V Dallasu sta imeniten košarkarski večer pričarala velemojstra oranžne žoge, Luka Dončić in Steph Curry. Foto: AP
V Dallasu sta imeniten košarkarski večer pričarala velemojstra oranžne žoge, Luka Dončić in Steph Curry. Foto: AP

Luka je na deseti zaporedni tekmi dosegel 25 točk ali več, kar je najdaljši takšen niz v njegovi karieri. Ob tem je v statistiko vpisal tudi sedem skokov in 11 podaj. Četudi je, recimo, izgubil sedem žog, pa je bil odločilen dejavnik na srečanju. Ko je ostalo še 44 sekund, je bil izza črte natančen za +7, 5,6 sekunde pred koncem pa je podal za trojko Maxija Kleberja, s čimer je bilo srečanje odločeno. Ko je bil na parketu 21-letni Ljubljančan, je bil Dallas, ki je prekinil niz šestih zaporednih domačih porazov, od Golden Stata boljši za 18 točk.

Dva dni po najhujšem porazu v sezoni, ko so Warriorsi v American Airlines Centru slavili s kar 31 točkami razlike (116:147), so Mavsi, ki so v petek drugi polčas izgubili kar za 33, potem ko so celotno srečanje igrali zelo slabo v obrambi, na drugi zaporedni tekmi s kalifornijsko franšizo pokazali bistveno več. Bolje so igrali v obrambi kot pred dvema dnevoma in izkoristili tudi odsotnost visokih igralcev Golden State, pri katerem je bil najvišji znova visok le 201 cm. Gostitelji so dobili skok in tudi večkrat odigrali po globini. Dončić je uspešno prodiral, v raketi pa sta bila bolj aktivna visoka Kristaps Porzingis in Dwight Powell.

Eno trojko je Steph Curry takole zadel le dobra dva korak od sredine. Foto: AP
Eno trojko je Steph Curry takole zadel le dobra dva korak od sredine. Foto: AP

Na krilih Dončića jim je uspelo izničiti sijajen večer Curryja, ki je zadel kar 11 trojk. Sedemkrat je bil izza črte uspešen tudi Luka, ki je sicer za tri v tej sezoni do te tekme metal manj kot 30-odstotno, tokrat pa zelo dobrih 58-odstotno. "Moja trojka je bila do zdaj zelo slaba. Kot pravimo pri nas, nisem mogel zadeti bazena. Toda moram zaupati v svoje delo in met," je z nasmeškom na obrazu slovenski superzvezdnik razlagal po tekmi. "Na koncu bi skoraj izgubili, a nam sreča tokrat ni obrnila hrbta. Igrali smo do konca in sem zelo vesel te zmage. Vsakič moramo igrati tako, kot smo tokrat. Steph je tokrat zadeval vse, a pristop in trud morata biti takšna na vsaki temi. Vse se začne v obrambi," je dodal in spregovoril tudi o najboljšem strelcu z razdalje vseh časov: "Bilo je težko. Vsakič, ko je vrgel, se mi je zdelo, da bo zadel. Je neverjeten igralec. Nekaj, česar nisem še nikoli videl. Spremenil je košarko in vedno je zabavno igrati proti njemu."

"Izjemna košarkarska predstava. Dončić in Curry sta bila spektakularna. Obe ekipi sta pokazali veliko srce in ju je bilo užitek gledati," je bil zadovoljen Rick Carlisle. Curry je pred dobrim mesecem proti Portlandu z 62 točkami postavil rekord, 57 pa je njegov drugi najboljši dosežek v karieri. Osmič je sicer presegel 50 točk, kar 16. pa je zadel vsaj deset trojk. Spogledoval se je celo z rekordom Lige NBA, ki ga ima s 14 trojkami v lasti njegov soigralec Klay Thompson. Še en izjemen ostrostrelec Warriorsov, ki zaradi poškodbe ahilove tetive izpušča letošnjo sezono, je bil pa v Dallasu prvič z ekipo na gostovanju. Curryjev rekord sicer na eni tekmi znaša 13 trojk.

