Jaka Blažič je igralec z najdaljšim stažem pri Cedeviti Olimpiji. Novemu klubu se je pridružil ob združitvi leta 2019, pred lansko vrnitvijo pa je vmes eno leto igral v Turčiji za Bahčešehir. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je igralec z najdaljšim stažem pri Cedeviti Olimpiji. Novemu klubu se je pridružil ob združitvi leta 2019, pred lansko vrnitvijo pa je vmes eno leto igral v Turčiji za Bahčešehir. Foto: www.alesfevzer.com

Državni prvaki bodo tudi v novi sezoni edini slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih. Kot že vse od združitve ljubljanskega in zagrebškega kluba bodo igrali v Ligi ABA, ki se bo začela že prihodnji konec tedna, in v evropskem pokalu, prvi uradni preizkus pa jih čaka v torek, ko se bodo za superpokalno lovoriko pomerili s Krko. Za zmaji je mesec priprav, do dvoboja v Laškem jih čaka še pripravljalna tekma s Trstom, do zdaj pa so na evroligaškem turnirju, ki so ga gostili v Tivoliju, morali priznati premoč Bayernu in Panathinaikosu, predtem pa so premagali Cedevito junior, Mitteldeutscher, Split, Budućnost in Zlatorog.

Turnir je bil super izziv. Ekipe so prišle motivirane in igrala se je dobra košarka. Tekma Panathinaikos – Efes je bila tekmovalna, s polnim kontaktom, kot bi bila v končnici. Druga naša je bila po rezultatu slabša, toda na splošno gledano, boljša. Intenzivnost je bila na visoki ravni. Bilo je ogromno napak, a tudi kar nekaj dobrih stvari. Dober turnir za vse.

Zvezdan Mitrović

"Zadovoljen sem z delom in odnosom igralcev. Dobro delajo fantje. Intenzivnost je na treningih zelo visoka. Maksimalno sem zadovoljen z ravnjo profesionalizma. Čaka nas še nekaj dela. Ko govorimo o kakovosti, mislim, da smo v okviru proračuna in sposobnosti naredili dobro delo. Veliko je novih igralcev. Če smo naredili napake v selekciji, bomo še videli. Prezgodaj je še, da bi to komentirali. Zdaj v prvem mesecu smo se spoznavali – igralci med sabo, igralci in trenerski štab … Moram biti zadovoljen s tem obdobjem," je povedal trener Cedevite Olimpije Zvezdan Mitrović, na vprašanje, ali so pustili prostor v proračun za morebitno okrepitev med sezono, pa je odgovoril: "Upam, da se bomo lahko, če bo treba. Za zdaj je ekipa sestavljena. Proračun je dokaj skromen, če ga primerjamo z drugimi. Vidite, da je Dubaj na primer pripeljal Bertansa, Spartak je na naši ravni, da o Partizanu, Zvezdi in Budućnosti ne govorimo. Liga ABA je zelo močna. Če se bomo še okrepili? Kot vsak trener bi se rad še na nekaj položajih, a za zdaj je to to. Bomo videli, kako bo."

Vsi zmaji motivirani in lačni košarke

Po slabi lanski sezoni so v Stožicah popolnoma prenovili moštvo. Igralski mozaik je sestavljen na novo, iz lanske zasedbe je namreč ostal le kvartet košarkarjev. Pravi test bodo prve uradne tekme, toda za zdaj, sploh glede na razmeroma kratek čas, kar je ekipa skupaj, je igra, ki so jo zmaji pokazali, na zgledni ravni. 54-letni črnogorski strokovnjak je večkrat poudaril, da stavi na ekipno igro, v kateri torej posamezniki ne izstopajo, ampak do izraza pride moč moštva. "Za zdaj je videti, da se igralci lepo povezujejo. Veste, kemija se gradi, ko se začenjajo tekmovanja in pridejo prave tekme. Lepo je sicer videti tudi, kako se reagira na pripravljalnih obračunih. Ta turnir v Tivoliju je bil zlata vreden. Imeli smo dobre tekmece. Se pa kemija najtežje ustvari in najlažje poruši. Za zdaj je videti zelo dobro, kar igralci potrjujejo s svojim odnosom na parketu, je pa prezgodaj za napovedi. Bomo videli, kako bo, ko pridejo prve težave in podobno," je dodal Mitrović.

Zvezdan Mitrović je priznano trenersko ime v Evropi. Pred tremi leti je z Monacom osvojil Evropski pokal, preizkusil pa se je tudi v Evroligi. Foto: www.alesfevzer.com
Zvezdan Mitrović je priznano trenersko ime v Evropi. Pred tremi leti je z Monacom osvojil Evropski pokal, preizkusil pa se je tudi v Evroligi. Foto: www.alesfevzer.com

Igralci se še spoznavajo s trenerjevimi idejami in sistemom, toda zametki igre so torej že vidni. Lanski rezultati so bili zelo slabi, že začetek sezone pa katastrofalen. Čeprav so na primer med pripravami Ljubljančani celo premagali Panathinaikos, pa so potem na jadranskem superpokalu konkretno razočarali. Nekateri košarkarji v takem času pred letom dni niso skrivali nezadovoljstva, letos pa se zdi, da sta trenutno energija in vzdušje v moštvu bistveno boljša. "V tej moji epizodi pri Cedeviti Olimpiji je bila najboljša tista sezona, ko smo prišli v četrtfinale Evropskega pokala. Takrat smo od februarja naprej naredili serijo zmag. Lanska je bila, seveda vemo vsi, porazna. Letos zelo pozitivno gledam na sam začetek in na vse, kar se trenutno dogaja. Resnično upam, da nas čaka uspešna sezona," je dejal Jaka Blažič.

