Če ga bo selektor uporabil na pravilen način, bi podaje in pregled nad igro Bena Udriha slovenski igri prinesle dodatno dimenzijo. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Če ga bo selektor uporabil na pravilen način, bi podaje in pregled nad igro Bena Udriha slovenski igri prinesle dodatno dimenzijo. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Beno Udrih
Beno Udrih lahko le upa, da se lanska mizerna sezona Kraljev v Ligi NBA ne bo ponovila. Foto: Reuters
Primož Brezec
Primož Brezec je eden tistih, ki bo še kako računal na Udrihove podaje. Foto: MMC RTV SLO

27-letni organizator igre je težave s poškodovano mišico očitno že prebolel, tako da bo Jure Zdovc po drugi prijateljski tekmi proti Makedoniji v Domžalah v Sevilli nanj znova lahko računal. V reprezentanco se je letos vrnil po triletni odsotnosti, saj je nazadnje nastopal na SP-ju leta 2006.

Kakšni so občutki po prvih reprezentančnih minutah po skorajda treh letih?
Občutki so super. S fanti se super razumemo, vedno smo se.

Odigrali ste le drugo tekmo proti Makedoniji, kako je z vašo poškodbo?
Vsekakor gre na bolje. Terapije obiskujem iz dneva v dan, počasi se poskušam vrniti. Imel sem poškodovan iliopsoas. V Španiji se priključim ekipi, bom videl, kako se bom počutil.

Vseeno reprezentanco podrobno spremljate s klopi. Kje se ekipi že pozna napredek?
Vsakič se vidi napredek, na vsaki tekmi po malem. Dolgo časa se nismo videli, igrali smo v svojih klubih, zdaj pa smo prišli skupaj. Na začetku so bile seveda kondicijske priprave, tako da se nismo mogli ne vem kako uigrati. Zdaj pa se vidi, da z vsako tekmo igramo boljše.

Radi poudarite, da je Slovenija na prejšnjih prvenstvih le izpolnjevala zastavljene cilje, ki pa so bili prenizki. Kako pa izpolniti letošnjega - medaljo?
Že ves čas govorim, da smo dosegali zastavljene cilje, ki pa so bili dokaj nizki, glede na to, kakšno reprezentanco smo imeli na papirju. Potem smo vedno tudi dobro odigrali. Tisti cilj smo dosegli, nato pa je vse splavalo po vodi. Za letos smo si zadali dokaj visoke cilje in tudi naredili bomo vse, da do tega pridemo.


Že skupinski del bo na Poljskem težak zalogaj. Kako do uspeha proti Srbiji, Španiji in Veliki Britaniji?
Treba bo vzeti vsako tekmo posebej. Najprej proti Veliki Britaniji, nato proti ostalima ekipama, ki sta močnejši. Vem, da bomo imeli dobro podporo s tribun. Mi bomo morali dati vse od sebe, da pridemo do tega našega cilja.

Kaj bo tisto ključno v slovenski igri, ki bi lahko odločilo o uspehu/neuspehu?
Sebičnost vedno razdira igro. Košarka je kolektiven šport. Tri tekme v treh dneh bodo zelo naporne, vsako tekmo bo izstopal nekdo drug. Nihče ne ve, kdo. Ampak upamo, da se tem igralcem priključi cela ekipa in da vsi dobro odigramo.

Na čem bo selektor Zdovc, sicer kot igralec velik obrambni specialist, gradil igro slovenske reprezentance?
Od prvega dne govori, da je najbolj pomembna obramba, šele potem napad. Mislim, da smo vsi v reprezentanci zelo dobri napadalni igralci, ponavadi pa zmagujejo obrambne ekipe. Vsi se strinjamo z njegovo mentaliteto, skušamo čim bolj "gristi" v obrambi, v napadu pa se potem vedno odpre.

Kako vi sebe vidite v tej ekipi? Pred lanskim odhodom v Ligo NBA ste poudarjali, da ste dovolj dobri za prvega organizatorja igre, kaj če se selektor Zdovc ne bo tako odločil?
To je njegova odločitev. On je trener, jaz sem tu, da se prilagodim selektorjevemu mnenju. Zelo bo naporno, tako da bo moral on sam priti do tega, kdo bo igral prvo, drugo, tretjo tekmo. Prvi dve tekmi sta najpomembnejši, če ju dobiš, si lahko na zadnji potem privoščiš spodrsljaj. Vsekakor pa bomo šli vsako tekmo na zmago.

Za vašo ekipo Sacramenta je z le 17 doseženimi zmagami na 82 tekmah mizerna sezona v Ligi NBA. Spremembe so se s prihodom novega trenerja že začele, bodo vključevale tudi vas?
Nič ne vem. Zadnja sezona je bila zelo slaba. Po sezoni, v bistvu že mesec dni pred koncem, sem se že koncentriral in čakal, da se začnejo priprave z reprezentanco. Sezona je že pozabljena, zdaj sem tu z reprezentanco, iz Sacramenta v bistvu nisem slišal nič kaj posebnega.