Najboljša evropska branilca zadnjih let Juan Carlos Navarro in Dimitris Diamantidis. Foto: EPA
Najboljša evropska branilca zadnjih let Juan Carlos Navarro in Dimitris Diamantidis. Foto: EPA
Košarkarji Panathinaikosa
Naslov branijo košarkarji Panathinaikosa, ki so bili lani najboljši v Barceloni v dvorani Sant Jordi. Foto: Reuters
Andrej Kirilenko
Za CSKA bo znova zaigral najboljši ruski košarkar od osamosvojitve Andrej Kirilenko. Foto: EPA
David Blatt
David Blatt je lani z Maccabijem klonil v finalu. Izraelsko moštvo letos nastopa tudi v Ligi ABA. Foto: EPA
Nicolas Batum
Zaradi lockouta je v Evropo prišel tudi Nicolas Batum. Odlični Francoz bo igral za Nancy. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je pred novo sezono zapustil Barcelono. Z Galatasarayem se je v Evroligo prebil prek kvalifikacij. Foto: EPA
Saša Vujačić (New Jersey Nets)
Debi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju čaka Sašo Vujačića. Foto: Reuters
Vlado Ilievski
vlado Ilievski na tekmi proti Efesu. V novi sezoni bo makedonski organizator igre branil prav barve turških "pivovarjev". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Ožbolt
Sašo Ožbolt zdaj igra za Zagreb, ki bo letos debitiral v Evroligi. Foto: Sandi Fišer
Miloš Teodosić
Najboljši evropski igralec v minuli sezoni Miloš Teodosić se je iz Pireja preselil v Moskvo. Foto: EPA
Mirza Begić pri Realu lani ni veliko igral. Letos si obeta zajetnejšo minutažo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sergio Scariolo
Sergio Scariolo se po premoru vrača na kot klubski trener. V novi sezoni bo vodil Emporio Armani. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Za prvega favorita sezone Barcelono igra tudi Erazem Lorbek. Foto: EPA

Seveda je tu branilec naslova Panathinaikos, pa Maccabi, izredno neugodna Siena, pa Real Madrid in izjemno okrepljeni turški klubi, ki si bodo na vse načine skušali priigrati vstopnico za zaključni turnir v Carigradu.
Tudi letos bo imela Evroliga močan slovenski pečat. Cilj Uniona Olimpije je uvrstitev v 2. krog, čeprav bo to v skupini z Barcelono, Sieno, ruskim Kazanom, poljskim Prokomom in Galatasarayem izjemno težko. V drugih evropskih klubih bo v Evroligi igralo še 6 Slovencev, in sicer Erazem Lorbek (Barcelona), Mirza Begić (Real Madrid), Gašper Vidmar (Fenerbahče), Saša Vujačić (Anadolu Efes), Jaka Lakovič (Galatasaray) in Sašo Ožbolt (Zagreb).
Spodaj je kratek opis 10 največjih kandidatov za naslov, kot so jih razvrstile stavnice. V oklepaju je količnik za skupno zmago v Evroligi.

Barcelona (3,75)
Prišli: Huertas, Wallace , Eidson
Odšli: Lakovič, Rubio, Morris, Grimau

V Španiji so osvojili trojno krono, a cilja vseeno niso izpolnili. Manjkali so namreč na zaključnem turnirju Evrolige v Barceloni, potem ko jih je v četrtfinalu izločil Panathinaikos. Letos se želijo vrniti na evropski prestol. Rickyja Rubia in Jako Lakoviča bosta na položaju organizatorja igre zamenjala prodorni Brazilec Marcelinho Huertas (Caja Laboral) in "multipraktik", Američan Chuck Eidson (Maccabi), lani prvi kradljivec žog v Evroligi. Pod košem je konkurenco okrepil 28-letni C. J. Wallace, prvi skakalec italijanske lige s povprečjem 10,8 skoka in 14,4 točke na srečanje. Katalonci imajo na vseh položajih po dva odlična košarkarja, na njihovi strani pa so tudi uigranost in izkušnje. Če prideta še brata Gasol, so praktično nepremagljivi. Osrednjo ime je najboljši igralec preteklega evropskega prvenstva Juan Carlos Navarro, med glavnimi nosilci pa je tudi slovenski reprezentant Erazem Lorbek.

