Pri 36 letih je
Pri 36 letih je "košarkarski romantik" Goran Jagodnik prvič oblekel dres Uniona Olimpije in takoj osvojil srca ljubljanskih navijačev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Armani
Dve vodji Olimpije - kapetan Jagodnik in trener Jure Zdovc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik - vedno nepopustljiv. Za uspeh Olimpije je letos v Stožicah kar nekajkrat tekla tudi kri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
"Jagoda" je vodja tako na igrišču kot tudi zunaj njega. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Evroligi dosega Jagodnik v povprečju nekoliko več kot 11 točk na tekmo in statistični indeks nekoliko več kot 10. Foto: Sandi Fišer
V boju z dobrim prijateljem Boštjanom Nachbarjem na prvi evroligaški tekmi v Stožicah. Foto: Sandi Fišer
Goran Jagodnik in Marque Perry
Po besedah Jagodnika je Olimpija letos zares "zadela" s tujci, a ne sme se spregledati doprinosa domačih košarkarjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Armani
Jagodnik in soigralci so poskrbeli, da je Ljubljano znova zajela košarkarska evforija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Armani
13 tisoč ljudi bo poskrbelo, da v Stožicah ne bo nikomur lahko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V Slovenijo je letos prišla prava klubska košarkarska renesansa. Tako v NLB-ligi kot tudi v evropskih tekmovanjih Krka in Union Olimpija igrata odlično. Zmaji so poskrbeli, da v prestolnici vlada prava košarkarska mrzlica. Stoženska dvorana je v Evroligi ves čas polna in še vedno ostaja neosvojljiva evropska trdnjava.

Vrsta Jureta Zdovca na terenu z borbenostjo in na krilih fanatične publike dokazuje, da David še vedno lahko premaga Goljata. Med najbolj zasluženimi je tudi Jagodnik. "Jagoda" pri 36 letih doživlja novo košarkarsko pomlad. Z odličnimi predstavami si je oktobra celo prislužil naziv MVP-ja v Evroligi in v slogu "košarkarskih romantikov" poskrbel za to, da ima zeleno-bela 12 znova posebno mesto v srcih privržencev Olimpije. Roman Horvat ga je v pogovoru za MMC primerjal kar z vinom. Zdaj ljubljansko zasedbo čaka drugi del Evrolige, a Jagodnik zatrjuje, da v Stožicah ne bo lahko niti serijskemu izraelskemu prvaku Maccabiju, aktualnemu zmagovalcu Evrolige Barceloni in rimskemu Virtusu, bolj znanemu kot Lottomatica.



Za vami je izjemno uspešen skupinski del Evrolige. Pred sezono si ni nihče upal napovedati česa takega. S kakšnimi pričakovanji ste sami začeli sezono?
Olimpija ima vedno visoka pričakovanja. Tudi letos smo imeli taka. Za cilj smo si postavili uvrstitev med najboljših 16 v Evroligi in preboj na Final Four Lige NLB. Ta cilj smo si postavili kljub alarmantnemu stanju v klubu. Po vsem, kar se je dogajalo, je zdaj vse v najlepšem redu. En cilj smo z uvrstitvijo med najboljših 16 že izpolnili. Na dobri poti smo tudi v Ligi NLB, kjer imamo dobre možnosti, da se uvrstimo med najboljše štiri. Do zdaj smo bili vsi v pričakovanju tega žreba. Zdaj vemo, s kom bomo igrali, in poskušali bomo še koga presenetiti.

Se strinjate, da je izjemno pomemben dejavnik ob vseh teh uspehih nova dvorana v Stožicah?
Nedvomno ima dvorana velike zasluge. Brez te dvorane vseh teh naših dobrih rezultatov in uspehov ne bi bilo. Velika stvar je, da igramo pred 13 tisoč navijači, ki so zares naš šesti igralec. Nobeni ekipi, ki pride v Stožice, ni lahko. Vzdušje in atmosfera, ki ju pripravijo naši navijači, sta zares velik plus za nas. Prepričan sem, da teh uspehov res ne bi bilo brez te dvorane.

Union Olimpija je praktično prvič zares "zadela" z nakupom tujcev. So se ti hitro vključili v ekipo in je vaše moštvo tisto pravo, homogeno?
Mislim, da smo res, kar se tiče tujcev, v veliki meri zadeli. Vendar tudi brez domačih igralcev ne bi bilo teh rezultatov. Verjamem, da še nismo pokazali vsega, kar znamo. Ta ekipa ima še vedno rezerve. Treba je vedeti, da smo se zelo pozno zbrali. Odigrali smo, recimo, nekaj dobrih srečanj, nekaj jih je bilo zelo dobrih, nekaj pa tudi pod vsemi pričakovanji. Najboljšo serijo smo naredili tik pred novim letom, ko smo dobili šest ali sedem tekem zapored. Mislim, da smo se tedaj zares uigrali, tako da mislim, da nam ta premor ni najbolj koristil. Bili smo v dobri formi, verjamem pa, da jo bomo pred nadaljevanjem znova našli, in ko bo to najbolj potrebno, bomo znova tisti pravi.

Verjetno sta trdo delo in potrpljenje zdaj s temi rezultati in uvrstitvijo poplačana. Lepa potrditev dobrega dela je bila verjetno tudi nagrada za MVP-ja meseca.
To nagrado sem prejel na začetku. Tedaj še nismo vedeli, kam spadamo in kako se bo ekipa uigrala. Imeli smo tudi nekaj sreče, da smo premagali Efes Pilsen. Še pred tem smo dobili tiste tekme Lige NLB zaradi velike želje. Šest igralcev takrat še ni smelo igrati. Začetek je bil zares dober, potem pa smo uspeli nadaljevati v podobnem ritmu. Sam sem prejel to nagrado, a zaslužili smo si jo vsi v ekipi. Praktično nihče ni pričakoval tako dobrega štarta v sezono. Nagrada je bila plod dveh zmag in pa seveda dobrega dela. Celi ekipi gredo zasluge, sam pa sem na tistih dveh tekmah le dobro odigral.

