Goran Dragić in Steve Nash sta si na začetku Gogijeve kariere delila garderobo v Phoenixu. Foto: Reuters
Goran Dragić in Steve Nash sta si na začetku Gogijeve kariere delila garderobo v Phoenixu. Foto: Reuters

Netsi so sicer klonili pred Mavsi (111:113), mož odločitve pa je bil z metom izza črte ob sireni nekdanji košarkar Spencer Dinwiddie. Podal mu je Luka Dončić, ki je blestel s 37 točkami, devetimi skoki in devetimi podajami. Prvi zvezdnik Dallasa je v obračunu najboljših igralcev minulega tedna zasenčil Kevina Duranta, poleg podaje za odločilno trojko pa je 23-letni Ljubljančan v dveh napadih predtem mojstrsko zadel iz obrata prek roke Dragića.

Dragić je na šestih tekmah proti Luki Dončiću v povprečju dal 15,2 točke, 5,2 skoka in 5,2 podaje, Lukovo povprečje pa na teh srečanjih znaša 26 točk, 9,5 skoka in 8,8 podaje. Foto: Reuters
Dragić je na šestih tekmah proti Luki Dončiću v povprečju dal 15,2 točke, 5,2 skoka in 5,2 podaje, Lukovo povprečje pa na teh srečanjih znaša 26 točk, 9,5 skoka in 8,8 podaje. Foto: Reuters

Po tekmi je Luka rojaka, ki je v Ligi NBA postavljal slovenske mejnike, ki jih zdaj on še izboljšuje, označil za svojega mentorja: "Gogi me je na EuroBasketu 2017 vsega naučil. Bila sva sostanovalca, kar je bilo zame nekaj najboljšega. Če ne bi bilo Gorana, tudi mene ne bi bilo tukaj. Sem skoraj stoodstoten. Resnično sem mu hvaležen, da je naredil tako pot zame." Zatem je še dodal: "Vedno je lepo igrati proti njemu, on pa vedno zelo dobro igra proti nam. Tudi tokrat je in vidimo lahko, da bo igral še veliko časa."

Najboljša slovenska košarkarja sta se srečala šestič, četrtič zapored pa se je zmage veselil Dončić. V letošnji sezoni sta si nasproti stala že oktobra, tedaj je Dragić, prvi Slovenec s konkretno vlogo nosilca v najmočnejši ligi na svetu, še nosil dres Toronta. To je bila ena izmed njegovih le petih tekem v dresu Raptorsov. Zadnjič je za kanadsko ekipo zaigral sredi novembra. Vse do februarja je čakal na menjavo. Poslali so ga v San Antonio, s katerim se je hitro dogovoril za odkup pogodbe. Ko je pristal na trgu, je bilo snubcev veliko, Goranova želja pa jasna – boj za prstan.

Dolgo je bil v najboljšem položaju za podpis 35-letnega Ljubljančana Milwaukee, sicer aktualni prvak lige, toda v zadnjem trenutku je v igro vstopil Brooklyn, ki ga s klopi vodi Dragićev nekdanji mentor in eden najboljših organizatorjev igre vseh časov, Steve Nash. Legendarni Kanadčan je bil eden izmed glavnih razlogov, da se je slovenski as preselil v New York. Hitro je dvakratni MVP lige nekdanjemu soigralcu pri Phoenixu ponudil priložnost in Dragić si je tudi izboril konkretno vlogo.

Sorodna novica Dončić s 37 točkami in Dinwiddie z (novo) odločilno trojko junaka v Brooklynu

"Goran je igral izvrstno. Dokazal je, da je igralec za velike tekme. Ko bomo zdravi, ko se vrneta še Seth (Curry, op. a.) in Kyrie (Irving, op. a.), bomo videli, kako bo z rotacijo, kako bo potekala tekma … Tokrat je odigral res odlično," je po obračunu z Dallasom povedal Nash, ki je ob odsotnosti Kyrieje Irvinga Dragića postavil v prvo peterko in mu dal v roke dirigentsko palico. Brooklyn je sicer pred koncem prestopnega roka pripeljal še enega organizatorja igre, Bena Simmonsa, ki pa je poškodovan.

Netsi imajo najvišje cilje. So ekipa, ki je sestavljena za osvojitev naslova, a letos imajo veliko težav z odsotnostmi igralcev. Trenutno so na Vzhodu osmi, a, če bodo zdravi, bodo v končnici z izkušenimi košarkarji, ki so tudi že osvajali prstane, zelo nevarni. Na parket se je vrnil eden najboljših strelcev vseh časov Durant, Irving, ki je pred srečanjem z Mavsi navdušil s 60 točkami v Orlandu, pa na domačih tekmah še ne igra, saj ni cepljen.

"Štiri mesece nisem igral. Najprej sem moral priti v dobro kondicijo. Nova je ekipa, nov sistem in treba se je navaditi. Tokrat smo dobro igrali, a smo žal izgubili. Moja naloga je, da organiziram igro, poskušam postaviti napad, podajam … Imamo dva fenomenalna igralca, najboljša v ligi, ki bosta dala svoje koše. Jaz sem pa voz, ki bo nekako vlekel to drugo ekipo. Bomo videli, kako bo, ko bodo vsi prišli nazaj. Če bomo zmagovali, bo vse v redu," je dodal Dragić.