Luka Dončić, mož odločitve proti Bostonu. Foto: AP
Luka Dončić, mož odločitve proti Bostonu. Foto: AP
Sorodna novica Dončić z izjemno trojko ob pisku sirene potopil Boston

Boston Celtics – sloviti nasprotnik, najuspešnejše moštvo v zgodovini Lige NBA. Resda v letošnji sezoni pod taktirko novega trenerja to moštvo ni prikazalo najboljših predstav, a v zadnjem času je igralo dobro, nanizalo nekaj zaporednih zmag, v Dallasu pa si je želelo nov uspeh. A zgodil se mu je Luka Dončić.

Celticsi so zaostajali že za 18 točk, vendar se jim je uspelo vrniti, dve minuti pred koncem je Marcus Smart zadel za vodstvo s 104:102. Sledila je rahlo živčna končnica, v kateri je Dallasu s Kristapsom Porzingisom uspelo izid izenačiti, zadnjo besedo pa je imel Dončić.

Gostje so vedeli, da je najnevarnejši igralec na parketu, storili so vse, da bi mu preprečili met za zmago, a zgodilo se je prav to: stekel je na levo stran in z neverjetnim metom za tri pokopal ekipo iz TD Gardna. American Airlines Arena je eksplodirala od navdušenja.

Mislim, da sem ga dobro pokrival. A treba se je zavedati, da je v preteklosti že večkrat tako odločil tekmo. Odkrito je treba priznati: obramba v zadnjem napadu tekme je bila odlična, Luka pa še boljši.

Josh Richardson

Vsi so vedeli, kaj se bo zgodilo
"Nekoč sem že igral s takšnim igralcem. V takšnih trenutkih smo vsi vedeli, da bo žogo dobil igralec s številko 41 (Dirk Nowitzki). Vsi so to vedeli. Mislim, da so tudi nocoj vsi vedeli, da bo v zadnjem napadu žogo dobil igralec s številko 77. Živi za takšne trenutke, njegovi soigralci to vedo. Boston je vedel, da bo dobil žogo, a prav nič ni mogel storiti," je po tekmi dejal Dallasov trener Jason Kidd. 22-letni Ljubljančan sprva sploh ni mogel verjeti, da je šla žoga skozi obroč. "Kar obstal sem, nisem se zavedal, da sem zadel. Rad imam ta položaj na levi strani, zato sem prodrl tja," je dejal takoj po tekmi, na kateri je zbral 33 točk, s čimer je izenačil svoj najboljši strelski dosežek v letošnji sezoni. Iz igre je metal 12/21, 5/10 za tri točke.

Richardson: Obramba odlična, Luka še boljši
V zadnjih trenutkih tekme je Dončića pokrival rezervist Josh Richardson. 40. izbor na naboru leta 2015 ni imel možnosti. "Mislim, da sem ga dobro pokrival. A treba se je zavedati, da je v preteklosti že večkrat tako odločil tekmo. Odkrito je treba priznati: obramba v zadnjem napadu tekme je bila odlična, Luka pa še boljši," je priznal.

Četrtič v zadnjih dveh sekundah ali manj odločil tekmo
Zanimivost: Luka Dončić je po podatkih Elias Sports v noči na nedeljo v Dallasu postal prvi igralec po sezoni 1997/98, ki je pred dopolnjenim 23. rojstnim dnevom zadel štiri zmagovite koše, ko sta bili na uri dve sekundi ali manj. To je uspelo le še Vinceu Carterju. "Luka je storil nekaj, kar mu je v preteklosti uspelo že velikokrat. V živo je to res lepo videti," je še dejal Kidd, ki je z Dallasom dosegel tri zmage na zadnjih štirih tekmah. Naslednjo tekmo bodo Mavericksi odigrali doma proti New Orleansu.

Nepozabna trojka Dončića za zmago nad Bostonom