Zoran Dragić je v povprečju na prvenstvu dosegal po 15,5 točke, 3,5 skoka in dve podaji na tekmo in bil najboljši posameznik Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je v povprečju na prvenstvu dosegal po 15,5 točke, 3,5 skoka in dve podaji na tekmo in bil najboljši posameznik Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
Pogovor z Zoranom Dragićem po porazu v Lillu

"Vsem nam je težko. Slabo se počutim po takem porazu. Veliko je grenkega priokusa, saj vem, da smo boljši od Latvije. Tokrat so bili bolje pripravljeni, mi pa smo delali preveč napak in šli v tekmo preveč ležerno. Vso tekmo smo jih lovili. Mi potrebujemo razpoloženih 12 igralcev. Moramo igrati kot prava ekipa, kar smo pokazali v Zagrebu," je po težkem porazu v Lillu (73:66) dejal Dragić, ki je bil s 17 točkami skupaj z Janisom Strelnieksom najboljši strelec obračuna osmine finala.

Odsotnosti igralcev niso izgovor
Zadnji dve veliki tekmovanji je bil Zoran tik za Goranom drugi strelec reprezentance, ob odsotnosti brata pa je moral 26-letni Ljubljančan, ki po neuspešni prvi sezoni v Ligi NBA, ko v Phoenixu in Miamiju ni dočakal prave priložnosti, prihaja v Moskvo k Himkiju, prevzeti ključno vlogo. "Zgrešili smo odprte mete in tudi 'zicerje'. Kot da so bili nekateri igralci nervozni in z glavo niso bili pri tekmi. Igrali smo grobo, a se mi vseeno zdi, da so nam sodniki piskali vsakič, ko smo šli v kontakt. A kar je, je. Žal smo izgubili," je o dvoboju osmine finala še pristavil mlajši izmed bratov Dragić.

"Za nami sta težka dva meseca. Borili smo se. Vemo, da manjkajo igralci, a ne bomo se na to izgovarjali. V Zagrebu smo dokazali, da lahko igramo tudi s to ekipo. Spremenil se je sistem EuroBakseta in gre takoj na izločanje. Nismo bili dovolj osredotočeni. Žal nam je, a življenje gre naprej," je črto pod letošnje prvenstvo potegnil Zoran, ki je bil s 15,5 točke na tekmo z naskokom najboljši v slovenski izbrani vrsti.

Na EP 2017 z vsemi najboljšimi
Odličen je bil predvsem na zadnjih dveh tekmah skupinskega dela v Zagrebu, ko je proti Grčiji in Makedoniji dosegel več kot 20 točk. Po drugi tekmi proti Gruziji je Jure Zdovc na novinarsko vprašanje, če je zadovoljen z učinkom Zorana, dejal, da je pričakoval več. Za tem je Dragić igral odlično in z manjšo kritiko je tako selektor uspel še dodatno motivirati svojega najboljšega igralca: "Z Juretom sva dobro sodelovala in super komunicirala. Tudi tista izjava se mi zdi, da je bila bolj za motivacijo. Ni lahko biti selektor. Dva meseca imaš nove igralce. Vidmar je zadnji dan odklonil, Domen Lorbek je rekel, da ne bo, Goran je želel igrati, a mu Miami ni dovolil, z njimi bi bilo vse drugače. Vsa čast Juretu, še vedno smo prišli iz skupine. Smo boljši od Latvije, a tokrat nam ni šlo."

"Želja vsakega igralca je, da nastopi na olimpijskih igrah. Nam znova ni uspelo. Zdaj je cilj evropsko prvenstvo leta 2017. Upam, da se odzovejo vsi košarkarji in skušamo napasti medaljo, ali pa biti vsaj blizu nje," za prihodnost pravi Zole, toda, če le Slovenija ne bo gostila ene izmed skupin EuroBasketa 2017, ki bo morda prav tako v štirih državah, bo morala najprej v kvalifikacije: "Moramo priti na evropsko prvenstvo. To sploh ni vprašanje."

Vedno pripravljen igrati za Slovenijo
Torej, ne le, da Slovenija ni izpolnila cilja in prišla do kvalifikacij za olimpijske igre, zdaj mora v kvalifikacije za evropsko prvenstvo, kar pa še zdaleč ni dobrodošlo: "Nikoli ne veš, koga lahko dobiš. Recimo, izpadli so Rusi in Turki. Že v predtekmovanju so izpadle dobre reprezentance in lahko kakšno dobiš. Potem je lahko zelo naporno. Vemo pa, da so lahko vsi nevarni. Morali bomo tudi kvalifikacije vzeti zelo resno in pokazati, kako močna je Slovenija."

Zoran je ob morebitnem nastopu v kvalifikacijah že razblinil dvome in jasno dejal, da bo reprezentanci pomagal priti na evropsko prvenstvo: "Kot sem večkrat rekel, vedno bom pripravljen igrati za reprezentanco, če bom le zdrav. Dal sem vse za Slovenijo, poskušal povleči ekipo, a en igralec ne more dobiti tekme. Morajo biti vsi razpoloženi. Tudi, če bi bili tu Vidmar, Domen Lorbek in Goran, bi moralo igrati vseh pet, ki so na parketu."

Iz Lilla

Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
Pogovor z Zoranom Dragićem po porazu v Lillu