Luko Dončića čaka boj z izjemno obrambno ekipo na čelu s Kawhijem Leonardom. Foto: AP
Luko Dončića čaka boj z izjemno obrambno ekipo na čelu s Kawhijem Leonardom. Foto: AP

21-letni Ljubljančan je v lanski sezoni takoj po prihodu na največji košarkarski oder na svetu zablestel. Postavljal je mejnik za mejnikom, podiral rekorde in svoje ime večkrat zapisal v zgodovinske knjige. S sijajnimi predstavami je postal novinec leta, toda sezono je končal po rednem delu. Letos je v svojem slogu preskočil nekaj stopnic, lahko rečemo kar nekaj nadstropij, kot to počne že ves čas na športni poti, svoje ime postavil ob bok najboljših na svetu, izostal pa ni niti rezultat ekipe, ki se po štirih letih vrača v končnico. Ta je letos edinstvena, saj ni prednosti domačega terena, ker se vse igra na nevtralnem v Orlandu.

Udarna naveza Dallasa DONČIĆ - Kristaps Porzingis. Foto: AP
Udarna naveza Dallasa DONČIĆ - Kristaps Porzingis. Foto: AP

Leonard: Dončić je popoln paket

Četudi ga ni med trojico kandidatov za MVP-ja rednega dela – je pa prišel v izbor za nagrado za igralca, ki je v sezoni najbolj napredoval –, pa je brez dvoma med najboljšimi posamezniki v ligi. Sezono je končal s povprečjem 28,8 točke, s čimer je šesti strelec lige, 9,4 skoka, kar ga uvršča na 17. mesto, 8,8 podaje, kar je tretji dosežek, za Giannisom Antetokounmpom in Jamesom Hardnom pa je tudi tretji po izračunu učinkovitosti. Brez konkurence je bil po doseženih trojnih dvojčkih, saj jih je v tej sezoni vpisal kar 17. Tako ni dvoma, da je v najožjem krogu kandidatov za prvo peterko sezone.

Najboljša ekipa rednega dela je Milwaukee na čelu z Giannisom Antetokounmpom, ki je glavni kandidat za naziv MVP-ja rednega dela, za kar je bil izbran že lani. Foto: AP
Najboljša ekipa rednega dela je Milwaukee na čelu z Giannisom Antetokounmpom, ki je glavni kandidat za naziv MVP-ja rednega dela, za kar je bil izbran že lani. Foto: AP

Z vsemi izzivi v karieri se je spopadel imenitno, pred njim pa je morda kar največji do zdaj – končnica NBA. Kot je pred leti v pogovoru za MMC v Atlanti dejal tedanji pomočnik trenerja pri Hawksih Neven Spahija, je raven igre v končnici v primerjavi z rednim delom, kot bi dal v eno ali dve prestavi višje. V 82 tekmah sezone – letos jih je bilo zaradi pandemije manj – je raven intenzivnosti na marsikateri skromna, v končnici pa gre vsakič "na nož". Večji poudarek je na taktiki in pripravi na nasprotnika, v prvi vrsti pa se igra bistveno agresivnejša in trša obramba.

In Dallas v prvem krogu čaka ena izmed defenzivno najboljših zasedb v ligi – Los Angeles Clippersi –, ki se v končnico podaja z drugega mesta na Zahodu in sodi tudi v najožji krog favoritov za končno slavje. Clippersi so dobili vse tri dvoboje v tej sezoni. Novembra je bilo v Dallasu 99:114, Dončić pa je prispeval 22 točk (4/6 za dve, 0/8 za tri), osem skokov in šest podaj. Januarja sta se moštvi znova srečali v American Airlines Centru, kjer je bilo 107:110. Dončić je takrat vpisal 36 točk (9/14 za dve, 3/12 za tri), deset skokov in devet podaj. Pred desetimi dnevi sta se pomerili še v 'mehurčku' v Orlandu, kjer so Clippersi slavili s 126:111, Luka pa je dvoboj končal z 29 točkami (4/8 za dve, 6/13 za tri), tremi skoki in šestimi podajami.

“To je igralec, ki mu prilagajaš načrt za tekmo,“ je o slovenskem asu po tekmi povedal Paul George, eden izmed udarne superzvezdniške naveze Clippersov, ki je odlična tako v obrambi kot v napadu. Kawhi Leonard, ki je lani prstan osvojil s Torontom in drugič v karieri prejel naziv MVP-ja finala, pa je dodal: “Je odličen podajalec, zna iznajdljivo prodirati, izsiliti osebne napake in dobro zadevati za tri. Je popoln paket, zato moramo biti dobro pripravljeni nanj.“ Poleg obeh zvezdnikov je izvrsten obrambni igralec tudi organizator igre Patrick Beverley.

Dončić: V končnicah sem že igral v Evropi

Dallasov napad najučinkovitejši do zdaj

Dončić je svoje košarkarsko velemojstrstvo prezentiral tudi v Orlandu, ko je v povprečju v statistiko vpisoval 30 točk, več kot deset skokov in 9,7 podaje, uvrščen pa je bil v prvo peterko t. i. tekem v mehurčku. Blestel je v navezi s Kristapsom Porzingisom, ki na Floridi morda igra celo najboljšo košarko kariere. Latvijski orjak, ki ga tudi čaka debi v končnici, je do zdaj na teh srečanjih dajal po 30,5 točke, obenem pa je ujel še 9,5 odbite žoge.

