Ob prihodu v igro je z brežiških tribun Goran Jagodnik požel bučen aplavz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ob prihodu v igro je z brežiških tribun Goran Jagodnik požel bučen aplavz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Filipovski
Sašo Filipovski je drugič v tej sezoni premagal svojega učitelja Zmaga Sagadina, ki pa je bil boljši pred slabim mesecem v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
D. J. Gay in Zmago Sagadin
D. J. Gay se po zaslugi 15 centimetrov višjega Dina Murića ni uspel razigrati, prav tako pa mu ni uspelo razigrati tudi svojih soigralcev. Foto: Nebojša Tejić / Liga ABA
Organizator igre Luka Rupnik je popeljal Slovan v polfinale in do dvoboja z Olimpijo. Foto: KZS
Union Olimpija in Geoplin Slovan v polfinalu

Izkušeni košarkar, ki bo letos dopolnil 38 let, je po štirih mesecih in neprijetni poškodbi znova stopil na parket. Ljubljenec navijačev Olimpije je igral dobrih deset minut in v zelo pomembnih trenutkih prispeval osem točk. "Nisem še pripravljen, kot bi si želel, gre pa na bolje. Iz dneva v dan se vidi napredek. Od zadnje tekme je minilo že štiri mesece, z ekipo pa zdaj treniram dva tedna. Verjamem, da bom na vsaki tekmi lahko moštvu v večjo pomoč. Je pa zelo dober občutek biti znova na parketu. Še posebej, ko zmaguješ, občutiš znova to napetost in adrenalin," je ob vrnitvi na parket povedal "Jagoda".

Danes primanjkuje igralcev, kot je Jagodnik
Vrnitve kapetana najtrofejnejšega slovenskega kluba je bil vesel tudi trener Sašo Filipovski: "Jagodnik je človek z velikim srcem. Je velik borec in res sem vesel, da se je vrnil. Ekipi je pomagal predvsem s svojimi "projektili", kar je njegova specialnost. Poleg tega pa s svojo borbenostjo potegne vso ekipo za sabo. Takih igralcev danes primanjkuje tudi v Evropi, ne le v Sloveniji."

Olimpija je na začetku tekme opravičila vlogo favorita in hitro povedla z dvoštevilčno prednostjo. Nobena ekipa na finalnem turnirju ni pokazala bleščeče igre v napadu in tako je bila še na vsaki tekmi v Brežicah odločilnega pomena obramba. Ko so zmaji v obrambi nekoliko popustili, je Helios ujel priključek in do odmora celo povedel.

Murić navdušil z igro v obrambi
Predstava Ljubljančanov v drugi četrtini je zmotila tudi Filipovskega: "Po prednosti 11 točk, ki smo jo imeli, in kontrolirali rezultat, smo slabo odreagirali na cono. V tistem obdobju sem bil nezadovoljen zlasti z igro v obrambi, ko smo v drugi četrtini dobili 19 točk. V drugem polčasu smo odigrali v obrambi tako, kot smo se dogovorili v garderobi. Našli smo tudi odgovor na consko obrambo. Tekma je bila zelo težka, saj je Helios igral čvrsto in borbeno."

Po prihodu iz slačilnice je Olimpija znova zaigrala v višjem ritmu. Na krilih Vladimirja Dašića (11 točk) je prišla do vodstva in nekoliko višje prednosti. Nato sta svoje dodala še Jagodnik in Jaka Blažič (10 točk), skozi vso tekmo je bil razigran Deon Thompson (15 točk, 10 skokov), v obrambi pa je blestel Dino Murić, ki je povsem zaustavil najbolj nevarnega domžalskega igralca D. J.-ja Gaya. Ameriški organizator igre je dosegel le en koš.

Sagadinu na voljo premalo kakovostnih igralcev
Helios, ki je pokalni naslov osvojil leta 2008 na Kodeljevem, lani pa v Škofji Loki izgubil v finalu, ni našel pravih rešitev proti Olimpijini obrambi. Barvarji so imeli premalo razpoloženih igralcev. Ob Klemnu Prepeliču (18 točk) je le še Dražen Bubnić dosegel dvomestno število točk. Za novo presenečenje - pred slabim mesecem je Heliosu uspelo premagati Olimpijo - so Domžalčani enostavno preslabo igrali v napadu. Naredili so ogromno začetniških napak in na koncu izgubili kar 20 žog.

"Igrali smo v valovih. Imeli smo slab začetek, pa nato odlično nadaljevanje. V tretji četrtini smo znova katastrofalno začeli, pa nato dobro nadaljevali, nato pa znova slabo. Odločilna so bila ta prevelika nihanja v igri in pošteno povedano imamo na razpolago premalo kvalitetnih igralcev. Zlasti kar se tiče igre po globini, kjer smo imeli ogromno težav s Thompsonom. Čestital bi Olimpiji in ji zaželel veliko sreče na poti do pokala," je srečanje pokomentiral trener Heliosa Zmago Sagadin.

Mladeniči s Kodeljevega tekmo dobili v obrambi
Olimpijo v polfinalu čaka mestni obračun s Slovanom, s katerim se je že borila tako za pokalno lovoriko kot tudi za državni naslov, a v zadnjih sezonah je klub s Kodeljevega le bleda senca pred leti drugega najboljšega slovenskega moštva. Tudi tokrat pa imajo plinarji zelo mlado zasedbo, v kateri je kar nekaj obetavnih igralcev. Slovan je dobil dvoboj z Mariborom (48:42), obe moštvi sta bili izjemno nerazpoloženi v napadu in tudi na tem dvoboju je bila tako odločilna obramba. Na koncu so bili uspešnejši Ljubljančani, pri katerih je bil z 11 točkami najboljši 18-letni reprezentant Luka Rupnik.
Olimpija je nesporni favorit ljubljanskega obračuna, a Filipovski zatrjuje, da zmaji mladeničev Slovana ne bodo podcenjevali: "Nikakor ne podcenjujemo Slovana. Z mislimi smo povsem osredotočeni na polfinale. Takoj po tekmi sem povedal igralcem, da se moramo lotiti Slovana, kot da so Lakersi." Na nevarno mlado zasedbo, ki igra agresivno z menjavanjem ritma in z nekaterimi košarkarji, ki lahko eksplodirajo, je opozoril tudi Jagodnik, ki je napovedal, da bo treba biti še posebej skoncentriran v obrambi.

Mitchell morda že proti Slovanu
Olimpijo je v Brežicah spremljal tudi Casey Mitchell, a še ni jasno, ali bo na pokalu tudi zaigral. Zaradi pravila sedmih Slovencev mora Filipovski tujce rotirati. Tako je na prvi tekmi počival prav ameriški branilec, za katerega je trener Olimpije dejal, da po nekaj treningih še ne pozna vseh kombinacij zmajev in zato še ni znano, kdaj bo prvič nastopil v zeleno-belem dresu.

Union Olimpija in Geoplin Slovan v polfinalu