V zadnjem času najboljši košarkar Olimpije Kenny Gregory je zgrešil zadnji met, sicer je pa bil znova eden boljših na parketu. Foto: Sandi Fišer
V zadnjem času najboljši košarkar Olimpije Kenny Gregory je zgrešil zadnji met, sicer je pa bil znova eden boljših na parketu. Foto: Sandi Fišer
Vlatko Ilievski
Prvi organizator igre Olimpije Vlado Ilievski se je znova zahvalil ponovno izjemnim navijačem. Foto: Sandi Fišer
Damir Markota
Vsem je žal velike priložnosti. Kaj bi lahko bilo ob boljše prvem polčasu, se je spraševal Damir Markota. Foto: Sandi Fišer
Odmevi po tekmi Olimpija – Barcelona
Zmaji prekratki le za koš

Slovita Barca je torej prva osvojila ljubljansko dvorano v Stožicah, v kateri je publika znova pričarala fenomenalno razpoloženje. Vrsta Xavija Pascuala velja za glavnega favorita Evrolige, ekipa sestavljena iz samih nadvse kakovostnih igralcev, pa se je morala za zmago močno potruditi. Usodo svojega uspeha je praktično položila v roke enega samega moža.

Na dnu novice si lahko ogledate galerijo s četrtkove tekme Union Olimpija - Barcelona.

Navarro praktično neustavljiv
Pomembno vlogo je v dresu "blaugrane" odigral tudi Ljubljančan Erazem Lorbek, ki je prispeval 12 točk in sedem skokov, a glavni junak osvojitve "zelene trdnjave" je bil Juan Carlos Navarro. "La Bomba" je prispeval 27 točk, zadel je vseh sedem poskusov za dve in vse štiri proste mete. Pri Unionu Olimpiji se je tokrat nekoliko presenetljivo najbolj izkazal Giorgi Šermadini. Gruzijski center je srečanje končal s statističnim indeksom 21. V statistiko pa je ob šestih ujetih odbitih žogah vpisal še 14 točk.
S tem je bil posojeni košarkar Panathinaikosa skupaj z "nebeškim skakalcem" Kennyjem Gregoryjem prvi strelec zeleno-belih. Američan je odigral znova vseh 40 minut, bil ponovno eden boljših na parketu, a junak Olimpijine zmage pred tednom dni v Rimu je zgrešil odločilni met: "Čestitajo nam, da smo bili tako blizu, a to je profesionalni šport in štejejo le zmage. Na poraze ne moremo biti ponosni. Naš cilj je zmagovati in ob porazih ne moremo biti zadovoljni. V drugem polčasu smo zaigrali tako, kot je treba. Na to smo lahko ponosni," je v garderobi po koncu obračuna potrt razmišljal Gregory, ki je zbral tudi devet skokov.
Olimpija lahko enakovredno igra z vsakim
Razočaranje po veliki priložnosti je razumljivo, a zmaji so dokazali, da lahko igrajo z najboljšimi kolektivi v Evropi. "Že prej smo pokazali, da lahko igramo z vsako ekipo. V drugem polčasu smo bili celo boljši. Tudi sami vemo, da se lahko zoperstavimo komerkoli, predvsem v domači dvorani. Smo razočarani, a gremo naprej in naslednjič bomo poskušali biti bolje pripravljeni," je še pristavil Gregory.
Svoj pomembni delež je tudi to pot pristavil kapetan domače vrste Goran Jagodnik (12 točk), ki je bil po koncu nekoliko boljše volje kot Gregory: "Odigrali smo dobro tekmo, še posebej v drugem polčasu. Na koncu smo imeli met za zmago, ki ga nismo zadeli. Škoda. Lahko smo ponosni nase. Barcelona ima 12 kvalitetnih igralcev. Imajo več dobrih košarkarjev v rotaciji, čeprav sta bila ključna le Navarro in Lorbek. Druge smo kar dobro zaustavili. Bila je velika priložnost, da bi vzeli skalp evropskemu prvaku. Moramo dvignjenih glav naprej."
Zmaji ponosni na izjemne navijače
Varovanci Jureta Zdovca so vseskozi v obrambi odigrali v izjemno visokem ritmu in dobro ustavljali nevarne Katalonce. Napad pa v prvem polčasu ni bil na ustrezni ravni. "V prvem polčasu nam enostavno ni stekla igra v napadu. Obramba je bila dobra. Ko ti napad ne steče, moraš enostavno ostati zbran in zaupati sam vase, ker enkrat ti pač steče," je povedal Gregory, po besedah Vlada Ilievskega pa so se slovitega nasprotnika celo malce ustrašili: "V prvem polčasu nismo zadeli nekaj odprtih metov in sama tekma je tako potekala drugače, kot smo pričakovali. Izpadlo je, kot da smo se nekoliko ustrašili velike Barcelone. V drugem polčasu smo pokazali svoj pravi obraz. Imeli smo met za zmago, kar pomeni, da smo bili le en koš oddaljeni od zmage. To je velika stvar. Tako, kot je rekel trener po tekmi, lahko smo ponosni nase. Lahko so na nas ponosni tudi naši navijači, tako kot smo tudi mi nanje. Žal, pa je manjkala ta pika na i."
"Zgrešili smo mete, ki jih po navadi zadenemo. V obrambi smo odigrali dobro. Barceloni, ki je zelo ofenzivna ekipa, smo dovolili le 68 točk. Pri Barceloni je bil izjemno razpoložen Navarro, ki je zadel praktično vse. Predvsem mi je žal, ker smo bili tako blizu. Začeli smo igrati šele v drugem polčasu,"
je prav tako odlično obrambno igro in slab prvi polčas izpostavil Damir Markota.
Žal zares izjemne priložnosti
"Švedžo" je bil med najbolj razigranimi košarkarji v drugem polčasu. Njegovo igro so izpostavili tudi v gostujočem taboru. Hrvaškemu košarkarju, ki je na koncu dosegel 10 točk, pa je žal predvsem velike priložnost za sloviti skalp: "Žal nam je za izgubljeno priložnost. Barcelona ni bila toliko boljša. Igrali smo dobro le 20 minuti, pa smo bili tako blizu. Da bi igrali nekoliko pametneje in da se ne bi tako ustrašili Barcelone, kdo ve, kako bi bilo. O tem ne smemo zdaj več razmišljati. Kar je bilo, je bilo. Zdaj nas čaka zelo pomembna tekma s Hemofarmom. Ne vem, kaj nam rečem. Zelo mi je žal. Zares velika priložnost."

Odmevi po tekmi Olimpija – Barcelona
Zmaji prekratki le za koš