"Lani je bilo veliko stvari, ki niso šle v korist kluba in tega, da imamo uspešno sezono. Že na začetku je bilo tako in preprosto se je to tudi pokazalo na samem terenu. Letos je vse malo bolj sistematsko. Imamo novega športnega direktorja, ki je izbral trenerja in nekako skupaj so naredili ekipo. Pripeljali so od prvega do zadnjega igralca, tako da letos nimamo nobenih izgovorov. Verjamem, da bo sezona zagotovo boljša, hkrati pa tudi za naše standarde uspešna v Evropi. Zelo pomembna je ta kemija, da se igralci povežemo na terenu. Veliko se mora komunicirati tudi zunaj terena. Sicer ne poznam še najbolje vseh fantov, ampak, kar mi je uspelo videti, so vsi lačni košarke, motivirani in veliko razmišljajo o tem, kako bi lahko izboljšali določene stvari na igrišču, kar je zelo pomembno. Moramo imeti pravo komunikacijo in za zdaj gre v pravo smer. Ne bom pa nič napovedoval. Gremo korak za korakom," je nadaljeval kapetan slovenskih prvakov.

Reprezentančna prihodnost Blažiča še negotova

Blažič igral na tekmi v spomin Dražena Petrovića

Jaka Blažič je pred kratkim sodeloval na dveh košarkarskih spektaklih. Zaigral je na poslovilni tekmi Gorana Dragića, potem pa ga je doletela še velika čast, saj je nastopil v Zagrebu v ekipi Team Dražen na dogodku v spomin na Dražena Petrovića: "V Zagrebu je bil res dober spektakel. Bilo je zelo čustveno, še posebej, ko se je pojavil hologram Dražena. Je bila kar taka napetost v dvorani, in res sem vesel, da sem bil del tega dogodka. Dražen je legenda. Vsi smo odraščali ob zgodbicah, kako je treniral in kakšen igralec je bil. Je bil tisti prvi jugoslovanski košarkar, ki je naredil nekaj v Ligi NBA. Legenda, ki si je zaslužil tak spektakel. Taki dogodki ti pridejo pod kožo. Imel sem srečo, da sem veliko let v reprezentanci igral z Goranom. V veselje je priti na tak dogodek in se podružiš z vsemi zvezdami. Kakor koli obrneš, smo tudi mi košarkarski navijači, in ko vidiš nekega Jokića, ki pride, pa druge legenda, kot je Bodiroga, dobiš kar malce kurje polti. Oba dogodka sta bila izvrstna, zbral sem tudi podpise od vseh nastopajočih, tako da imam spomin na to."

"Vsak trener ima svoj način dela. Zvezdan je zna po tem, da ima avtoriteto. Mislim, da vsi igralci radi vidimo, da imamo nekoga, ki verjame v svoje delo in svoje znanje, igralci pa potem poskušamo samo slediti. Dokazal se je v Evropi, ne nazadnje je osvojil tudi evropski pokal pred nekaj leti. Verjamemo vanj, on verjame v nas, to pa je tudi edini način. Res je, da se še spoznavamo s sistemom. Dobili smo veliko informacij, tudi pred samim turnirjem dodali neke sisteme. Veliko je gibanja brez žoge, veliko je različnih vhodov, veliko različnih taktičnih zamisli, ki jih ne moreš osvojiti čez noč, ampak to nekako pride z vajami v kri. Potem bo zagotovo lažje igrati. Za zdaj mislim, da smo vsi dobro sprejeli. Poudarjam, ne gre čez noč, upam pa, da nam bodo ravni ti sistemi in taktika prinesli boljši rezultat," je izkušeni Blejec, ki je s 34 leti najstarejši v ekipi, spregovoril še o novem trenerju.

Letošnje poletje je posvetil rehabilitaciji hrbta, s katerim ima že nekaj časa težave. Zato je tudi (prvič) izpustil reprezentančno akcijo, je pa prihodnost v izbrani vrsti še zavita v tančico skrivnosti. Kot pravi, je odvisna od njegovega zdravja in selektorjeve odločitve: "V Turčiji sem takrat imel operacijo, potem je bilo v lanski sezoni veliko napora. Igral sem veliko minut in proti koncu sem začel čutiti, da se stanje slabša. Nasvet zdravnikov in fizioterapevtov je bil, da se hrbet spočije in okrepi. Zdaj normalno funkcioniram brez bolečin, kar je najbolj pomembno. Poleti sem pogrešal reprezentanco, a sem se posvetil rehabilitaciji in počitku. Mislim, da je bila odločitev prava. Res ne vem, kako naprej. Moram se slišati s selektorjem, kakšni so njegovi načrti. Vedno mi je bilo lepo igrati za reprezentanco in velika čast."