Od združitve Olimpije s Cedevito Krka ljubljanskega kluba v Ligi ABA še ni premagala. Foto: www.alesfevzer.com
Od združitve Olimpije s Cedevito Krka ljubljanskega kluba v Ligi ABA še ni premagala. Foto: www.alesfevzer.com

Obračun najboljših slovenskih klubov bo v Novem mestu v nedeljo ob 17.00 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju. Zmaji so prvo polovico rednega dela regionalnega tekmovanja končali na petem mestu, a za vodilno četverico zaostajajo za dve zmagi. Trenutni položaj jih sicer vodi v končnico, kajti letos tja vodi šest mest. Ljubljančani imajo s tremi zmagami tudi kar zajetno prednost pred sedmo Cibono. Na drugi strani je Krka po dobrem začetku sezone, ko je bila po šestih krogih polovično uspešna, po negativni seriji predzadnja. Ima le zmago več od Splita.

Sorodna novica Golemac v očeh igralcev videl, da dvoma o zmagi ni bilo

Obe moštvi sta z zmago sklenili leto 2021. Medtem ko je Olimpija po preobratu slavila na gostovanju v Zagrebu proti Ciboni, pa se je Krka tik pred iztekom koledarskega leta pomerila še v državnem prvenstvu, kjer vodi, z Zlatorogom. Ima pa torej težave v Ligi ABA, kjer je nazadnje slavila 30. oktobra. "Zagotovo nas čaka močna ekipa Olimpije, ena močnejših v zadnjih letih. Imeli so določene kadrovske spremembe, pripeljali so odličnega organizatorja igre Ferrella in nekdanjega reprezentanta Omića ter s tem dodatno okrepili svoje vrste. Njihova rezultatska krivulja se tako v Evropi kot v Ligi ABA strmo vzpenja, tako da nas čaka ekipa, ki je trenutno v zelo dobrem ritmu. Mi smo, kar se tiče Lige ABA, v velikih težavah, saj smo izgubili veliko tekem zapored. Upam, da se bomo s psihološkega vidika dvignili, dali svoj maksimum in pokazali najboljše, kar v dani situaciji zmoremo, saj igramo na domačem terenu," je povedal novomeški trener Dalibor Damjanović.

Na prvem medsebojnem obračunu v Ligi ABA v tej sezoni je bil statistično najboljši posameznik Zach Auguste z indeksom 25. Ameriški center je dal 15 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Na prvem medsebojnem obračunu v Ligi ABA v tej sezoni je bil statistično najboljši posameznik Zach Auguste z indeksom 25. Ameriški center je dal 15 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA         13 12  1 +217 25
BUDUĆNOST             13 10  3 +112 23
FMP                   13 10  3  +26 23
PARTIZAN              12 10  2 +116 22
CEDEVITA OLIMPIJA     13  8  5  +72 21
IGOKEA                13  7  6  +29 20
CIBONA                13  5  8   -5 18
MORNAR                13  5  8  -22 18
STUDENTSKI C. DERBY   13  5  8 -100 18
MEGA BASKET           12  5  7  +22 17
ZADAR                 13  4  9  -67 17
BORAC                 13  4  9  -78 17
KRKA                  13  3 10 -166 16
SPLIT                 13  2 11 -156 15

Novomeščani letos bistveno bolje igrajo doma. Nazadnje je sicer v dvorani Leona Štuklja zanesljivo zmagala Igokea, so pa predtem pošteno namučili Crveno zvezdo. Zmaji so po zelo slabih predstavah v novembru v zadnjem mesecu dvignili raven igre in dosegli tudi dve prestižni zmagi, celo obe v gosteh, ko so na kolena spravili Partizan in v Evropskem pokalu Valencio. Sicer so tri od petih regionalnih porazov v tej sezoni doživeli na domačem terenu. Novo mesto je sicer za Olimpijo vedno veljalo za zelo neugoden teren, so pa v zadnjem obdobju zmaji na medsebojnih obračunih zelo uspešni. Odkar sta se združila ljubljanski in zagrebški klub, je Krka le enkrat premagala večne tekmece. To ji je uspelo maja v finalu pokala. Sledile so tri zmage Olimpije v finalu državnega prvenstva, slovenski prvaki pa so bili boljši tudi na obeh dvobojih v tej sezoni. V superpokalu so v Tivoliju slavili z 78:71, v uvodnem krogu Lige ABA pa v Stožicah s kar 88:56.

"Tekme s Krko v Novem mestu so vedno zahtevne. Novomeščani igrajo zelo organizirano in pametno, fizično ter intenzivno. Ekipa je sestavljena iz mešanice mladih in izkušenih igralcev, moštvo pa je dobro vodeno. Mi bomo morali prikazati boljšo igro v obrambi kot na naši zadnji tekmi. Igrati bomo morali veliko bolj pametno, če se želimo v Ljubljano vrniti z novima dvema točkama. Le tako lahko potrdimo vlogo favorita," je dodal trener Olimpije, Jurica Golemac.


14. krog, nedelja ob 14.30:
BORAC – IGOKEA

Ob 17.00:
KRKA – CEDEVITA OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 19.00:
SPLIT – CRVENA ZVEZDA

Ponedeljek ob 14.00:
CIBONA – MORNAR

Ob 18.00:
PARTIZAN – ZADAR

Preloženo (koronavirus):
SC DERBY – MEGA BASKET

FMP – BUDUĆNOST