CSKA Moskva (4)
Prišli: D. Lavrinovič, Teodosić, Krstić, Kirilenko, Mejia, Ponkrašov
Odšli: Smodiš, Langdon, Holden

Po lanski sramoti in izpadu že v prvem krogu so se Rusi odločili za prevetritev moštva. Legendi kluba Holden in Langdon sta se upokojila, odšel je tudi Smodiš, prišli pa so sami asi. Novi trener Jonas Kazlauskas ima na razpolago dve izjemni peterki. V prvi so novinci zvezdniki Miloš Teodosić (Olympiacos), Andrej Kirlenko (Utah), Nenad Krstić (Boston), eden najboljših strelcev lanske Evrolige Sammy Mejia (Cholet) in obrambni specialist Viktor Hrjapa. Tu so še Jamont Gordon, Ramunas Šiškausaks, Darjuš Lavrnovič ter ruski reprezentanti Andrej Voroncevič, Aleksej Šved, Saša Kaun in Anton Ponkrašov. Cilj je samo eden - zasesti evropski prestol.

Panathinaikos (7)
Prišli: Logan, Smith, Jasikevičius
Odšli: Fotsis, Tepić, Nicholas

Željko Obradović je v moštvu naredil nekaj "kozmetičnih popravkov", obdržal pa zmagovito navezo najuspešnejšega moštva tega desetletja Diamantidis-Batiste. Odšla sta dolgoletna člana Antonis Fotsis in Drew Nicholas (oba Milano), Atene pa je zapustil tudi Milenko Tepić (Sevilla). Nove okrepitve so branilec David Logan (Caja Laboral), ostrostrelec s krilnega položaja Steven Smith (Panellinios) in litovski veteran Šarunas Jasikevičius. Proti Barceloni in CSKA-ju bo težko, toda Grki imajo največje orožje na klopi - najboljšega evropskega trenerja vseh časov.

Maccabi (8)
Prišli: Papaloukas, Smith, Farmar, James, Ohajon
Odšli: Eidson, Pargo, Sharp, Green, Mačvan

Novi član jadranske lige ima v Evroligi tudi letos visoke cilje. Izraelci so sicer izgubili Chucka Eidsona in izjemnega organizatorja igre Jeremyja Parga, ki je najprej podpisal pogodbo, nato pa si je premislil in se odločil, da bo pot kljub lockoutu nadaljeval v ZDA. Zamenjavi sta soigralec Saše Vujačića pri New Jerseyju in nosilec dveh šampionskih prstanov Jordan Farmar ter prekaljeni Grk Theo Papaloukas. Novi orožji sta branilec Devin Smith (Benetton) in center Shawn James (Bnei Hašaron). V drugem delu bo Maccabi lahko računal tudi na poškodovanega Dorona Perkinsa.

Montepaschi Siena (10)
Prišli: Andersen, Lechthaler, Summers
Odšli: Raković, Akindele, Jarić, Hairston

Montepaschi Siena je imela lani odlično sezono. Petič zapored je postala italijanski prvak, osvojila še italijanski pokal in še četrtič uvrstila na zaključni turnir Evrolige. Ekipa italijanskega selektorja Simoneja Pianigianija ni doživela veliko sprememb. Klub so zapustili Milovan Raković, Deji Akindele, Marko Jarić in Malik Hairston, ki je okrepil najbolj nevarnega domačega tekmeca Milano. Mens Sano, kot je uradno ime kluba, so okrepili Dajuan Summers, David Andersen, ki sta prišla iz Lige NBA, in Luca Lechthaler. Cilj je nedvomno ponovitev lanske odlične sezone, velika želja toskanskega moštva, ki je še neizpolnjena, pa ostaja osvojitev evropskega naslova.

