Jaka Blažič je lani blestel ob obeh zmagah nad Bursasporjem, tudi letos pa je bil prvi strelec Cedevite Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je lani blestel ob obeh zmagah nad Bursasporjem, tudi letos pa je bil prvi strelec Cedevite Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija

Zmaji so lani v Bursi dvakrat zmagali, letos pa so morali priznati premoč Bursasporju, ki je sicer sestavil precej boljšo ekipo kot v pretekli sezoni. Na obračunih proti Gran Canarii in Bourgu je bila ključ do uspeha obramba. Tudi tokrat je bilo tako, a v tem primeru defenzivna predstava Bursasporja. Na nasprotni strani Ljubljančani niso bili v obrambi na ustrezni ravni. Že ob polčasu so prejeli 47 točk, ob koncu pa so klonili z 92:84.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

Tekmo med Cedevito Olimpijo in Splitom, ki bo v soboto ob 17.00, si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Bursaspor pretrd oreh za Cedevito Olimpijo

Jurica Golemac je v izjavi za organizatorje med odmorom dejal, da njegovi varovanci niso znali odgovoriti na agresiven defenzivni pristop domačih igralcev v drugi četrtini. Dodal je, da se bodo morali v nadaljevanju prilagoditi, kar pa jim ni uspelo in prvi "evropski" poraz sezone je bil neizbežen. "Čestitke Bursi za zasluženo zmago. Tri četrtine je igrala zelo agresivno. Nismo se prilagodili sodniškemu kriteriju. Prejeli smo 92 točk, kar je seveda preveč. Težave smo imeli z organizacijo napada, po dobri obrambi pa so nam dajali lahke koše. Nosilo jih je tudi občinstvo, mi pa nismo imeli dovolj moči in energije, da bi se jim uprli. Moramo analizirati tekmo in bolje reagirati, lahko rečem, na to rokoborbo," je povedal ljubljanski trener.

Če je bil na zadnjih tekmah, ko so premagali Bourg in predvsem v gosteh Igokeo, viden napredek v igri zmajev, so v Turčiji do izraza prišle slabosti z uvoda sezone. Po treh zaporednih porazih v Ligi ABA so vmes v zmajevem gnezdu stopili tudi v stik z morebitnimi novimi okrepitvami, a do kadrovske spremembe se niso zgodile, Ljubljančani pa so medtem zelo dobro začeli Evropski pokal in na zahtevnem gostovanju v Laktaših tudi prekinili negativno jadransko serijo.

Bursaspor je zmajem prizadejal prvi
Bursaspor je zmajem prizadejal prvi "evropski" poraz, v Ligi ABA pa so Ljubljančani po šestih krogih polovično uspešni. Foto: KK Cedevita Olimpija
Roko Ukić je lani polovico sezone igral za Cedevito Olimpijo, nato pa se je vrnil v matični klub. Foto: Split/Ivica Cavka
Roko Ukić je lani polovico sezone igral za Cedevito Olimpijo, nato pa se je vrnil v matični klub. Foto: Split/Ivica Cavka

Bursaspor v skoku sicer ni bil prepričljivo boljši (34:29), toda znova so Ljubljančani nasprotniku dopustili preveč ujetih odbitih žog v napadu (11), predvsem znova v odločilnih trenutkih. Velike težave je Olimpijinim centrom povzročal Kevarrius Hayes, ki je odigral daleč najboljšo tekmo v dresu Bursasporja, ko je 21 točkam dodal 11 skokov. V obrambi so domačim strelcem puščali preveč prostora – izza črte so gostitelji metali 10/22, napad pa ni bil tako tekoč, kot je bil na zadnjih tekmah. Razmerje v podajah je bilo 23:15 v korist Bursasporja. Vrsta Dušana Alimpijevića se je odlično pripravila na najnevarnejše ljubljanske košarkarje. Jacob Pullen in Marcus Keene sta sicer dala vsak po 16 točk, a imela veliko težav z nasprotnikovo čvrsto obrambo. Pullen je iz igre metal 4/12, Keene je bil natančnejši (5/8), toda znova mu ni uspelo razigrati soigralcev, kar je bila letos že nekajkrat težava Američana, ki ni klasičen organizator igre.

