Jan Špan je najmlajši v zasedbi Uniona Olimpije. Latvijec Davis Bertrans je le osem dni starejši. Foto: Sandi Fišer
Jan Špan je najmlajši v zasedbi Uniona Olimpije. Latvijec Davis Bertrans je le osem dni starejši. Foto: Sandi Fišer
Jure Zdovc in Jan Špan
Jure Zdovc Janu Španu vse bolj zaupa in mu posledično namenja tudi vse večjo minutažo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Špan je po uspešnih igrah na Pokalu Spar v škofjeloški dvorani Poden priložnost dobil tudi v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan prihaja iz Litije. Velik pečat je v zeleno-belem dresu pustil že en Litijan - Dušan Hauptman. Foto: Sandi Fišer
Z Olimpijo je letos že dvignil pokalno lovoriko, zdaj pa meri še na preostala dva naslova. Foto: Sandi Fišer
Vassilis Spanoulis
Z načinom igre je Špana navdušil grški branilec Vassilis Spanoulis. Foto: EPA

"V tem trenutku moram reči, da je vse super. Sem v ekipi in dobivam priložnost. Zdaj igram na tekmah, na kar sem moral nekoliko počakati. Treba je bilo potrpeti in trdo delati. Nekaj časa je trajalo, a se je vse skupaj izplačalo," je o trenutni situaciji in izboritvi mesta v postavi povedal organizator igre, ki je novembra postal polnoleten.

Motiva ni nikoli zmanjkalo
Špan je sezono pričel kot tretji na svoji poziciji pri zmajih, a je s trdim delom prišel do zasluženih minut, ki jih je tudi s pridom izkoristil. Po odhodu Marqueja Perryja, ki se v Ljubljani ni najbolje znašel, pa je Litijan postal prva zamenjava Vlada Ilievskega. Tudi v času, ko ni dobil veliko priložnosti, Jan ni izgubil motiva: "Bila je takšna situacija. Vedel sem, da moram trdo delati in da ni konec sveta, če ne dobim takoj priložnosti. Kako tudi ne bi imel motivacije, ko pa sem imel nekakšna "sparring" partnerja Ilievskega in Perryja, ki sta uveljavljena igralca."

Zeleno-beli so z uvrstitvijo v Top 16 Evrolige izpolnili enega izmed ciljev, zdaj pa so pred njimi novi izzivi. Glavni obligaciji pa zdaj postajata osvojitvi lovorik v Ligi NLB in Ligi Telemach. "Vsekakor je za zdaj prvi cilj uvrstitev na Final Four v Ligi NLB. Ko si enkrat na zaključnem turnirju, pa je seveda vse mogoče. Normalno, da se potem cilja na vrh. V državnem prvenstvu je povsem logično osvojitev naslova naš cilj. Lani nam je v finalu spodletelo in zato še toliko bolj želimo lovoriko vrniti v Ljubljano."

Uspešni nastopi na pokalnem turnirju
Eden izmed ciljev je bila tudi osvojitev pokala Spar, kjer je Olimpija po izjemno težkem četrtfinalnem obračunu s Krko in nekoliko lažjima zmagama nad Zlatorogom ter Heliosom 17. dvignila pokalno lovoriko. Prav na zaključnem turnirju v Škofji Loki je dobil Špan nekaj več priložnosti in je ponujene minute odlično izkoristil. Na treh tekmah je dosegel 18 točk in bil povsem dostojna menjava prvemu "playju" Olimpije Ilievskemu.

Tako je več priložnosti dobil tudi v regionalnem tekmovanju in Evroligi. Na zadnjih dveh tekmah najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja proti Maccabiju in Lottomatici je v nekaj več kot osmih minutah prispeval pet točk. V NLB ligi pa je uspešno igral predvsem v zadnjem krogu proti Budućnosti, ko je bil med najzaslužnejšimi za uspeh zmajev, v statistiko pa je vpisal sedem točk.

