V dvorani Pionir je Partizan ugnal tudi izjemno Barcelono (13 točk, 15 skokov). Najboljši strelec gostiteljev je bil prav Jan Vesely. Foto: EPA
V dvorani Pionir je Partizan ugnal tudi izjemno Barcelono (13 točk, 15 skokov). Najboljši strelec gostiteljev je bil prav Jan Vesely. Foto: EPA
Jan Vesely
Sezono je preživel tudi v Ljubljani pri Slovanu. Še kako naj bo vsem žal, da je tak košarkarski biser zapustil Slovenijo. Foto: Drago Perko
Jan Vesely, Partizan
Duško Vujošević zaupa mlademu Čehu in mu namenja kar zajetno minutažo. Foto: EPA
Jan Vesely
Velika želja Jana Veselyja je, da nekega dne zaigra v Ligi NBA. Foto: EPA
Jan Vesely
Kljub 19-letom je eden glavnih nosilcev igra Partizana, ki je ponovno najbolj pozitivno presenečenje Evrolige. Foto: EPA

211 centimetrov visoki 19-letnik iz Ostrave na Češkem igra v Beogradu drugo sezono in letos je zasijal v polnem sijaju. Dokazal je, da gre za zares super nadarjenega košarkarja, ki ima sposobnosti, da se razvije v vrhunskega igralca svetovnega kova. Kljub svoji višini pa zna zadeti tudi izza črte, večkrat je že dokazal, da ima "mehko" roko, je hiter, navijače pa navdušuje z atraktivnimi zabijanji. Vujošević je češkega mladeniča celo postavil na krilni položaj.

Pred dvema letoma se je v srbsko prestolnico podal s Kodeljeva, kjer je eno sezono nosil dres Geoplina Slovana, a pod taktirko Aleksandra Sekuliča in pozneje Rudolfa Juga ni dobil prave priložnosti v prvi ekipi, naslednjo sezono pa je v črno-belem dresu zaigral kar v Evroligi. Tako je v Ljubljani igral le za mladinsko ekipo, ki jo je takrat vodil Miro Alilovič, ki tudi slovi po občutku za delo z mladimi. Predtem je sezono odigral doma na Češkem kot posojeni igralec ljubljanskega kluba.
Svoje sposobnosti je dodobra pokazal na tekmi 23. kroga Lige NLB, ko je Unionu Olimpiji v Tivoliju (73:81) nasul kar 27 točk, ob tem pa je zgrešil le eno trojko od štirih poskusov, vseh osem metov za dve pa je našlo svoj cilj. Izkazal se je tudi v Evroligi, ko je bil najboljši strelec "parnega valjka" ob zmagah nad Barcelono in Panathinaikosom, ki sta lansko sezono oba igrala na zaključnem turnirju najmočnejšega klubksega tekmovanja stare celine v Berlinu.



Uspela vam je izjemna predstava proti Olimpiji. Kaj lahko poveste o tej tekmi?
To je bila zelo težko srečanje. Olimpija igra trdo in dobro obrambo. Na tem srečanju so tudi dobro metali izza črte. Poleg tega so nam še sodniki dosodili kar tri tehnične napake in izključili trenerja Vujoševića. To nas je na neki način dvignilo, da smo povišali ritem igre in si priborili to lepo zmago.

Kako vidite Olimpijo? Če jo primerjate s tisto izpred dveh let, ko ste še igrali na Kodeljevem.
Olimpija je dobra ekipa. Sposobna je odigrati izjemno, še posebej če steče met za tri točke. Ima nekaj nevarnih strelcev. Res pa je, da trenutno nima sreče s kadrom. Vem, da je odšlo nekaj košarkarjev, ki so bili nosilci igre.

Kako se spominjate sezone, ki ste jo preživeli v Ljubljani pri Slovanu?
Tisto leto je bilo zame zares lepo. Igral sem predvsem za mladince. Igrali smo zares lepo košarko, z veliko atraktivnimi potezami. Imeli smo odlično ekipo in nismo imeli prave konkurence v Sloveniji. Z Zoranom Dragičem pa sva dobila tudi nekaj minut v članski ekipi.

Zakaj ste potem zapustili Ljubljano in se odločili za Partizan?
Želel sem narediti korak naprej. Vedel sem, da je Partizan vrhunsko moštvo, kjer je poudarek na delu z mladimi in da se z njimi v Beogradu dela vrhunsko. To je bil glavni razlog, da sem takrat odšel iz Ljubljane v Beograd.

Kakšen trener je Duško Vujošević in kaj je skrivnost njegovega uspeha?
Je zares odličen trener. On ve vse o košarki in zares zna trenirati moštvo. Svojo ekipo dobro pozna, do potankosti pozna svoje igralce. Od nas zahteva, da damo na vsaki tekmi svoj maksimum, brez popuščanja, ne glede na kakovost nasprotnika oziroma raven tekme.

Glede na to, da ste še zelo mladi, kako ste se znašli v Beogradu?
Odlično. Bil sem sam že v Ljubljani, tako da to zame ni bila novost. Je sicer vedno težka selitev, a sem se hitro navadil. Beograd je zares lepo mesto.

Pred vami je odločilno in izjemno težko srečanje v Barceloni. Kaj pričakujete od gostovanja v Kataloniji?
Morali bomo dati vse od sebe in se bojevati od prve minute naprej. Gostovanje v Barceloni je za vse ekipe izjemno težko. Barca ima neverjetno ekipo, zelo kakovostno. Na vseh položajih imajo vrhunske igralce. Torej, kot sem že rekel, borili se bomo, gremo na zmago, poskušali bomo dobiti tekmo, bo pa seveda težko. Bomo videli.

Ste pričakovali tako dobre rezultate v Evroligi?
Pred začetkom sezone jih seveda nisem, a ko smo se malo uigrali in pokazali svoj pravi obraz, so prišli uspehi in tudi pričakoval sem, da bodo prišli.

Med cilji sta verjetno tudi naslov prvaka Srbije in Lige NLB. Bo neuspeh, če vam to ne bo uspelo?
Normalno, ti dve lovoriki sta obvezni. Vsi pričakujemo, da bomo naslova obranili in v nasprotnem primeru bo to seveda neuspeh.

Kaj pa načrt za prihodnost? Do kdaj vas pogodba veže s Partizanom in kje želite nekoč igrati? Morda Liga NBA?
Pogodobo imam še za štiri sezone. Trenutno sem povsem osredotočen na Partizan. Pred nami je še lep del sezone in trenutno je le to pomembno. Treba je čim bolje odigrati do konca in potem bomo delali načrte za naprej. Seveda pa je velika želja, da bi nekoč zaigral v NBA. O tem sanjam, že kot otrok sem in še vedno sanjam. Nekega dne si zares želim zaigrati v najmočnejši ligi, a najprej je potrebno iti korak za korakom.