi slovenski strelec na evropskem prvenstvu, je bil najboljši v slovenski reprezentanci tudi na prijateljski tekmi proti Latviji v Rigi. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić, ki je z dobrimi 15 točkami na tekmo prvi slovenski strelec na evropskem prvenstvu, je bil najboljši v slovenski reprezentanci tudi na prijateljski tekmi proti Latviji v Rigi. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji trenirali v Lillu

Latvija je na EuroBasketa glede števila prejetih točk šesta najboljša. Še uspešnejša je od Slovenije, ki je štiri mesta nižje. Prvi latvijski strelec je z nekaj manj kot 11 točkami na tekmo Dairis Bertans. 25-letni branilec, ki brani barve Bilbaa, je starejši brat nekdanjega košarkarja Olimpije Davisa Bertansa. Odlični krilni košarkar, ki tako kot brat igra v Baskiji, a za Laboral Kutxo, bi bil nedvomno glavno latvijsko orožje, a si je marca znova strgal kolenske vezi, kar mu bo znova odvzelo vsaj šest mesecev košarke.

Obsežno minutažo ima motor ekipe Janis Strelnieks, ki je tudi med boljšimi strelci. Organizatorja igre nemškega Broseja dobro pozna tudi Jure Zdovc, s katerim sta sodelovala v peterburškem Spartaku. Ključni so še branilca Janis Blums, ki je minulo sezono branil barve Panathinaikosa, in Kristaps Janičenoks, ter krilni košarkar Janis Timma, ki je bil svoj čas med najbolj nadarjenimi evropskimi igralci in so mu napovedovali tudi uspešno kariero v Ligi NBA.

Latvijci nevarni strelci za tri točke
"Latvija je ekipa, ki veliko meče za tri. Štiri ali pet igralcev je odličnih strelcev, ki so orientirani na trojko. Igrajo zelo hitro. Imajo enega pravega organizatorja igre, Strelnieksa, ki sem ga pripeljal v Spartak in ga zelo cenim, saj je eden boljših 'playev' v Evropi. Če pustimo, da se razletijo in ujamejo napadalni ritem, jih je težko ustaviti. Igre po globini nimajo veliko, imajo pa nekaj igralcev, ki znajo igrati pod obročem. Glavno orožje je ta hitra igra, s tranzicijskimi napadi, ko iščejo tudi lahke koše, sicer pa veliko mečejo za tri,"
je glavne karakteristike naslednjih tekmecev izpostavil Zdovc.

Slovenski selektor je informacije o skupini D dobil tudi od Aleksandra Sekulića, ki je kot posebni pomočnik reprezentance spremljal razplet riške skupine: "Z njimi se moramo spopasti čvrsto in trdo. To bo naše glavne orožje in na to smo se pripravljali. Razbijati moramo njihove bloke in slediti igralcem, ki so strelci, da imamo stalno roke gor in jim ne pustimo lahkih metov. Pobirati moramo te žoge, ki niso od nikogar, moramo pa biti tudi pametni v napadu."

Slovenski' Dan D'
"Latvijci imajo dobrega trenerja in izkušene igralce, ki v večini igrajo v dobrih evropskih klubih. Igrali so doma pred polno dvorano in so zagotovo dali še več energije, kot bi jo sicer. Niso nič posebnega, imajo pa neko čvrstost. Meni so latvijski igralci všeč, saj so atleti, a tudi znajo igrati košarko. So pravi borci. Rad imam latvijske igralce, tudi Davisa Bertansa smo na primer imeli pri Olimpiji,"
je povedal Zdovc in dodal: "Bi rekel, da nam bolj ustrezajo kot ne. Tudi mi imamo na branilskih položajih nekaj igralcev, ki so defenzivno sposobni loviti te strelce."

Jasno je, popravnega izpita ni, s tekmo se Slovenija še naprej bori za olimpijske vozovnice, poraz pa pomeni slovo od evropskega prvenstva in sanj o Riu, prinaša pa tudi udeležbo v neugodnih kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo: "S to tekmo veliko dobimo in garali smo dva meseca, da smo prišli do sem. Ni bilo enostavno. Veliko truda, energije in živcev je bilo vloženih v to delo. Če zmagamo, in prepričan sem, da bomo, se bomo lahko tudi spočili, saj bo naslednja tekma v torek. Gremo korak po korak, v soboto pa nas čaka 'Dan D'."

KOŠARKA

39. EVROPSKO PRVENSTVO

OSMINA FINALA, Lille

Danes ob 12.00:
LATVIJA - SLOVENIJA (4)

Ob 14.30:
GRČIJA - BELGIJA (2)

Ob 18.30:
ŠPANIJA - POLJSKA (1)

Ob 21.00:
FRANCIJA - TURČIJA (3)

Nedelja ob 12.00:
HRVAŠKA - ČEŠKA (6)

Ob 14.30:
SRBIJA - FINSKA (5)

Ob 18.30:
IZRAEL - ITALIJA (7)

Ob 21.00:
LITVA - GRUZIJA (8)

Iz Lilla

Slovenski košarkarji trenirali v Lillu