Dončić je iz igre metal 12/23, 7/12 za tri in 11/14 s črte prostih metov. Foto: Reuters
Dončić je iz igre metal 12/23, 7/12 za tri in 11/14 s črte prostih metov. Foto: Reuters

Dončić je srečanje začel z izgubljeno žogo, Dallas je dva napada zapravil še po zgrešenih metih Porzingisa, vseeno pa srečanje odprli s 5:0. Luka je bil najprej uspešen v prodoru, zadel še dodatni prosti met in nato podal Latvijcu. Po manj kot treh minutah igre, ko je Dončić pri metu za tri zvito izsilil osebno napako Andrewa Wigginsa, so gostitelji povedli z 12:2, po minuti odmora Steva Kerra pa sta bila za najvišjo prednost na srečanju (18:2) izza črta uspešna Dorian Finney-Smith in Luka. Golden State se je hitro in uspešno odzval in s serijo 10:0 že do konca četrtine, ki sta jo tako Dončić kot Curry sklenila s po 11 točkami, ujel priključek (35:31).

Na začetku druge četrtine je najboljši posameznik Dallasa zgrešil tri mete zapored, a nato v prodoru izsilil osebno napako Juana Toscana-Andersona, ki je ob tem dobil še tehnično napako. Po slabi polovici drugega dela tekme je bila domača prednost znova dvomestna. Curry je bil kmalu po vrnitvi na parketu dvakrat natančen za tri. Ostrostrelec franšize iz San Francisca je v drugi četrtini zadel vseh pet poskusov izza črte. Z Dončićem sta poskrbela za fantastičen zaključek polčasa. Izvrstna je bila trojka Curryja prek Lukove roke, ko je do konca prvega dela ostalo še 50 sekund. Zatem je bil izza črte uspešen tudi Dončić, Steph pa je zadel še eno trojko iz zelo težkega položaja, ko je pred metom že skoraj padel, toda zadnjo besedo je imel Luka, ki je s prodorom poskrbel, da je Dallas na odmor odšel s prednostjo šestih točk (72:64).

Tudi v tretji četrtini sta ena najbolj priljubljenih in seveda najboljših košarkarjev na svetu nadaljevala v enakem ritmu. Curry je s trojko odprl drugi del, na kar je kmalu z dvema zaporednima odgovoril Dončić in Mavsi so povedli 80:69. Neverjetna je bila Stephova trojka v peti minuti nadaljevanja, ko je vrgel z Dallasovega loga blizu sredine terena, z desetim zadetim metom izza črte pa je 16 minut pred koncem srečanja prvič povedel Golden State (95:96). Po zaostanku so gostitelji dobro reagirali. Končnica četrtine je pripadla Dallasu, ki se je vrnil v vodstvo, Tim Hardaway jr. pa je s svojim prvim zadetim metom iz igre – natančen je bil za tri – popeljal domačo zasedbo do prednosti s 106:101.

Dallas je unovčil, da sta na klopi zadnjo četrtino začela Curry in Draymond Green, Dončić pa je bil za novo vodstvo za deset petič na tekmi natančen izza črte (113:103). Pri –8 se je šest minut pred koncem udarna naveza Golden Stata vrnila na parket. Dončić je zatem dobil le kratek počitek, takoj po prihodu v igro pa zadel še eno trojko, s katero je ohranil Dallas v varnem vodstvu. Dve minuti pred koncem srečanja je Curry s prodorom priključil na –4, pred začetkom zadnje minute pa je zgrešil trojko prek roke Porzingisa. Na drugi strani je Dončić zadel za tri in vodstvo s 131:124. Ostalo je še dobrih 44 sekund, le pet pa jih je Curry potreboval za novo trojko. Josh Richardson je na drugi strani izgubil žogo, Curry pa je pobegnil Kleberju, položil za –2 in še izsilil osebno napako ter zadel dodaten prosti met. Na uri je bilo še 28 sekund. Bojevniki so sicer agresivno prijeli v obrambi, toda Dončić je v kotu našel Kleberja, ki je 5,6 sekunde pred iztekom igralnega časa iz kota zabil zadnji žebelj v gostujočo krsto.

