Kapetan Goran Jagodnik in trener Jure Zdovc sta Union Olimpijo popeljala do četrte zmage pred domačimi gledalci v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kapetan Goran Jagodnik in trener Jure Zdovc sta Union Olimpijo popeljala do četrte zmage pred domačimi gledalci v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Armani Jeans Milano
Kenny Gregory je povzročal Milančanom ogromno težav. Na koncu je zbral 17 točk in 11 skokov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Markota in Stefano Mancinelli
Damir Markota obljublja, da bodo zmaji v Atenah dali vse od sebe in poskušali presenetiti. Foto: EPA
Union Olimpija - Armani Jeans Milano
Prešerno proslavljanje igralcev Uniona Olimpije po koncu tekme skupaj z navijači. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlado Ilievski
Vlado Ilievski je imel nekaj težav z osebnimi napakami. Ob koncu pa je uspešno izvajal proste mete in poskrbel, da je zmaga ostala v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmajem le še najbolj črn scenarij prepreči TOP 16

Stoženska arena ostaja še neosvojljiva, zasedba Jureta Zdovca pa je po peti zmagi v letošnji Evroligi na pragu oziroma z eno nogo že v 'Top 16'. Tudi tokrat je v ljubljanski lepotici potekala prava drama, ki pa je imela – kot je to letos v navadi – znova lep konec. Tokrat je skozi tekmo glavna vloga pripadla Kennyju Gregoryju, v odločilnih minutah pa je za drugo zmago nad milanskim moštvom odločil izjemni Goran Jagodnik.

Take zmage so še sladkejše
Kapetan zeleno-belih pri 36 letih blesti v najmočnejšem evropskem tekmovanju. Dosegel je 15 točk, v ključnem trenutku zadel svojo edino trojko (zmaji so jih dosegli le tri), ob koncu pa še ohranil mirno roko na črti prostih metov (6/6). "Videti je, da ne znamo zmagati na normalen način, a je potem bolj sladko. Znova smo slabo začeli drugi polčas. Naredili smo ravno obratno, kar smo se dogovorili v garderobi. Namesto da bi jih dokončno dotolkli, smo pustili, da so se vrnili v igro. Spet smo se vrnili z eno fanatično borbenostjo. Ne vem, koliko bo to še trajalo in kdaj bomo končno zmagali tekmo na miren način," je po tekmi dejal zimzeleni "Jagoda".
Gregory zablestel z dvojnim dvojčkom
Najboljši strelec, skakalec in statistično posameznik srečanja je bil Gregory. Američan je odlično začel tekmo in držal visok ritem tako rekoč skozi ves obračun. Izkazal se je z dvojnim dvojčkom, saj je v statistiko vpisal 17 točk in 11 skokov ter končal z indeksom 25. "Vsako tekmo je enako. Vedno je napeto vse do konca, a naša odlika je, da se ne vdamo. Vedno igramo do konca. Ne predamo se tudi, ko nam ne gre. Tako kot je bilo to danes v tretji četrtini. Še naprej se borimo. Ta nepopustljivost je najpomembnejša. Vedno pa nam doma tisto dodatno spodbudo da to izjemno občinstvo," je dejal nasmejani 32-letnik.
Znova je odločilnega pomena bila obramba. Tudi tokrat so bili Ljubljančani boljši v skoku. Ujeli so 37 žog, Milančani pa 28. Še naprej pa se ne znajo otresti kriznih minut. Na prvih srečanjih so te prišle že na samem uvodu, tako da so potem ves čas lovili tekmeca. Tokrat pa so varovanci Zdovca povsem popustili v tretji četrtini.
Takega padca si ne smemo dovoliti
"Nekoliko smo popustili. Nismo bili več tako skoncentrirani. Morda smo nekoliko zaspali po lepem vodstvu v prvem polčasu. Preveč smo se sprostili, misleč, da igramo doma in je prednost zadostna. Naredili smo veliko napak, izgubili preveč žog in nismo več prihajali do lahkih metov. Še sreča, da se nam je uspelo vrniti," je izredno slabo igro v četrtini, ki so jo gostje dobili s 25:9, videl Gregory.
Vlado Ilievski, ki je na koncu tako kot Jagodnik uspešno realiziral proste mete, je veliko pomoč v premagovanju te krize videl v spodbudi s tribun: "Velika zahvala občinstvu, da nas je poneslo iz krize. Enostavno smo bili brez ideje v napadu. Še posebej si ne smemo dovoliti, da če nam ne gre v napadu, slabo začnemo igrati še v obrambi. Dovolili smo, da so se "razleteli" po terenu. Težko jih je bilo ustaviti, ko so se tako razigrali in začeli zadevati ter pridobili na samozavesti. Publika je bila zares enkratna. Tako mi kot oni si zaslužimo čestitke in upam, da bomo vsi ustrezno proslavili to zmago."
Organizator igre je bil tretji strelec Olimpije. Zbral je 14 točk in štiri podaje. "Začeli smo zelo dobro. Lahko rečem, da smo prvi polčas odigrali vrhunsko. V tretji četrtini je prišla ta "črna luknja". Na tako pomembni tekmi si takega padca enostavno ne bi smeli dovoliti. Na koncu smo s pomočjo publike dvignili raven igre in zasluženo premagali Milano," je na kratko opisal sam potek igre.
V Atene po presenečenje
Na 71:71 je v 39. minuti izid s trojko poravnal Damir Markota, ki je znova dokazal, da je izjemno pomemben člen Zdovčeve vrste in tudi sam izpostavil to izjemno bojevitost zmajev vse do zadnjega: "Na koncu bi rad čestital za zmago soigralcem. Odigrali smo hrabro. Ni lahko se vrniti po vodstvu za deset točk in potem velikem padcu, ko smo zaostajali že za 7, 8 ali celo 9 točk. Zares ni bilo lahko, a nam je uspelo."

Markota in Jagodnik, ki sta proti milanski Olimpii zadela tako pomembni trojki, sta se že ozrla naprej proti novim tekmam. "Prav je, da sami odločamo o svoji usodi. Čakajo nas še tri tekme. Z eno zmago se zagotovo uvrstimo naprej. Že v Atenah bomo poskušali presenetiti. Vemo, da bo zelo težko, a če je uspelo Valencii, zakaj ne bi tudi nam," optimistično pred potjo v Atene pravi "Jagoda".
Zdaj boj za prvo mesto v skupini
"Švedžo" pa celo napoveduje boj za prvo mesto v izenačeni skupini D: "Sploh ne razmišljamo o Top 16. Zdaj gremo na prvo mesto v skupini. Imamo dobro izhodišče. Zdaj nas čaka obračun s Panathinaikosom. Ne bom rekel, da bomo zmagali, a nedvomno bomo dali vse od sebe. Nato nas čaka CSKA, ki ga moramo premagati, in nazadnje še tekma z Valencio. Poskušali bomo izvleči čim več, da bi bili prvi, drugi, v najslabšem primeru tretji, da imamo potem dobro popotnico za nadaljevanje."

Zmajem le še najbolj črn scenarij prepreči TOP 16