Prvo mesto so na Zahodu osvojili Lakersi, pri katerih blesti LeBron James, ki je bil v 17. sezoni celo prvi podajalec lige. Foto: AP
Prvo mesto so na Zahodu osvojili Lakersi, pri katerih blesti LeBron James, ki je bil v 17. sezoni celo prvi podajalec lige. Foto: AP

Luka v navezi s KP-jem poveljuje najbolj potentnemu napadu v zgodovini Lige NBA. Namreč na sto posesti so Mavsi letos dosegali 115,9 točke, s čimer so podrli rekord, ki ga je predtem imel Golden State s Stephom Curryjem in Klayem Thompsonom. Dončić izvrstno vodi peterko na parketu. Zna zadevati z razdalje, zna prodirati, predvsem pa s sijajnim pregledom poskrbi, da žoga pride do igralca, ki je v tistem trenutku v najboljšem položaju.

Toda, kot se večkrat poudarja, naslove osvaja obramba. In Clippersi so defenzivno res izvrstni. A Luka se je izkazal tudi že proti ekipam, ki sodijo med najboljše obrambne v ligi. Ne nazadnje je v Orlandu zablestel proti prvi ekipi rednega dela Milwaukeeju, ki je statistično celo najboljše obrambno moštvo v ligi, ko je tekmo končal s 36 točkami, 14 skoki in kar 19 podajami, s čimer je postavil osebni rekord.

"Res je, začenja se končnica, a jaz sem že igral v končnici, le da v Evropi. Zanašal se bom na to. Tudi v Evropi ni lahko igrati. Raven ni ista, je pa čustveni naboj enak, tako da se zelo veselim. Clippersi so izvrstna ekipa. Dobro se moramo pripraviti in dati vse od sebe," je v pogovoru za medije v Orlandu dejal Luka in spomnil na uspehe z Realom. Biser slovenske košarke je bil še najstnik, ko je bil ključni mož Madridčanov, s katerimi je osvojil Evroligo in takrat postal MVP Final Foura v Beogradu. Predtem je kot 18-letnik odigral ob Goranu Dragiću glavno vlogo ob pohodu Slovenije na evropski vrh. Povsem jasno je, poleg izjemnega igranja košarke zna Luka tudi zmagovati!

Goran Dragić je za Jimmyjem Butlerjem drugi strelec Miamija. Foto: AP
Goran Dragić je za Jimmyjem Butlerjem drugi strelec Miamija. Foto: AP

Dragić: Verjamem, da gremo lahko zelo daleč

Dragić je drugi Slovenec, ki bo v prihajajoči končnici igral pomembno vlogo. Pred 34-letnim Ljubljančanom je četrti nastop v končnici. Še kot član Phoenixa je v njej debitiral pred desetimi leti, Sunsi pa so tedaj zaigrali v konferenčnem finalu. Toronto, ki letos brani naslov, je bil zanj in za Miami leta 2016 usoden v polfinalu Vzhoda, pred dvema letoma pa je Vročica v prvem krogu klonila pred Philadelphio. Zdaj v končnico vstopa s petega mesta, njen tekmec pa je Indiana.

Lani je prvič v zgodovini prstan osvojil Toronto, ki je v tej sezoni na Vzhodu končal na drugem mestu. Foto: AP
Lani je prvič v zgodovini prstan osvojil Toronto, ki je v tej sezoni na Vzhodu končal na drugem mestu. Foto: AP

"Sezona je bila nenavadna, a zdaj se zavedamo, da je pred nami končnica. Moramo biti dobro pripravljeni, saj nas čaka zahtevna serija z Indiano. Komaj čakam, da se začne. Verjamem, da gremo lahko zelo daleč. Če ne bi tega verjel, ne bi bil tu. Mislim, da imamo dobre možnosti, na nas pa je, da to pokažemo na igrišču," je povedal nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste, ki je ob tem dodal, da se ne ne ozira, ali začenja tekme ali prihaja s klopi, saj, kot je dejal, razmišlja le o zmagah.

V 'mehurčku' je Gogijevo povprečje 17 točk, 5,6 podaje in 4,2 skoka, v rednem delu pa je skupaj znašalo 16,2 točke, 3,2 skoka in 5,1 podaje. Miami in Indiana sta se letos pomerila štirikrat. Floridska franšiza je bila boljša trikrat, Pacersi pa so dobili zadnji dvoboj. V Orlandu je bilo v petek 109:92, Vročica pa je štiri dni prej slavila s 114:92.

V končnico se je s tretjim mestom na Zahodu uvrstil tudi Denver Vlatka Čančarja, ki v svoji prvi sezoni ni dobil veliko priložnosti, prvi del tekem v Orlandu pa je izpustil zaradi poškodbe. Nuggetse v prvem krogu čaka Utah.


Končnica, 1. krog

Vzhod, torek ob 19.30:
MILWAUKEE (1) – ORLANDO (8)

Ponedeljek ob 22.00:
TORONTO (2) – BROOKLYN (7)

Torek ob 0.30:
BOSTON (3) – PHILADELPHIA (6)

Torek ob 22.00:
INDIANA (4) – MIAMI (5)


Zahod, sreda ob 3.00:
LA LAKERS (1) – PORTLAND (8)

Torek ob 3.00:
LA CLIPPERS (2) – DALLAS (7)

Ponedeljek ob 19.30:
DENVER (3) – UTAH (6)

Sreda ob 0.30:
HOUSTON (4) – OKLAHOMA CITY (5)

Igrajo na štiri zmage.