Grant Williams v obrambni akciji proti Stephu Curryju. Foto: Reuters
Grant Williams v obrambni akciji proti Stephu Curryju. Foto: Reuters

V menjavi je sodeloval tudi San Antonio, ki je dobil Reggieja Bullocka in Dallasovo nezaščiteno menjavo prvega nabora leta 2030. Boston je poleg plačne izjeme za 6,2 milijona dolarjev dobil dva druga izbora nabora, prav tako tudi Dallas.

Williams je bil zaščiteni prosti igralec, kar pomeni, da bi lahko Boston izenačil vsako ponudbo, ki bi prišla na njegov naslov. Celticsi tega niso bili pripravljeni plačati, saj so precej obremenjeni s plačnim proračunom.

54 milijonov za štiri leta

24-letni Williams bo z Dallasom podpisal štiriletno pogodbo za 54 milijonov dolarjev. Lani je bil rezervist Bostona s povprečjem 8,1 točke in 4,6 skoka na tekmo. V povprečju je igral 25,9 minute. Vse omenjene številke so najvišje v karieri.

Izza črte je metal 39,5-odsotno ob 3,7 poskusa na tekmo. Po sezoni je šel na operacijo roke, a bo nared do pripravljalnega kampa. Gre za dobrega obrambnega igralca, ki naj bi se odlično dopolnjeval z Luko Dončićem in Kyriem Irvingom. Za nameček je 198 cm visoki košarkar velik občudovalec Dončića. Na januarsko vprašanje, koga bi prvega izbral, če bi začel ustvarjati klub, je odgovoril: "Zagotovo Luko Dončića. Njegov pregled igre je izjemen."

Lani Milwaukeeju na sedmi tekmi nasul 27 točk

Williams, 22. izbor leta 2019, je bil pomemben člen Bostona na pohodu do finala 2022 in finala Vzhoda 2023. Posebej je zablestel lani, ko je na odločilni sedmi tekmi polfinala Vzhoda ob sedmih trojkah Milwaukeeju nasul 27 točk.

Tarča še Thybulle in center

Williams je bil eden najbolj zaželenih prostih igralcev, ki so še ostali na trgu. Z Dallasom se ga je povezovalo že nekaj časa. Ob tej menjavi je Dallas ohranil tudi t. i. izjemo (midlevel exception) za podpis novega košarkarja. ESPN poroča, da so že oddali ponudbo za krilnega obrambnega specialista Matissa Thybulla, ki je član Portlanda. Thybulle je zaščiteni prosti igralec, zato lahko Portland izenači vsako ponudbo drugega kluba.

Dallas je v prestopnem roku poleg Williamsa pripeljal novinca, centra Derecka Livelyja in krilnega igralca Olivierja Maxencea-Prosperja, ter branilca Setha Curryja (Brooklyn), Danteja Exuma (Partizan) in centra Richauna Holmesa (Sacramento). Novi pogodbi sta podpisala Irving in Dwight Powell.

Vodstvo kluba mrzlično išče še centra. V izložbi za menjavo sta Tim Hardaway jr. in JaVale McGee.