Real Madrid (11)
Prišli: Rudy Fernandez, Pocius, Carroll
Odšli: Prigioni, Vidal, Fischer, Tucker

Velika želja Reala je, da se devetič zavihti na evropski prestol. Lani so se Madridčani uspeli uvrstiti na Final Four, a so sezono končali brez lovorike. Tudi letos jih čaka težko naloga in veliko dela, da bodo v svojo vitrino pospravili kakšen naslov. Novi trener Pablo Laso je v špansko prestolnico zvabil enega najboljših evropskih košarkarjev Rudyja Fernandeza. Poleg odličnega španskega reprezentanta sta prišla še Američan Jaycee Carroll in Litovec Martynas Pocius, ki se je izkazal na minulem evropskem prvenstvu. Klub so zapustili Sergi Vidal, D'or Fischer, Pablo Prigioni in Clay Tucker. Glavni nosilci so ostali, večjo priložnost pa si v letošnji sezoni lahko obeta tudi slovenski center Mirza Begić.

Olympiacos (16)
Prišli: Papadopoulos, Mantzaris, Antić, Hines, K. Lucas, Howard, Gecevičius, Gliniadakis, Sloukas, Katsivelis
Odšli: Teodosić, Nesterović, Papaloukas, Bourousis, Mavrokefalides, Nielsen, Erceg, Halperin, Lucas

Finančna kriza je najbolj "udarila" v Pireju. V preteklih sezonah je Olympiacos enostavno razmetaval z denarjem, pred letošnjo pa so bili primorani povsem spremeniti ekipo. Vrsto Dušana Ivkovića so zapustili številni zvezdniki, med njimi tudi nekdanji slovenski reprezentančni kapetan Rašo Nesterović, prvi organizator igre Miloš Teodosić, izkušeni Theo Papaloukas in odlični center Ioannis Bourousis. Ekipa je zgrajena okoli Vassilisa Spanoulisa, ki je tudi kapetan moštva. Moštvo so okrepili številni obetavni grški košarkarji, prišli so tudi trije novi Američani in Makedonec Pero Antić ter Litovec Martynas Gecevičius.

Fenerbahče (21)
Prišli: Jerrells, Gist, Bogdanović, Demirel, Atsur, Sefolosha
Odšli: D. Lavrinovič, Jasikevičius, Kinsey, May, Greer

Velika želja Fenerbahčeja je uvrstitev na Final Four, ki bo organiziran v njihovi dvorani Sinan Erden. Carigrajčani so lani osvojili dvojno domačo krono, neizpolnjena želja pa ostaja napraviti dober rezultat tudi v Evropi. Nevenu Spahiji je uspelo močno zasedbo pred novo sezono še okrepiti. Klub sta zapustila izkušena Litovca Darjuš Lavrinovič in Šarunas Jasikevičius ter vsi trije Američani. V turško prestolnico so prišli odlični Švicar Thabo Sefolosha, ki uspešno sicer igra v Ligi NBA, izjemni hrvaški ostrostrelec Bojan Bogdanović in Američana, ki sta dobro igrala pri Partizanu, Curtis Jerrells in James Gist. V klubu ostaja slovenski center Gašper Vidmar, ki si lahko obeta zajetno minutažo. Med glavnimi nosilci je tudi nekdanji slovenski reprezentant Emir Preldžić, v klubu pa je tudi na Jesenicah rojeni avstrijski košarkar Rasid Mahalbašić, ki je prve korake naredil v slovenskm zamejskem klubu KOŠ Celovec.

