Rašo Nesterović s sodelavci še išče novega selektorja izbrane vrste. Glavni kandidat ostaja Dimitris Itudis. Foto: www.alesfevzer.com
Rašo Nesterović s sodelavci še išče novega selektorja izbrane vrste. Glavni kandidat ostaja Dimitris Itudis. Foto: www.alesfevzer.com

Minila so tri leta, odkar je Igor Kokoškov vodil zlato generacijo slovenske košarke do zgodovinskega uspeha na tron Evrope. Zdaj je srbski strokovnjak selektor svoje domovine, hkrati pa trener Fenerbahčeja, kjer je eden izmed njegovih pomočnikov Rado Trifunović, ki mu je asistiral tudi na slovenski klopi, po odhodu pred tremi leti pa sam sedel na klop evropskih prvakov.

Naslednje triletno reprezentančno obdobje ni bilo uspešno. Izbrana vrsta je razočarala v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kjer je ostala brez vstopnice za turnir na Kitajskem, v teh treh letih si je privoščila nekaj porazov, ki si jih evropski prvaki in nasploh reprezentanca kakovosti, kakršna je slovenska, ne bi smela dopustiti, neprepričljivo pa je začela tudi kvalifikacije za naslednji EuroBasket, kjer bo branila zlato medaljo. Novi koronavirus je krojil tudi košarkarski urnik. Slovenija bo tako še leto dni več sedela na evropskem prestolu, velik izziv, ki ga predstavljajo kvalifikacije za olimpijske igre, pa je zdaj na sporedu leta 2021.

Se bo na klop evropskih prvakov usedel evropski prvak? Dimitris Itudis je s CSKA-jem lani osvojil Evroligo. Foto: www.alesfevzer.com
Se bo na klop evropskih prvakov usedel evropski prvak? Dimitris Itudis je s CSKA-jem lani osvojil Evroligo. Foto: www.alesfevzer.com

Po februarskem začetku poti proti EP-ju, ko je Slovenija klonila pred Madžarsko in se krepko namučila proti Avstriji, se je s selektorskega mesta poslovil Trifunović. KZS se je odločil, da na klop posadi znova zveneče tuje ime, na vrh seznama želja pa postavil slovitega Itudisa, še vedno aktualnega klubskega evropskega prvaka s CSKA-jem. Grk, ki je bil 13 let pri Panathinaikosu desna roka najuspešnejšega evropskega trenerja vseh časov Željka Obradovića, po šolanju in delovanju v Zagrebu pa govori tudi tekoče hrvaško, še vedno sedi na klopi moskovske rdeče armade, kar predstavlja oviro v Fibinih kvalifikacijskih oknih, saj se Evroliga tedaj ne prekinja.

"Nameravali smo iti v Moskvo, da bi se pogovorili z ljudmi iz CSKA-ja in videli, kako oni razmišljajo. Glede na trenutno situacijo je odhod v Moskvo nemogoč. Veliko negotovosti je tudi glede urnika. Lahko, da pod vprašaj pridejo tudi novembrske kvalifikacije. Kot sem razumel Fibo, bodo morale vse lokalne zveze, torej vsaka v svoji državi, urediti, da bodo druge reprezentance lahko prišle na gostovanje. Kot velikokrat pravim, zelo veliko je vprašanj, odgovorov pa še vedno od nikoder. Z vsakim poslabšanjem položaja je še slabše," je dejal generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović, ki je bil glavni pobudnik, da se na slovensko klop pripelje Kokoškova.

Kdaj bo Luka Dončić znova lahko oblekel reprezentančni dres? Foto: EPA
Kdaj bo Luka Dončić znova lahko oblekel reprezentančni dres? Foto: EPA

"Z Itudisom smo ves čas na zvezi, ampak moramo se pogovoriti v živo. Treba je iti v Moskvo, se usesti z Vatutinom (predsednik CSKA-ja, op. a.) in videti, kaj in kako. Pri teh oknih je še vedno težava Evroliga, ker ne veš, kdaj ga boš lahko imel. Če se tako izide, da naslednje poletje ne bo nič, ne moreš imeti svojega selektorja do leta 2022. Veliko je teh neznank in vprašanj," je še dodal nekdanji reprezentančni kapetan, še vedno edini Slovenec, ki je postal tako prvak Lige NBA kot evropski klubski prvak.

Naslednje letos bo imela Slovenija veliko priložnost, da prvič zaigra na olimpijskih igrah. Vstopnico za Tokio bo junija lovila v Kaunasu. Zaradi povsem spremenjenega urnika Lige NBA, ki ga je skrojila pandemija covida-19, je ogrožen lov na olimpijske sanje s članom najboljše peterke najmočnejše lige na svetu, Luko Dončićem. Še predtem je na sporedu nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo glede na trenutni urnik novembra gostila Ukrajino in Madžarsko, morda tudi s superzvezdnikom Dallasa.