Proti Zazu Pačuliju - čeprav je dal 16 točk - so Nizozemci opravili dobro delo v obrambi. Foto: EPA
Proti Zazu Pačuliju - čeprav je dal 16 točk - so Nizozemci opravili dobro delo v obrambi. Foto: EPA
Charlon Kloof
Navdušil je Charlon Kloof, ki je dal 22 točk. Foto: EPA

Nizozemska, ki na evropskem prvenstvu sodeluje po dolgih 26 letih (nazadnje prav v Zagrebu leta 1989), je izvrstno začela letošnje tekmovanje. Po 28 letih je vknjižila prvo zmago na Eurobasketu. Oranžni levi so odlično začeli dvoboj, v zadnji četrtini pa našli odgovor tudi na vodstvo Gruzije. V razburljivo končnico so Gruzijci vstopili v boljšem položaju, a spretnejši in srečnejši so bili Nizozemci. Za zadnji napad je imela Gruzija dobrih 17 sekund, odločilni met pa je zgrešil Manučar Markoišvili.

Markoišvili se je opravičil za zadnji napad
Nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije, ki je preteklo sezono igral za CSKA, v prihajajoči pa bo za novopečenega carigrajskega evroligaša Darüšafako, je dejal, da bi enostavno moral zadeti zadnji met: "Ni bil šok, ker tudi Nizozemci igrajo dobro košarko. So dobra ekipa, naša krivda pa je, da nismo našli ritma. Preslabo smo začeli tekmo. Čeprav smo naredili toliko napak, smo imeli priložnost za zmago. Tu prevzamem krivdo, ker nisem zaključil zadnje akcije. Opravičil bi se soigralcem. Bomo se borili do konca."

"Moramo najti način, da proti Sloveniji igramo drugače, kot smo proti Nizozemski. To je edina rešitev. Ta poraz moramo pozabiti. Čaka nas težko delo, saj je Slovenija definitivno izkušenejša ekipa od Nizozemske in nas. Znajo igrati zares dobro košarko in če ne bomo dali vsega od sebe, se nam ne piše dobro," je povedal Markoišvili, ki je dal 11 točk, in dodal: "Trenutno je nedeljska tekma za nas najpomembnejša, saj gre za 'biti ali ne biti'. Za nas šteje le zmaga."

Kokoškov Slovenijo uvrstil med favorite
Gruzija in Slovenija - dvoboj bo v nedeljo ob 18.00 - se odlično poznata, saj se bosta na evropskem prvenstvu pomerili tretjič zapored. Obe tekmi so dobili Slovenci. Pred začetkom tekmovanja se je zdela tekma proti Gruzijcem skoraj najpomembnejša in zdaj bodo ranjeni levi Igorja Kokoškova še nevarnejši. "Seveda je zdaj tekma proti Sloveniji za nas še pomembnejša. Dobro poznamo slovensko ekipo, ki jo spremljamo že nekaj let. Je ena izmed favoritov prvenstva in predvsem naše skupine. Ima reprezentanco, ki je ustvarila dobro kemijo v moštvu, obenem pa ima tudi veliko izkušenj z velikih tekmovanj ter najvišje ravni. So zelo samozavestni. Skrivnosti pa ni in verjamem, da bomo dobro pripravljeni. Gremo tekmo za tekmo in ne delamo panike, čeprav smo izgubili prvi dvoboj," je povedal srbski strokovnjak, ki že sedem let vodi gruzijsko reprezentanco.

S 16 točkami sta bila prva strelca Gruzije Tornike Šengelija in Zaza Pačulija. Tudi prvi gruzijski zvezdnik, ki je prav tako letos zamenjal klub in iz Milwaukeeja odšel v Dallas, se zaveda, da jih proti Sloveniji čaka še veliko težja naloga: "Proti Sloveniji pričakujem boljšo predstavo. Prvo tekmo smo izgubili, zdaj pa ne bomo favoriti. Slovenci so nedvomno boljše moštvo, a čaka jih pozna tekma s Hrvaško. Pomembna bo psihična stabilnost. Slovenija je ekipa, ki nam ne bo dopustila napak v napadu in obrambi. Slovenijo smo sicer nekajkrat že gledali. Igra trdo košarko in ima uravnoteženo moštvo. Prav vsi igralci prispevajo svoj delež."

Iz Zagreba