Anadolu Efes (25)
Prišli: Ilievski, Kinsey, Batista, Vujačić, Savanović, Ilyasova, Kuqo, Barać, Balbay, Sirin
Odšli: Wisniewski, Rakočević, Roberts, Thornton, Vujčić, Nachbar, Murray, Dudley

Pred novo sezono je v Efesu prišlo do številnih sprememb. Zaradi novih oglaševalskih pravil je bil klub primoran spremeniti ime, veliko pa je tudi novih igralcev. Želja Efesa, ki je edini turški klub, ki je do zdaj zaigral na zaključnem turnirju najboljših evropskih moštev, je uvrstitev na Final Four, ki bo v dvorani Sinan Erden, ki si jo Efes deli z mestnim tekmecem Fenerbahčejem. Novih je kar deset igralcev, klub pa je po dveh sezonah zapustil tudi slovenski reprezentant Boštjan Nachbar. V Carigrad je pred novo sezono prišel Slovenec Saša Vujačić. Iz Olimpije je prišel makedonski organizator igre s slovenskim potnim listom Vlado Ilievski, vsestranski Srb Duško Savanović, visoki hrvaški center Stanko Barać, odlični turčki reprezentant Ersan Ilyasova, nekdanji košarkar Laškega Ermal Kuqo

Cala Laboral (29)
Prišli: Prigioni, Heurtel, Williams, M. Bjelica, Seraphin, Lampe
Odšli: Huertas, Logan, Batista, Barać

Caja Laboral je edini klub, ki se je za časa novega sistema tekmovanja v Evroligi – od sezone 2004/05 – vselej uvrstil v četrtfinale. Duško Ivanović je pred novo sezono precej spremenil moštvo. Baske je zapustil brazilski organizator igre Marcelinho Huertas, ki je bil motor ekipe v zadnjih sezonah. Odšel je v Barcelono, njegovo mesto pa bo zasedel Argentinec Pablo Prigioni. Vrzeli pod obročem po odhodih Estebana Batiste in Stanka Baraća bodo zapolnili francoski NBA-jevec Kevin Seraphin, Črnogorec Milko Bjelica in odlični Poljak Maciej Lampe. Odšel je tudi David Logan, prišla pa sta še Francoz Thomas Heurtel in Američan Reggie Williams. Prvo ime kluba ostaja Mirza Teletović.

"Grozi" tudi Emporio Armani
Pred novo sezono je popolno prenovo doživel najuspešnejši italijanski klub vseh časov Olimpia Mialno, ki bo v novi sezoni igrala pod sponzorskim imenom Emporio Armani. V Lombardiji so sestavili izjemno konkurenčno zasedbo s samimi zvenečimi imeni, ki jih bo vodil Sergio Scariolo. Na uvrstitev med najboljših 16 bosta računala tudi ostala dva španska predstavnika. Unicaja je uspešno pričela sezono v domačem prvenstvu, Bilbao pa čaka debi v Evroligi.

Partizan se je pred novo sezono močno okrepil. Vrnil se je Nikola Peković, prišla sta še Acie Law in Milan Mačvan, ki ga je Maccabi posodil do konca sezone. Močno zasedbo so sestavili tudi v Kazanu. Unics bo prvič igral v Evroligi, lani pa je osvojil Evropski pokal. Debitant v Evroligi je tudi hrvaški prvak Zagreb, za katerega bo v novi sezoni igral Sašo Ožbolt. Kapetan reprezentance Jaka Lakovič bo z Galatasarayem, ki ima prav tako močno zasedbo, med tihimi favoriti za presenečenje.

Skupina A, sreda ob 19.00:
FENERBAHČE - CAJA LABORAL
Ob 20.45:
CANTU - NANCY
Petek ob 20.30:
BILBAO - OLYMPIACOS

Skupina B, danes ob 20.45:
ŽALGIRIS - CSKA MOSKVA
Četrtek ob 20.45:
PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA
Ob 21.00:
BROSE BASKETS - ZAGREB

Skupina C, četrtek ob 19.00:
PARTIZAN - ANADOLU EFES
Ob 20.30:
SPIROU CHARLEROI - REAL MADRID
Ob 20.45:
ARMANI MILANO - MACCABI TEL AVIV

Skupina D, sreda ob 18.00:
UNICS KAZAN - MONTEPASCHI SIENA
Ob 20.45:
ASSECO PROKOM - GALATASARAY
Četrtek ob 20.45:
UNION OLIMPIJA - BARCELONA