Zoran Dragič navdušuje v dresu Geoplina Slovana, s čimer si je prislužil tudi mesto na selektorjevem seznamu. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Zoran Dragič navdušuje v dresu Geoplina Slovana, s čimer si je prislužil tudi mesto na selektorjevem seznamu. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Zoran in Goran Dragič
Zoran se je veliko naučil od starejšega brata in svojega idola Gorana, ki uspešno igra v Ligi NBA. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Zoran Dragič in Smiljan Pavič
Zoran Dragič je glavni nosilec igre Geoplina Slovana, ki uspešno nastopa v Ligi Telemach. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Starša Dragič
Na vsaki tekmi Zorana vzpodbujata starša. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Zoran Dragič
Zoran Dragič je bil v dveh krogih v Ligi Telemach statistično najboljši posameznik. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Zoran Dragič
Levoroki Zoran Dragič je v Ligi Telemach med najboljšimi strelci. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko

Na pravkar objavljenem seznamu novopečenega selektorja je kar nekaj presenečenj, nekaj imen, ki jih slovenska javnost še ne pozna tako dobro, a so mladeniči s svojimi igrami dokazali, da na njih sloni prihodnost slovenske košarke, za katero pa se prav zaradi njihovih kvalitet ni potrebno bati.

Zanimivo je tudi to, da so se na Bečirovičevemu spisku znašli kar trije pari bratov. Erazem in Domen Lorbek sta skupaj za Slovenijo igrala že na dveh evropskih prvenstvih. Malo je manjkalo, da nista zeleno-beli dres na zadnjem turnirju najboljših reprezentanc stare celine na Poljskem skupaj oblekla tudi Samo in Beno Udrih. Slednjemu je nastop npreprečila poškodba. Uspešno je na zadnjih treh velikih tekmovanjih slovenske barve branil Goran Dragič.

Prvič med kandidati oba brata Dragič
"Gogi" je s svojimi 23-leti eden glavnih upov slovenske košarke, ki se je dodobra uveljavil tudi v Ligi NBA pri Phoenix Sunsih. Družbo mu med kandidati dela tri leta mlajši brat Zoran, ki v letošnji sezoni blesti pri Geoplinu Slovanu, v rdeče-belem dresu s številko 9, katero je na hrbtu nosil tudi Goran, ko si je prav tako pred leti na Kodeljevem utiral pot med zvezde.

Geoplin Slovan je klub, ki je znan po dobrem delu z mladimi. Letos je Miro Alilovič sestavil izjemno mlado in neizkušeno moštvo, v katero je le malokdo verjel, a so plinarji z igrami dokazali, da so še kako nevarni. Ljubljančani so v samem vrhu Lige Telemach, glavni nosilec igre pa je prav 20-letni Dragič. "Zole" je že s 17 leti zaigral za člansko ekipo Slovana. Skupaj z zdajšnjim članom beograjskega Partizana Janom Veselyjem sta dobila nekaj priložnosti tudi v regionalni Ligi NLB.

Med najboljšimi v državnem prvenstvu
Zoran je že lansko sezono dodobra opozoril nase, ko je bil poleg Dejana Delića in Marka Lekića glavna nevarnost Slovana. Letos je on prvi nosilec Alilovičeve vrste, izkazal pa se je predvsem z vsestransko igro. Je med najboljšimi strelci državnega prvenstva, močan je v skoku, podobno kot Goran, igra odlično tudi v obrambi, je izjemno hiter in prodoren košarkar.

"Letos imamo zares mlado ekipo. Igramo zelo agresivno, vsaka tekmo vzamemo maksimalno. Zelo smo zadovoljni z našimi igrami v letošnji sezoni. Ogromno zaslug za dobre rezultate gre seveda trenerju,"
letošnjo sezono komentira mlajši izmed bratov izjemno nadarjenih bratov Dragič in dodaja: "Cilj je pred sezono bil uvrstitev okrog petega mesta. V mislih so seveda cilji vedno višji. Osebno si želim, da bi se uvrstili v polfinale. V košarki je vse mogoče. Če se nam stvari "poklopijo", na primer, da zmagamo prvo tekmo in potem dobimo ustrezen nalet, v klub pride še kakšna okrepitev, je še vse mogoče."