Iz 1. B praktično kar v Evroligo
V zmajevo gnezdo je Špan prišel lansko sezono. Najprej je bil še posojen v matični klub, kjer je igral v 1. B ligi, proti koncu sezone pa se je počasi priključil prvemu moštvu Olimpije. "Seveda je velika razlika med igranjem Evrolige in pa 1.B. Na to sem se privajal že lani, ko sem se priključil treningom ter tudi na prvih pripravljalnih tekmah pred letošnjo sezono. Odšli smo na turnirja na Poljsko in v Italijo, kjer so bili sami močni nasprotniki. Tam sem dobil nekaj priložnosti. Navajam se tudi vsak dan s treningi, na katerih preživim čas z igralci, ki so to že dali skoz in vedo, za kaj se gre," je velik preskok in navajanje na visoko raven opisal Špan.

189 centimetrov visoki organizator igre je potencial pokazal že v mlajših selekcijah, ko se je izkazal na različnih turnirjih in mladince Olimpije tudi popeljal na zaključni turnir v Pariz. Jan je tudi prepričan, da se za prihodnost slovenske košarke ni treba bati: "Mislim, da se v Sloveniji vse bolje dela z mladimi. To je tudi vidno. So igralci, ki so med najboljšimi v svojem letniku v Evropi. Lani, ko smo se uvrstili v Pariz, smo bili povsem konkurenčni drugim. Tudi letos so prikazali všečno igro, a jim je za napredovanje zmanjkalo nekoliko sreče."

Zdovc in Alilović posvetita mladim dovolj časa
Tudi v ljubljanskem evroligašu se zdaj veliko ukvarjajo z mladimi, kjer je Jan izpostavil Zdovčevega pomočnika Mira Alilovića: "Največ časa z nami preživi Miro, ki zares zna z mlajšimi igralci. Odlično dela. Ve, kaj hoče od igralcev. Zna od posameznika iztisniti maksimum. Tudi na treningu, če kdo morda ne dela na vso moč, poskrbi, da se dela tako, kot je potrebno. Z njim dostikrat delamo individualno dopoldne. Kar se pa tiče same taktike, pa nam tudi Jure na večernih treningih nameni kakšno besedo več. Vsi se nam posvečajo, nam pomagajo in nas usmerjajo. Mislim, da je odraz tudi boljša moja igra. Tudi ostali – Dino, Sasu in Bertrans – so dvignili igro na višji nivo."

Jan je šele na začetku svoje poti, a vedno je potrebno gledati tudi v prihodnost. "Najprej bi si rad pri Olimpiji izboril vidno vlogo. Sanje vsakega mladega so Evroliga ali NBA. Moje so bile vedno, da bi postal uveljavljen igralec v Evroligi. Treba je iti počasi korak za korakom in iz sezone v sezono," je razkril želje in dodal: "Vedno so bile sanje Barcelona. Zadnje čase pa še posebej, ker tam igrata Jaka Lakovič in Erazem Lorbek. Sta tista, ki dajeta občutek, da se da priti tja. Mislim, pa da že, če postaneš član prve peterke katerega koli kluba v Evroligi, si veliko naredil."

Jan navdušen nad Spanoulisem
S košarko se je začel ukvarjati že, ko je bil star šest let, glavne zasluge za to pa ima oče: "Da sem se odločil za košarko, je kriva družina. Že od malega me je spremljala košarka. Mama in oče sta oba športnika. Oče je največ časa za rekreacijo posvetil prav košarki. Gledali smo veliko tekem in tako naju je z bratom nekako nalezel. Oba sva se hitro zaljubila v ta šport." S košarko se ukvarja tudi mlajši brat Jure, ki uspešno igra v matičnem klubu.

Špan pravi, da selitev iz rodne Litije v prestolnico ni bila težka, saj je vedel, zakaj odhaja. Tako kot praktično vsak igralec pa ima tudi sam nek košarkarski vzor: "Morda sem se sprva največ zgledoval po starejših igralcih v klubu. Posebnega idola sicer nimam, a po načinu igre me je navdušil Olympiacosov Vassilis Spanoulis. Občudoval sem ga že, ko je igral za Panathinaikos in blestel na Final 4, kjer je bil tudi MVP. Zares obvlada tako podajanje, "šut", prodor… Poleg tega pa tudi igra na moji poziciji."