Marsikaj bo odvisno od Saša Ožbolta, ki je bil najzaslužnejši za polfinalno zmago Olimpije nad Krko. Foto: Sandi Fišer
Marsikaj bo odvisno od Saša Ožbolta, ki je bil najzaslužnejši za polfinalno zmago Olimpije nad Krko. Foto: Sandi Fišer
Vladimer Boisa
Vladimer Boisa je seveda optimist pred nocojšnjim obračunom: "Odločila bosta želja in zbranost in menim, da imamo pred domačimi gledalci glede tega mi prednost. Motivacijsko bi mi vsekakor morali biti v prednosti. Partizan je izkušena ekipa, z igralci, ki vedo, kako igrati take tekme. Zaradi tega je favorit, toda verjamem, da bo domače igrišče tisto, kar bo odločilo. Beograjčane dobro poznamo." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Giorgi Šermadini
Klasični center Giorgi Šermadini bo imel veliko dela z beograjskimi orjaki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Partizan je Ligo NLB osvajal v zadnjih štirih letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Seveda imata oba kluba svoje adute, obrambno sta brez dvoma med najboljšimi v Ligi NLB. To potrjuje tudi statistika: Partizan je najuspešnejši po številu prejetih točk na tekmo, Olimpija pa tretja. Zmaji stavijo na domači teren, Partizan pa na nepremagljivost v zadnjih sezonah (štirikratni zaporedni prvak) in sijajen medsebojni izkupiček z Ljubljančani. V letošnji sezoni sta obe ekipi slavili na svojem igrišču, od prejšnjih 13 medsebojnih dvobojev pa je zeleno-belim uspelo dobiti le enega (!) - v sezoni 2004/05. Nato so slovenski podprvaki do oktobra lani nanizali kar 11 porazov!

O tem seveda Olimpijini igralci ne bodo razmišljali. V "njihovih" Stožicah prideta v poštev le zmaga in nov naslov prvaka jadranske lige po krstni sezoni 2001/02. Ena glavnih Partizanovih odlik je sijajen napadalni skok, na kar opozarja tudi ljubljanski trener Jure Zdovc, ob tem pa dodaja.

Zdovc bo spet prisiljen v rotacije
"Če bodo igralci pokazali pogum in hkrati pamet, če bodo borbeni kot na tekmi proti Krki, ko jih je bilo užitek gledati, bo veliko opravljenega. Seveda pa so tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na rezultat. Tu je tekmec, tu so sodniki, tu je še marsikaj, na kar nimaš vpliva. To so tekme, v katerih ne smeš tvegati. Moraš pa biti agresiven, igrati ves čas na polno, zato prihaja do utrujenosti. Spet bom moral veliko rotirati, spet bomo potrebovali veliko število igralcev. Moram reči, da nam koncept Partizanove igre ne ustreza, a bomo storili vse, da tekmeca ustavimo."

Partizan bo boljši kot v polfinalu, kaj pa Olimpija?
Ne v enem ne v drugem polfinalnem obračunu ni bilo zaslediti pretirano kakovostne igre, kaj šele igre na evroligaški ravni, s katero sta se tako Olimpija kot Partizan prebila v Top16. Tudi Zdovc priznava, da sta bila torkova obračuna zgodba zase in da od finalnega nasprotnika nocoj pričakuje precej več: "Taka izkušena ekipa nekaterih reči, ki jih je pokazala v polfinalu, ne bo ponovila. Prepričan sem, da bodo bolje metali proste mete in tudi iz razdalje, gotovo bodo bolj sproščeni, tako kot tudi mi. V svojih vrstah imajo nekaj zelo izkušenih igralcev, ki po navadi rešujejo finalne tekme, tu mislim predvsem na Petra Božića in Dušana Kecmana. Tudi onadva bosta najbrž boljša kot proti Budućnosti in vsekakor se bomo nanju posebej pripravili."

Kaj je Jovanoviću svetoval Vujošević?
"Mi se dobro poznamo, zato presenečenj ne bo. Olimpija je odlična ekipa z dolgo klopjo in se je povsem zasluženo uvrstila v finale. V njem bomo videli dva različna sistema igre, mi veliko igramo na visoke igralce, Ljubljančani pa na širino in imajo odlične strelce. V prvi vrsti tu mislim na Vlada Ilievskega in Saša Ožbolta, ta je proti Krki pokazal, da je v odlični formi. Vsekakor nas čaka težka tekma, menim, da se bo zmagovalec odločal v zadnjih minutah. Upam, da se bomo do tekme čim bolj odpočili in pozdravili nekaj manjših poškodb," je napoved gostujočega trenerja Vlada Jovanovića, ki si je polfinalni obračun med Olimpijo in Krko ogledal s sedišč ob parketu v družbi mentorja in nekdanjega trenerja črno-belih Duška Vujoševića.

Partizan nima toliko kakovosti kot v prejšnjih sezonah
Zdajšnja Partizanova zasedba ni tako kakovostna kot tiste iz prejšnih sezon, kar bi morala biti priložnost za Olimpijo. To posredno priznava tudi Jovanović: "Že večkrat sem poudaril, da imajo ekipe, ki osvajajo lovorike, večje število izkušenih igralcev. Mi pa smo v stanju, ko se moramo učiti in zmagovati. Olimpija je izjemno kakovostna, ima dolgo klop in izkušnje. Njeni igralci imajo dovolj izkušenj za takšne obračune."

Ustaviti igro pod koš do Gista in Jawaija
Glavni aduti Beograjčanov so znani: veterana Petar Božić in Dušan Kecman, organizator igre Curtis Jerrels ter člani prve peterke Jan Vesely, Nathan Jawai in James Gist. Kecman je bil v napovedi jedrnat: "Olimpija je že v Evroligi odigrala izjemno in bila največje presenečenje prvega dela. Morali bomo biti boljši in bolj osredotočeni kot v polfinalu."