Nikola Jokić je za tri točke popravil strelski rekord. Foto: AP
Nikola Jokić je za tri točke popravil strelski rekord. Foto: AP

Kljub 50 točkam Jokića Denver poražen

Nikola Jokić je s 50 točkami popravil osebni strelski rekord, toda Denver je drugič zapored izgubil na gostovanju v Kaliforniji. Po petkovem porazu proti aktualnim prvakom v Los Angelesu je klonil še v prestolnici zvezne države z največ prebivalci, Sacramentu (119:114). Odlični srbski center je ob tem zbral še 12 podaj. Kar 23 točk je zbral v zadnji četrtini, a tudi to ni bilo dovolj za uspeh franšize iz Kolorada.

"Bolj impresivni kot njegovih 50 točk, 12 podaj in osem skokov so bili njegov pristop, miselnost in vodenje moštva. Vedel je, da smo oslabljeni, in razumel, kako pomembna je bila ta tekma. Nikola vedno opravi svoje delo. Izgubili smo, in to je tisto, kar je edino, kar ga zanima," je o Jokiću spregovoril trener Nuggetsov Michael Malone, ki je še posebej pogrešal Jamala Murrayja. Vlatku Čančarju je namenil pet minut, slovenski košarkar je zgrešil trojko, v statistiko pa je vpisal dva skoka.

Štirje domači košarkarji so dosegli več kot 20 točk. Najboljši med njimi je bil Harrison Barnes, ki jih je zbral 28. Zadel je pet trojk, 0,5 sekunde pred koncem pa s črte prostih metov potrdil šesto zmago Kraljev na zadnjih sedmih tekmah. Denver, ki ga zdaj čakajo štiri domače tekme, je ob 12 zmagah klonil desetič v sezoni, že tretjič proti Sacramentu.

Lakersi šele po dveh podaljških strli Detroit
Najslabša ekipa lige Detroit je pravi strup za prvake. Lakersi so prejšnji teden gladko izgubili v Michiganu, tokrat pa so prišli do težko prigarane zmage po dveh podaljških s 135:129.

V tretji četrtini so Jezerniki povedli z 80:63 in vse je kazalo na gladko zmago. Rezervist Josh Jackson je s predstavo kariere dosegel 28 točk, zadel je pet trojk in Pistonsi so prišli do podaljška (106:106), kjer so imeli celo met za zmago, vendar je Jerami Grant zgrešil ob pisku sirene z desne strani. Prav nič se ni poznalo, da niso igrali Blake Griffin, Derrick Rose in Wayne Ellington.

V drugem podaljšku je najprej Anthony Davis zadel trojko z desnega kota, nato pa je bil dvakrat izza črte natančen še LeBron James. MVP lanskega finala je osem od svojih 33 točk prispeval v drugem podaljšku. Na parketu je bil kar 46 minut.


Tekme 6. februarja:
DALLAS – GOLDEN STATE
134:132 (35:31, 37:33, 34:37, 28:31)
Dončić 42 (12/23 iz igre, 7/12 za tri), 7 skokov in 11 podaj v 38 minutah, Porzingis 18 in 10 skokov, Richardson 17, Kleber 16, Hardaway Jr. 11, Finney-Smith 10, Powell 8, Brunson 7, Burke 5; Curry 57 (19/31 iz igre, 11/19 za tri), Wiggins 22, Bazemore 20, Oubre Jr. 14, Mulder 8, Wanamaker 5, Green (15 podaj), Toscano-Anderson (10 skokov) in Lee po 2.

NEW YORK – PORTLAND 110:99
Randle (11 skokov) in Payton po 22, Barrett 18, Burks 16, Quickley 12, Bullock 10; Lillard 29 (6/12 za tri), Trent 19, Covington (10 skokov) in Kanter (11 skokov) po 13, Simons 12.

SACRAMENTO – DENVER 119:114
Barnes 28 (5/7 za tri), Fox 24, Haliburton 23, Holmes 21 in 10 skokov, Whitesdie 11 in 11 skokov; Jokić 50 (20/33 iz igre, 3/6 za tri), 12 podaj in 8 skokov, Millsap 14, Barton in Morris po 11, Green 10 ... Čančar 0 (0/1 za tri) in 2 skoka v 5 minutah.

ORLANDO – CHICAGO 92:118
Vučević 17, Bacon 16, Bamba 14, Ross 13, Anthony 11, Mason III 10; Lavine 39 (16/25 iz igre, 5/6 za tri), Valentine 20, Williams 16 in 10 skokov, White 13, Young 11.