Alilovič zbrusil košarkarski biser
Skupaj z Goranom sta pri Iliriji najprej začela trenirati nogomet. "Po kratki nogometni avanturi sta nama starša svetovala, naj se raje posvetiva košarki. Takrat sem bil star 13 let. Eden glavnih razlogov, da sem se odločil za košarko, je bil seveda tudi Goran, po katerem sem se že takrat zgledoval. Čez dve leti sem v nekakšnem paketu z bratom odšel na Kodeljevo k Slovanu, kjer se je začela prava košarkarska zgodba. Prevzel me je Miro Alilovič. Lahko rečem, da me je on vse naučil. Počutim se kot njegov otrok. Sodelujeva že peto leto in menim, da zelo uspešno. Dobro se razumeva, Miro mi zaupa, sam pa mu poskušam vrniti vse z dobrimi igrami," se svojih začetkov spominja 196 centimetrov visoki branilec.

Z igrami je letos zares dokazal, da počasi prerašča nivo slovenskega državnega prvenstva. Slej kot prej bo čas, da zapusti Slovan in zaigra za kakšen močnejši klub, predvsem v močnejši ligi. "Potrebno je stopiti korak za korakom. Seveda si najprej želim igrati v Evroligi. Posebne želje, kje bi igral, nimam. Nimam kluba, za katerega bi recimo navijal že od otroštva. Lahko rečem, da me je z igro letos navdušil Maccabi," o svoji prihodnosti razmišlja Zoran, a ob enem pravi: "Trenutno o prihodnji sezoni zares še ne razmišljam. Z mislimi sem pri Slovanu in želim s tem klubom doseči čim boljši rezultat. O prihodnosti bom razmišljal kasneje."

Za Slovenijo in v NBA skupaj z "Gogijem"
"Največja želja je seveda, da nekoč zaigram v Ligi NBA. To so največje sanje. Upam, da se bo to nekega dne tudi zgodilo, da bova z Goranom prva slovenska brata, ki igrata v najmočnejši ligi na svetu. Najboljši možni scenarij pa bi bil nedvomno, da bi celo igrala v isti ekipi," je svoje velike sanje razkril Dragič, ki se močno zgleduje po svojem starejšem bratu: "Veliko spremljam njegove igre. Pesti stiskam za njegov Phoenix. V ZDA smo z družino Gorana tudi dvakrat že obiskali. Velikokrat se slišiva, če le ima čas. Pomaga mi s svojimi nasveti, saj je, kljub temu, da igra na poziciji organizatorja igre, podoben tip igralca kot jaz. Vsaka njegova pomoč mi še kako prav pride. Je moj idol."
"Z uvrstitvijo na spisek kandidatov se mi je uresničila še ena želja. Želim si, da bi nekoč zaigral za člansko izbrano vrsto Slovenije. Še toliko lepše bi bilo, da bi to skupaj z bratom. O samem vpoklicu še ne razmišljam, že to, da sem na seznamu je velika čast. Da bi odšel na priprave, bi bilo pa zares neverjetno, da bi treniral z vsemi temi zvezdniki. Bi pa poskušal narediti vse, da bi se čim bolj dokazal. Šel bi "na polno", ves čas!" je obetavni Ljubljančan počaščen ob uvrstitvi na seznam. Glede samega svetovnega prvenstva pa je pripomnil: "Po mojem mnenju mora Slovenija brez težav priti v drugi krog. Skupina je atraktivna, kar je dobro za navijače. Imamo zelo kvalitetno ekipo, ki je sposobna narediti dober rezultat. Mislim, da je vse mogoče."