V Olimpijo ste prišli predvsem kot povezovalni člen v garderobi. Ste sami pričakovali, da boste imeli tako pomembno vlogo tudi na igrišču in da boste igrali tako dobro?
Sam nikoli nisem dvomil vase, vedno sem se zavedal, kaj zmorem in česa sem sposoben. Verjamem pa, da je kdo dvomil o mojih sposobnostih. 11 let sem igral v tujini in slovenska javnost te tako lahko hitro pozabi. Odigraš nekaj tekem za reprezentanco, včasih dobro, drugič ne, in to je to. V Sloveniji tako nimajo predstave, kako res igraš. Vedel sem, da bom imel pomembno vlogo, a vse si je treba izboriti na igrišču. Zavedal sem se, da mi nihče ne bo nič dal. Pokazal sem, kaj lahko, in prepričan sem, da jim ni žal, da so me pripeljali v Olimpijo.

S trenerjem Juretom Zdovcem se odlično ujemeta. Je to zmagovalna Olimpijina kombinacija? Sta tako dobro sodelovala že prej?
Z Juretom sva dobro sodelovala že v reprezentanci, ko je bil on selektor na evropskem prvenstvu na Poljskem. Klub in reprezentanca sta sicer dva povsem različna pojma, a Jure je velik strokovnjak. Bil je vrhunski igralec in zdaj nas odlično vodi. Moramo le spoštovati njegovo dobro delo in slediti njegovim navodilom ter delati, kar od nas zahteva. Tako ne bo nobenih težav.

Bi lahko morda kljub svoji bogati karieri letošnjo sezono do zdaj ocenili kot svojo najboljšo?
Morda je slovenska javnost res malo pozabila, kako igram. Vseh 11 let, ko sem igral v tujini, sem igral podobno, a nisem bil na očeh javnosti. Prepričan sem, da sem imel v dresu Prokoma na Poljskem v Evroligi še boljše sezone. Toda ko igraš zunaj, te ljudje ne spremljajo tako kot tu. Letošnja sezona zagotovo ni najboljša, verjetno so to tiste iz Poljske, pa tudi v Hemofarmu sem dobro igral do poškodbe, prav tako v Turčiji. Letošnja je dobra, zagotovo pa ne najboljša.

Za nami je žreb drugega dela Evrolige. Olimpija je dobila izjemno težke nasprotnike. Kako komentirate novo skupino?
Imamo atraktivne in težke nasprotnike hkrati. Osebno si v skupini nisem želel Barcelone. Ima izjemno zasedbo, a ni močna le na igrišču, temveč tudi zunaj njega. Mi bi kot drugi po rednem delu prvo tekmo morali igrati doma. Ne vem, kdo je vplival na razpored, saj zdaj v prvem krogu gostujemo. Barcelona kot tretja igra prvo srečanje doma. V drugih skupinah vsi igrajo najprej doma. Skupina je izjemno težka, a mi bomo pokazali, kako močni smo, in poskušali narediti še korak naprej.

Omenili ste moč Barcelone in to, da si je niste želeli za nasprotnika. Mislite, da kljub moči aktualni evropski prvaki vseeno lahko občutijo moč Stožic in Olimpije?
Prepričan sem, da v Stožicah pred polno dvorano nikomur ne bo lahko. Odvisno bo predvsem od nas. Na dosti tekmah nismo igrali dobro, pa smo vseeno zmagali. To je posledica vpliva publike, ki nas dobesedno nosi. Zaradi gledalcev se boriš in zadeneš nekatere mete, ki jih drugače ne bi. Publika te ponese. Proti Maccabiju in Barceloni bomo dali vse od sebe, pokazati bomo morali zelo dobro igro, da bomo vzeli še dva slovita skalpa in tako lahko naredili še ta korak več.

Najprej vas čaka tekma v Rimu. Verjetno bo to najlažje gostovanje za vas. Vsi govorijo o Maccabiju in Barceloni, kaj pa lahko poveste o Lottomatici? Kako močna je?
Vsekakor je na papirju najslabše moštvo v naši skupini, vendar med najboljšimi 16 slabih ekip ni. Imajo dosti tujcev. Nevaren je Darius Washington, potem je tu še odlični strelec Charles Smith, imajo tudi nekaj italijanskih reprezentantov. Ekipa je dobra. Mi smo pokazali, da lahko igramo z vsemi najboljšimi, tudi v gosteh. Prvo tekmo gremo seveda na zmago. Nimamo sicer še informacij o nasprotniku, za to je še prezgodaj. Prepričan sem, da bomo v Rim odšli odlično pripravljeni.

Pred žrebom ste dejali, da je zelo neugoden tudi Maccabijev Sofoklis Scortsanitis. Ga boste lahko zaustavili?
Res je. Morda ima celo najboljšo sezono v svoji karieri. Kot kaže, mu sistem Davida Blatta zelo ustreza. Ena na ena je praktično neustavljiv, a s kolektivno obrambo ga lahko ustavimo. En igralec te ne more premagati. Košarka je kolektiven šport. Ustaviti bomo morali preostale igralce. Sam nas ne more premagati, tudi če nam da ne vem koliko točk.

Na začetku novega koledarskega leta je čas za želje. Kaj ste si zaželeli ob začetku novega leta?
Želim si predvsem zdravja in leto brez poškodb, tako zame kot tudi za vso našo ekipo. Verjamem, da bo potem vse prišlo samo.