Košarkarji Olimpije imajo v Evropskem pokalu pet zmag in tri poraze. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Olimpije imajo v Evropskem pokalu pet zmag in tri poraze. Foto: www.alesfevzer.com

Nanterre, ki je zdaj polovično uspešen (4 zmage in 4 porazi) je namreč ugnal Promitheas (2 zmagi, pet porazov), tako da v teoriji zmaji lahko ob neugodnem razpletu še ostanejo brez drugega dela Eurcupa. Da bi se izognili kakršnim koli težavam pri izpolnitvi začrtanega cilja, pred sezono tako potrebujejo eno zmago na preostalih dveh tekmah, ko se bodo obakrat pomerili s klubom iz Patrasa, prvič že v četrtek v preloženi tekmi v Stožicah, glede na prikazano proti Trentu pa so obeti pred nadaljevanjem napornega ritma v decembru za zmaje zagotovo optimistični.

“Čestitke fantom za prikazano igro. Dobro smo se pripravili na nasprotnika. Imeli smo dovolj časa in se mu oddolžili za poraz na prvem srečanju. Čeprav so zbrali 15 skokov v napadu, nas to ni drago stalo, kot nas je na prvi tekmi. V drugem polčasu smo skok dobro nadzorovali, prav tako smo ustavili njihovo igro pod obročem. Fantje vidijo, da se veliko dela, ki ga vsi vlagamo, izplača. Brez dvoma je dobro, da vidijo, da se jim to, kar treniramo, obrestuje,“ je po tekmi povedal Jurica Golemac, ki se s kombinacijami glede preboja v Top 16 ne ukvarja, ampak je dejal, da se osredotoča le na naslednjo tekmo, torej Promitheas.

V četrtek ob 18.30 bo Cedevita Olimpija gostila Promitheas, naslednji teden pa bo gostovala v Grčiji. Foto: www.alesfevzer.com
V četrtek ob 18.30 bo Cedevita Olimpija gostila Promitheas, naslednji teden pa bo gostovala v Grčiji. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so se po reprezentančnem premoru v velikem slogu vrnili na parket. Trento, ki je na prvem medsebojnem obračunu Ljubljančane ugnal z 61:51, je korak z gostitelji v Stožicah držal le v prvem delu. Olimpija je bila izjemna v tretji četrtini, ki jo je dobila s kar 26:9, na uvodu zadnje četrtine pa je končala imenitno serijo 20:0, s katero si je utrla pot k najvišji prednosti na dvoboju 35 točk. “Smo en korak bliže svojemu cilju, uvrstitvi med najboljših 16 ekip. Pričakovali smo težko tekmo. Trento je zahteven tekmec, ki je v tej sezoni že prikazal nekaj dobrih predstav in bil pred tekmo vodilni na lestvici naše skupine. Krasi ga odlična obramba, ki pa smo jo prikazali tudi mi sami in na koncu zasluženo zmagali,” je bil zadovoljen ljubljanski kapetan Jaka Blažič, ki je bil s 15 točkami prvi strelec moštva.

Blažič, Perry, Jones in Brown dosegli dvomestno število točk

Trento je v Ljubljano prišel brez pomembnih členov Luka Maya in Jeremyja Morgana, naletel pa je na zelo razpoloženega nasprotnika. Če so na prvi medsebojni tekmi imeli zmaji izrazito slab strelski dan, pa je imel Golemac tokrat na voljo kar nekaj razigranih varovancev. Najprej se je odprlo Rionu Brownu, z nekaj prodori je gostujočo obrambo razbil Blažič, v hitri tranziciji je italijanski koš polnil Kendrick Perry, svoje pa je dodal še Jarrod Jones. 51 točk je Olimpija dosegla v Trentu, tokrat je to vrednost presegla že v uvodnih minutah tretje četrtine, 70 točk pa je dala v prvih 30 minutah, kar so vsega tri manj, kot jih je predtem v povprečju prejemal Trento, ki je ena najboljših obrambnih ekip v tekmovanju.

Tudi ko so gostje zaigrali agresivneje v obrambi, so Ljubljančani hitro našli odgovor. Znova je bil pa dober napad posledica defenzivnega uspeha. Olimpija je bila boljša v skoku, predvsem pa je dobro delo opravila pri čvrstem pokrivanju prvega dirigenta Trenta Garyja Browna, ki ga je ob skromnem metu iz igre 3/11 omejila na devet točk. “Čas za treninge in analize vedno prav pride. Za zdaj je dobro videti, a se ne smemo sprostiti, kajti košarka je takšen šport, ki te, če se sprostiš, hitro udari po glavi. Med reprezentančnim premorom smo se osredotočali na stvari, v katerih smo bili do zdaj slabi, to je obrambi skok, prevzemanje v obrambi in veliko komunikacije, kajti predtem smo premalo komunicirali v obrambi in dobivali lahke koše. Glavni cilj je, da nasprotniku ničesar ne podarimo. Igralci in ekipa rastejo, prepričan sem, da imamo še veliko prostora za napredek. Skupaj smo tri mesece in pol, da se ekipa spozna in “začuti“, pa potrebuje kar nekaj časa. Prepričan sem, da bomo še rasli med sezono,“ je pristavil Golemac.

Luka Rupnik je na prvi tekmi igral dobrih devet minut in dosegel dve točki. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik je na prvi tekmi igral dobrih devet minut in dosegel dve točki. Foto: www.alesfevzer.com

Z Rupnikom dobili še enega močnega igralca na žogi

“Če te nekdo nadigra na tekmi, imaš, ko se pripravljaš na povratno, vedno to v mislih. Nismo bili osredotočeni na to, a smo se želeli oddolžiti za tisti poraz. Dobro smo se pripravili in hoteli smo hitro prevzeti pobudo. Odigrali smo dobro tekmo, ključna je bila obramba in moramo nadaljevati v tej smeri,“ je dejal Perry, prvi organizator ljubljanske igre, ki je bil s 14 točkami in sedmimi podajami statistično najboljši posameznik obračuna. Američan je na položaju ena dobil novo konkurenco, saj je po nedeljskem podpisu pogodbe priložnost dočakal tudi povratnik v zmajevem gnezdu Luka Rupnik.

“Eden izmed ciljev je bil, da imamo še enega močnega igralca na žogi. Zagotovo bomo potrebovali nekaj časa, da se prilagodimo drug na drugega, še posebej Luka. Vsi igralci so karakterni in bodo pomagali, da se bo čim hitreje prilagodil, in prepričan sem, da nam bo prinesel še višjo raven napadalne in obrambe igre. Prinaša zanesljivost na žogi, gre namreč za igralca, ki se je v zadnjih letih razvil v odličnega “playmakerja“, igralca, ki razmišlja o soigralcih in je močan v kreaciji igre,“ je o zadnji okrepitvi dodal Golemac, ki je v rotacijo po daljši odsotnosti vrnil še enega reprezentanta, Žigo Dimca.