"Pričakovali smo zahtevno gostovanje. Dobro smo odprli tekmo. Koncentracija je bila prava in smo tudi povedli. Potem je Bursa začela z zelo agresivno obrambo, na katero preprosto nismo znali odgovoriti. Že do polčasa je povedla in tako nadaljevala tudi v tretji četrtini. To se nam je zgodilo že nekajkrat v tej sezoni, ko nismo na gostujočem terenu znali odgovoriti na nasprotnikovo agresivnost. Zagotovo je to nekaj, kar moramo popraviti in čemur se bomo posvetili v naslednjih dneh. Bo pa v tej sezoni še veliko priložnosti, zato moramo tudi iz te tekme povleči čim več pozitivnega," je dodal kapetan Olimpije Jaka Blažič, ki je bil z 20 točkami prvi ljubljanski strelec.

Bursaspor je odigral zelo dobro obrambo proti Jacobu Pullnu. Foto: KK Cedevita Olimpija
Bursaspor je odigral zelo dobro obrambo proti Jacobu Pullnu. Foto: KK Cedevita Olimpija
Cedevita Olimpija klonila v Bursi

Zdaj zmaje čaka obračun Lige ABA, na katerem so absolutni favoriti. Split, ki si je lani obstanek med jadransko elito zagotovil šele v dodatnih kvalifikacijah, je do zdaj dobil le eno tekmo. V zadnjem krogu je premagal Cibono. Dalmatince, ki so jih Ljubljančani lani dvakrat premagali, v naslednjih dveh krogih čakata obračuna s slovenskima kluboma. Po sobotnem gostovanju v Stožicah (17.00) bodo trikratni evropski prvaki zatem še gostili Krko. Obe tekmi bosta v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

"Časa za pripravo na sobotno tekmo s Splitom nimamo veliko. Za nami je naporna pot, obenem pa smo slabo odigrali tekmo z Bursasporjem. Nismo bili pravi. Moramo se vrniti v zmagovalne tirnice, a to ne bo lahko. Split igra zelo pametno in fizično košarko. Mi moramo prikazati dobro igro v obrambi in zapirati skok, predvsem pa moramo igrati fizično košarko, saj imamo s tem težave. Ko pridemo v kontakt, se moramo stepsti, če želimo vpisati zelo pomembno zmago v regionalni ligi," je dejal Golemac.

Golemac meni, da je Split zelo neugoden

LIGA ABA – 7. KROG, danes ob 20.00:
SC DERBY – BORAC

Sobota ob 17.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – SPLIT
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 19.00:
PARTIZAN – FMP

Ob 21.00:
MORNAR – IGOKEA

Nedelja ob 12.00:
MEGA BASKET – BUDUĆNOST

Ob 18.45:
ZADAR – CRVENA ZVEZDA

Ponedeljek ob 18.00:
CIBONA – KRKA

Lestvica:                             
PARTIZAN                6  6 0  120 12
CRVENA ZVEZDA           6  5 1   74 11
BUDUĆNOST               6  5 1   45 11
FMP                     6  5 1   17 11
CEDEVITA OLIMPIJA       6  3 3   36  9
CIBONA                  6  3 3   -9  9
IGOKEA                  6  3 3  -12  9
KRKA                    6  3 3  -40  9
STUDENTSKI CENTAR DERBY 6  3 3  -43  9
MEGA BASKET             6  2 4   -4  8
BORAC                   6  2 4  -26  8
ZADAR                   6  1 5  -29  7
SPLIT                   6  1 5  -79  7
MORNAR                  6  0 6  -50  6