Predsednik lige Radovan Lorbek je pojasnil glavne razloge, da Ljubljana že četrtič gosti zaključni turnir Lige NLB. Foto: Vladimir Nikolič
Predsednik lige Radovan Lorbek je pojasnil glavne razloge, da Ljubljana že četrtič gosti zaključni turnir Lige NLB. Foto: Vladimir Nikolič
Roman Lisac
Po besedah Romana Lisca je kar nekaj klubov pokazalo zanimanje za eno preostalo mesto za prihodnjo sezono. Za "wild card" se poteguje tudi sloviti Maccabi. Foto: Vladimir Nikolič
Stožice se pripravljajo na nov spektakel. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Nova ljubljanska dvorana v Stožicah bo od torka do četrtka gostila Final four Lige NLB. Z odličnimi predstavami v regionalnem tekmovanju in tudi v evropskih tekmovanjih sta aktualni državni prvak Krka in gostitelj zaključnega turnirja Union Olimpija poskrbela, da so tudi pričakovanja slovenskih ljubiteljev košarke velika.



Olimpija in Krka pripeljali turnir v Ljubljano
"Ljubljana že četrtič organizira zaključni turnir. Glavni razlog je uvrstitev dveh slovenskih ekip na finalni turnir. Situacija je pripeljala do tega, da so po dolgem zatišju slovenski klubi postali dominanti po dolgi vladavini srbskih klubov. Tu je tudi nova dvorana, ki je tudi eden izmed razlogov za to prebujenje. Drugi razlog je tudi finančna situacija, ki je težka v Sloveniji, kot kaže, pa še težja na Hrvaškem in v Srbiji," je izbiro Ljubljane za gostitelja turnirja pojasnil predsednik lige Radovan Lorbek.

"Pričakujemo velik spektakel. Že tekma med Olimpijo in Krko, ki sta odlično igrali v evropskih tekmovanjih in tudi v Ligi NLB, bo vrhunec. Vsa tri medsebojna srečanja so bila izenačena. Odprt je tudi še boj za uvrstitev v Evroligo. Tudi tekma med Partizanom in Budućnostjo bo negotova. Klubi so zelo izenačeni," je dodal Lorbek.

V naslednji sezoni kar nekaj novih imen
Predsednik tekmovanja se je uzrl tudi v prihodnost: "Liga bo v naslednji sezoni dobila novo podobo. Karte se bodo na novo premešale. Na Hrvaškem je prišlo tako rekoč do popolnega razpada Cibone, tudi v Srbiji Crvena zvezda visi na nitki. Potem so tu interesi iz tujine. Slovenija si je zagotovila štiri mesta, a sam sem glede tega skeptičen. Ne vem, ali so klubi sposobni tega, a taka so pravila. Tako bo v prihodnji sezoni struktura nekoliko drugačna, kot je bila, recimo, v zgodovini, ko so bili v Jugoslaviji ves čas dominanti isti klubi."

"Priprave so v teku. Potekajo uspešno. Zalogaj je nekoliko večji kot tekma Evrolige, saj se bo vse zgodilo praktično v dveh dnevih. Tako je vse skupaj kar velik logistični problem. Pri sami organizaciji nam pomaga Union Olimpija, ki ima za sabo že sezono v dvorani v Stožicah. Organiziramo dogodek, ki je na evroligaški ravni. Prodaja kart poteka uspešno. Pričakujem, da bo dvorana polna,"
je glede organizacije dejal generalni direktor lige Roman Lisac.

Turnir zelo pomemben za evroligaško točkovanje
Akreditiranih je 250 novinarjev, slika bo potovala v deset držav, tekmovanje si bo ogledalo 60 skavtov in številni gosti iz tujine - med drugim tudi predstavniki Maccabija, ki si želi priti v jadransko ligo, kjer je že odigral eno sezono. Prodanih je že več kot sedem tisoč paketov vstopnic.

Za oba slovenska predstavnika je tekmovanje zelo pomembno tudi z vidika točk za uvrstitev v Evroligo. Na voljo je še 80 odstotkov teh točk. Zdaj s 15:4 vodi Olimpija, 40 odstotkov točk pa prinaša Liga NLB. Jasno je že, da bosta dve ekipi z zaključnega turnirja igrali v Evroligi, preostali pa se bosta merili v kvalifikacijah za najmočnejše evropsko tekmovanje. Ob morebitnem neuspehu pa sta kluba neposredno uvrščena v Eurocup.

Liga pustila velik pečat tudi v tujini
Vodji tekmovanja sta še povedala, da se je liga po desetih letih 'dobro prijela'. Želje so tudi po razširitvi meja lige. Tako se tekmovanju želijo priključiti Makedonci, Efes Pilsen in Maccabi. Interes za le eno mesto, ki tem pripada, so pokazali tudi Bolgari. Pogovori za "wild card" že potekajo. Podobno je tudi s sponzorjem. Kar dve veliki tuji imeni sta ponudili sami sodelovanje. Poleg tega se dogovarjajo tudi z eno vodilnih evropskih televizijski hiš za odkup pravice za prenose.

V torek bodo finalno srečanje odigrali tudi v jadranski ligi na vozičkih. Zmagovalec tekmovanja bo odšel na evropski Final four, ki ga bo gostila Barcelona.