PHILADELPHIA – BROOKLYN 124:108
Embiid 33 (10/21) iz igre, Harris 21 in 12 skokov, Simmons 16 in 12 skokov, Milton 15, Korkmaz 13, Green in Curry po 11; Harden 26 in 10 podaj, Shamet 22, Harris 14, Luwawu-Cabarrot 13, Green 10.

ATLANTA – TORONTO 132:121
Young 28 in 13 podaj, Capela 23 in 16 skokov, Collins in Huerter po 19, Gallinari 14, Reddish 10; Boucher 29 in 10 podaj, VanVleet 25 in 10 podaj, Powell 20, Siakam 15.

CLEVELAND – MILWAUKEE 99:124
Drummond 28 in 11 skokov, Sexton in Garland po 17, Prince 12; G. Antetokounmpo 24 in 11 skokov, Middleton in Holiday po 20, Forbes 18.

HOUSTON – SAN ANTONIO 106:111
Wall 27, Gordon 26, Nwaba 20, Cousins (11 skokov) in House Jr. po 12. DeRozan 30 (9/16 iz igre), White in Gay po 14, Eubanks 12, Murray 11, Johnson 10.

OKLAHOMA CITY – MINNESOTA 120:118
Gilgeous-Alexander 31 (12/22 iz igre), Muscala 22, Diallo 15, Bazley 13, Dort, Maledon in Williams po 10; Reid 29, Edwards 20, Beasley 17, Layman 16, Nowell 15.

NEW ORLEANS – MEMPHIS 118:109
Williamson 29, Ingram 27 in 12 skokov, Bledsoe 21, Ball 16; Valančiunas 23, Anderson 21, Morant 16.

LA LAKERS – DETROIT 135:129 - po dveh podaljških
James 33 (13/26 iz igre) in 11 podaj, Davis 30 (13/22 iz igre), Schröder 22, Kuzma 14, Caruso in Horton-Tucker po 10; Grant 32 (11/27 iz igre), Jackson 28, Wright 22 in 10 podaj, Plumlee 15, Mihajljuk 11.


Tekme 7. februarja:
NEW YORK – MIAMI (ob 19.00)
INDIANA – UTAH
CHARLOTTE – WASHINGTON
PHOENIX – BOSTON
LA CLIPPERS – SACRAMENTO
Preloženo:
CHARLOTTE – PORTLAND


  VZHODNA KONFERENCA                   
                                       
PHILADELPHIA 76ERS       24 17  7  70,8
MILWAUKEE BUCKS          23 15  8  65,2
BOSTON CELTICS           21 12  9  57,1
BROOKLYN NETS            25 14 11  56,0
INDIANA PACERS           23 12 11  52,2
ATLANTA HAWKS            23 11 12  47,8
NEW YORK KNICKS          24 11 13  45,8
TORONTO RAPTORS          23 10 13  43,5
---------------------------------------
CHARLOTTE HORNETS        23 10 13  43,5
CLEVELAND CAVALIERS      24 10 14  41,7
CHICAGO BULLS            22  9 13  40,9
ORLANDO MAGIC            24  9 15  37,5
MIAMI HEAT               22  8 14  36,4
WASHINGTON WIZARDS       19  5 14  26,3
DETROIT PISTONS          23  5 18  21,7
  ZAHODNA KONFERENCA                   
                                       
UTAH JAZZ                23 18  5  78,3
LOS ANGELES LAKERS       24 18  6  75,0
LOS ANGELES CLIPPERS     24 17  7  70,8
PHOENIX SUNS             21 12  9  57,1
SAN ANTONIO SPURS        23 13 10  56,5
DENVER NUGGETS           22 12 10  54,5
PORTLAND TRAIL BLAZERS   22 12 10  54,5
GOLDEN STATE WARRIORS    23 12 11  52,2
---------------------------------------
HOUSTON ROCKETS          22 11 11  50,0
SACRAMENTO KINGS         22 11 11  50,0
MEMPHIS GRIZZLIES        18  9  9  50,0
NEW ORLEANS PELICANS     22 10 12  45,5
OKLAHOMA CITY THUNDER    22 10 12  45,5
DALLAS MAVERICKS         24 10 14  41,7
MINNESOTA TIMBERWOLVES   23  6 17  26,1