Krka je po uvodnem porazu doma dobila kar tri tekme zapored. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka je po uvodnem porazu doma dobila kar tri tekme zapored. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Afik Nissim in Roman Volčič
Trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski in pomočnik Miro Alilović
Sašo Filipovski je po koncu težko skril veliko razočaranje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači Krke so v velikem številu obiskali Stožice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka z izjemno zadnjo četrtino do naslova v Stožicah

Krka je v Stožicah v 34. minuti z zaporednima trojkama (Edo Murič in Jure Balažič) povedla z 48:55. Tri minute in pol pred koncem je bilo že 50:59, za dokončno odločitev pa je poskrbel Jure Lalić - pred začetkom zadnje minute je bilo 53:61. Olimpija, ki je v drugi četrtini vodila z 32:22, je poskušala z brezglavimi napadi, toda brez uspeha.

Nissim MVP finala
Najboljši igralec Krke je bil znova Afik Nissim, ki je dosegel 18 točk in bil zasluženo izbran tudi za najkoristnejšega igralca (MVP) finala. Pri Olimpiji je razočaral zlasti branilec Sasu Salin, ki ni dosegel niti točke.

Boljši začetek Olimpije
Zmaji so začeli odlično, Vladimir Dašić je zadel dvakrat za hitro vodstvo s 6:1. Po košu Jake Blažiča je bilo že 12:6, vendar je Mustafa Abdul Hamid z dvema zaporednima trojkama izenačil na 14:14. Uvodno četrtino so Ljubljančani dobili z 18:16.
Nissim držal priključek
Na začetku druge četrtine sta bila Jan Močnik in Blažič natančna izza črte za 24:18. Deon Thompson je poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (32:22). Krko je v igri obdržal Afik Nissim, ki je zadel štiri proste mete in kaznoval tehnično napako trenerja Saše Filipovskega, ki je izgubil živce po sporni sodniški odločitvi. Na odmor so odšli gostitelji le še s točko naskoka (34:33).

Izenačen boj v tretji četrtini
Na začetku drugega polčasa je odlično igro nadaljeval Nissim, trojko je zadel Jure Balažič in v 24. minuti je Krka povedla (39:42). V kritičnih trenutkih je Olimpijo reševal Thompson, ki je že ob koncu tretje četrtine dosegel 18 točk. Po 30 minutah so imeli Ljubljančani minimalno prednost po polaganju Močnika (48:47).
Gostitelji pet minut brez točke
Ključen je bil začetek zadnje četrtine. Smiljan Pavić je zabil, nato pa sta bila izza črte natančna Murić in Balažič, gostitelji kar pet minut in 15 sekund niso dosegli niti točke. Dašić je minuto in pol pred koncem znižal na 53:61, a je nato Lalić dvakrat zadel izpod koša za veliko slavje Krke v Stožicah.

Peta zaporedna zmaga Krke v Stožicah
Novomeščani so v finalu izgubili le uvodno srečanje v dvorani Leona Štuklja, nato pa v nizu dobili naslednje tri tekme, dve od teh v Ljubljani. Največja dvorana v Sloveniji jim zelo leži, dobili so zadnjih pet tekem z Unionom Olimpijo v Stožicah. Veliko so pripomogli tudi njihovi zvesti navijači, ki so se tokrat zbrali v velikem številu in bili večji del tekme glasnejši od Green Dragonsov.
Za oba kluba ta tekma predstavlja konec nekega obdobja. Pri Krki je Zoran Dragić takoj po dvoboju napovedal slovo, velike spremembe pa se bodo v prihodnjih mesecih zgodile tudi pri Ljubljančanih, ki bodo v naslednji sezoni igrali v Evroligi in Ligi ABA, Krka pa bo v Jadranski ligi drugi slovenski predstavnik.


Izjave po tekmi:
Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije:
"Čestitati je treba Krki, bila je boljša. Tri četrtine smo dobro odigrali, v končnici pa smo bili slabi in smo poskušali neuspešno rešiti tekmo."

Aleksander Sekulić, trener Krke: "Čestitke fantom, strokovnemu štabu in vodstvu kluba, ki nas je vse skupaj podpiralo tudi v težkih časih, obenem pa tudi zahvala prekrasni novomeški publiki. Na koncu se nam je vse obrestovalo. Vesel sem, da smo osvojili naslov na četrti tekmi finala Lige Telemach. Ponosen sem na fante, da so Uniona Olimpijo v tej sezoni premagali na vseh tekmah v Stožicah."
Smiljan Pavič, Krka: "Odločila sta naša obramba in kolektivni duh, Afik Nissim pa je odigral najboljšo tekmo v dresu krke. Da Krka osvoji tretji zaporedni naslov, je fantazija."
Jan Močnik, Union Olimpija: "Padli smo v formi, nismo zadevali odprtih metov za tri, kar je bil glavni razlog za poraz."

Goran Jagodnik, Union Olimpija: "Dali smo sedem točk v zadnji četrtini, to je absolutno premalo. Imeli smo kar nekaj črnih minut, a tudi serije in tokrat mislim, da je ena taka manjkala. Do zadnje četrtine smo bili zraven, imeli točko prednosti, potem pa se je vse ustavilo. Zelo mi je žal, a končalo se je tako, kakršna je bila sezona - turbulentno."

Zoran Dragić, Krka: "Dogovorili smo se, da moramo igrati našo hitro igro in da ne smemo pasti v tempo Uniona Olimpije, ki bi nas uspaval. Malo smo povadili tudi igro na consko obrambo, saj smo vedeli, da jo bodo igrali več kot pol tekme. Zelo sem vesel naslova, to je morda moja zadnja tekma v dresu Krke. Za mano sta dve lepi leti v Novem mestu. Najprej si bom vzel malo počitka od košarke, potem pa bom razmišljal o novi sezoni in se priključil reprezentančnim pripravam."

Liga Telemach, finale, četrta tekma:
UNION OLIMPIJA - KRKA 1:3
55:67 (18:16, 16:17, 14:14, 7:20)

Thompson 18, Dašić 13, Blažič 11, Močnik 9, Jeretin in Jagodnik po 2; Nissim 18, Balažič 14, Lalić 11 točk in 7 skokov, Dragić 8, Abdul-Hamid 6, Murić 5, Pavić 4, Krivec 1.

               UOL      KRK   
Prosti meti:  16/24    19/24  
Met za dve:   15/30    15/28  
Met za tri:    3/23     6/16  
Skoki:          27       31   


Izid v zmagah je v odebeljenem tisku; igrali so na 3 zmage

Vsi prvaki v samostojni Sloveniji:
1992: SMELT OLIMPIJA
1993: SMELT OLIMPIJA
1994: SMELT OLIMPIJA
1995: SMELT OLIMPIJA
1996: SMELT OLIMPIJA
1997: SMELT OLIMPIJA
1998: UNION OLIMPIJA
1999: UNION OLIMPIJA
2000: KRKA TELEKOM
2001: UNION OLIMPIJA
2002: UNION OLIMPIJA
2003: KRKA
2004: UNION OLIMPIJA
2005: UNION OLIMPIJA
2006: UNION OLIMPIJA
2007: HELIOS DOMŽALE
2008: UNION OLIMPIJA
2009: UNION OLIMPIJA
2010: KRKA
2011: KRKA
2012: KRKA



Krka z izjemno zadnjo četrtino do naslova v Stožicah