Balažič je bil s 17 točkami najboljši v vrstah Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Balažič je bil s 17 točkami najboljši v vrstah Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
Olimpija je bila boljša v dvoboju z mestnim tekmecem s Kodeljevega in bo v finalu branila lansko zmago v Pokalu Spar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija v finale gladko, Krka po podaljšku

Košarkarji Olimpije so upravičili vlogo favorita in se zanesljivo uvrstili v svoj že 20. finale, v katerem bodo skušali osvojiti 18. pokalni naslov v samostojni Sloveniji. Slovan je pred okoli 500 gledalci do 4. minute dosegel 12 točk, nato pa je sledilo devet črnih minut, ko so zmaji mestnemu tekmecu ušli na +23. V 2. četrtini se je začela prednost Olimpije topiti. Košarkarji s Kodeljevega so dosegli delni izid 14:3 in prepolovili prednost mestnega tekmeca.

Mitchell debitiral z osmimi točkami
Trener Sašo Filipovski je svojim varovancem v slačilnici namenil nekaj ostrih besed, saj so na začetku drugega polčasa zmaji zaigrali bolje in z delnim izidom 15:0 povečali prednost (28:51). Slovan je prvi dve točki dosegel šele v šesti minuti. Tudi uvodne minute zadnje četrtine za košarkarje s Kodeljevega strelsko niso bile posebej uspešne z delnim izidom 6:0 za Olimpijo v prvih petih minutah. Za Olimpijo je prvič zaigral novinec Casey Mitchell in v 15 minutah na parketu zadel dva od treh poskusov izza črte 6,75, za dve točki pa metal 1:2, skupaj je dosegel osem točk. V vrstah belo-zelenih je bil najboljši Sasu Salin s 16 točkami, dve manj je dosegel Deon Thompson, deset jih je zbral Vladimir Dašić. Maj Kovačevič je bil z devetimi točkami najuspešnejši v vrstah Slovana. Olimpija je bila uspešnejša pri metih za tri (8/22), Slovan pa pri prostih metih (12/16).

Krka izsilila podaljšek in zmagala
Veliko bolj napeto je bilo v drugem polfinalu. Tekmeca Olimpije v finalu je določil šele podaljšek, v katerem je bila srečnejša Krka. Moštvi sta se ves čas izmenjevali v vodstvu, Novomeščanom, ki so imeli težave s consko obrambo Zlatoroga, pa je v zaključku uspelo izsiliti podaljšek, čeprav so 80 sekund pred koncem rednega dela zaostajali za štiri točke (52:56).

Dve minuti pred koncem je Alen Omić po asistenci Danijela Vujasinovića z zabijanjem popeljal Zlatorog v minimalno vodstvo (52:53), ki ga je s trojko potrdil Grega Mali. Sledila je minuta odmora na zahtevo Krko. Jure Balažič je minuto pred koncem zgrešil trojko, natančnejši je bil Sean Mustafa Abdul Hamid, ki je s košem ohranil upanje Krke na pot v finale. Po neuspešnem napadu Laščanov je Bojan Krivec izenačil s prostih metov (56:56). Vujasinović je v zadnjih sekundah zgrešil met za dve, sledil je podaljšek.

Pavič potrdil zmago Novomeščanov
Na začetku podaljška se je poškodoval Omić, s 16 točkami najboljši strelec Zlatoroga, in odšepal z igrišča. Laščani so ostali tudi brez Jake Brodnika. Dve minuti pred koncem je Zoran Dragić zadel iz težkega položaja in izsilil prosti met (62:60). Zlatorog ni popustil, Jure Škifič je zadel za tri, Krka pa je zapravila naslednji napad. Škifič je nato zadel oba prosta meta in Laščani so povedli (62:65). Dragić je znižal, a zgrešil prosti strel, ostalo je pri minimalnem vodstvu Laščanov. Menjavanje v vodstvu se je nadaljevalo, ko je zadel Abdul Hamid (66:65). Rašid Mahalbašič je zadel prosta meta (66:67) 32 sekund pred koncem. Abdul Hamid je zgrešil trojko, a se je na srečo Krke žoga odbila v roke natančnega Smiljana Paviča (68:67). Zmago je potrdil Afik Haim Nissim, ki je po prekršku Škifiča zadel oba prosta meta in Krko popeljal v tretji pokalni finale. V zadnjem napadu je sodniška trojka presodila, da je Dragić pravilno zaustavil Vujasinovića pri posiljenem metu na koš. Najuspešnejši igralec Krke in tudi tekme je bil sicer Jure Balažič s 17 točkami.

Pokal Spar
Zaključni turnir, Brežice

Polfinale:
UNION OLIMPIJA
- Geoplin Slovan
68:51 (26:12, 10:16, 19:13, 11:10)
Salin 16, Thompson 14; Kovačevič 9, Mihalić, Pajič in Djugum po 8.

KRKA - Zlatorog
* 70:67 (10:17, 23:15, 13:10, 10:14)
Balažič 17, Nissim in Pavič po 12; Omić 16, Mahalbašič 11.
* - po podaljšku

Finale bo v nedeljo ob 17.00 (TVS 2).

Olimpija v finale gladko, Krka po podaljšku