Kenny Gregory je v Union Olimpijo prišel iz Paoka in se izkazal za veliko okrepitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory je v Union Olimpijo prišel iz Paoka in se izkazal za veliko okrepitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc
Jure Zdovc po porazih proti Geoplinu Slovanu in Zlatorogu še bolj poudarja, kako je treba biti na vsaki tekmi popolnoma pri stvari, sicer tekmec začuti priložnost in jo izkoristi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Znano je, da sta Zdovc in direktor Janez Rajgelj pogosto na različnih bregovih, zato je veliko vprašanje, ali bo Zdovc tudi naslednje leto trener Olimpije. Foto: MMC RTV SLO

Union Olimpija je v tej sezoni navduševala v Evroligi. To je za navijače najpomembnejše tekmovanje - premagati Obradovićev Panathinaikos je nekaj drugega kot igrati v ligi s Hopsi in Elektro. Toda uspešnost sezone se bo v veliki meri presojala tudi po uvrstitvi v državnem prvenstvu in v Ligi NLB. V obeh tekmovanjih bi lahko Olimpiji načrte prekrižala Krka, ki to sezono igra zelo dobro. Čez en teden bo v Stožicah finalni turnir Lige NLB, že v polfinalu pa bomo videli obračun najboljših slovenskih moštev.


Izgubili ste dve zaporedni tekmi v Ligi Telemach. Kakšen je vzrok za takšen padec forme in kako to vpliva na vzdušje v ekipi?
Nekako smo v šoku, čeprav sem opozarjal, da se nam lahko to zgodi, saj smo bili brez treh igralcev: Gregoryja, Bertansa in Ilievskega, ki je proti Zlatorogu sicer poskušal, a ni bil povsem zdrav. Ne da je to opravičilo, ampak dejansko se fantje niso zavedali, da smo brez njih zelo ranljivi in da moramo od sebe dati 120 odstotkov. Proti nam vsi igrajo motivirano in zadevajo nemogoče mete. En spodrsljaj bi si še lahko dovolili, dveh res ne.

V MMC-jevi anketi večina sodelujočih meni, da igralci po izpadu iz Evrolige niso več tako motivirani, kot so bili jeseni. Se strinjate?
Ne bi rekel. Motivacija je zagotovo naša težava že vso sezono, ampak pomemben je karakter ekipe. Danes ni slabih ekip, verjemite mi! Če ne daš na vsaki tekmi 120 odstotkov, imaš velike možnosti, da tekmo izgubiš. V Evroligi pred 13 tisoč gledalci v Stožicah ni težko iztisniti vse iz sebe, drugače pa je v praznem Tivoliju, kjer je večina gledalcev iz Laškega. Tu se vidi karakter igralcev.

Prav zaradi tega razloga ste bili nezadovoljni s Kevinnom Pinkneyjem, ki je zapustil Ljubljano. Ste še kaj spremenili, da bi bil odnos na igrišču pravi?
Določene menjave smo naredili, da bi spremenili karakter ekipe, da ne bi bilo več podcenjevanja in da se vso sezono igra na visoki ravni, v visokem ritmu. Ti trije igralci, ki so bili zdaj odsotni, so za nas zelo pomembni. Sposobni so nekaj skreirati, narediti razliko. Gregory je tudi odličen strelec, v prvih krogih je imel povprečje 18 točk. Te ekipe bi morali dejansko zlomiti že na začetku tekme. Zdaj sicer začenjam tekme z bolj delovno, agresivno peterko, a nam vseeno ne uspe. Ko se nasprotniki razigrajo, dobijo občutek, da nas lahko premagajo, in pride kar do nekakšne psihoze. To je treba čim prej razbiti.

Vsekakor še pred turnirjem Final four v Ligi NLB, kjer bo vaš polfinalni tekmec Krka ...
To, kar se nam je zgodilo, lahko deluje tudi pozitivno. Čeprav smo zdaj dvakrat izgubili, ni pravzaprav narejene nobene škode.

Vas nič ne skrbi, ker Union Olimpija izgublja tekme, Krka pa je v vzponu in zmaguje z visoko razliko?
Ni v vzponu, igra konstantno dobro. Bistvena razlika je, da je Krka enostavno - ekipa. Igrajo moštveno tako v napadu kot v obrambi. Tega meni ne uspe dopovedati igralcem. Igramo egoistično. Te težave imamo že vso sezono, sploh pri starejših igralcih je težko kaj spremeniti.

Vam lahko pri vzpostavljanju reda pomaga kapetan Goran Jagodnik. Lahko on udari po mizi in reče: fantje, zberite se?
Goran ni ravno takšen (smeh). Saj ni težava udariti po mizi, treba je to narediti na igrišču. Sezona se počasi končuje.

Ste se v klubu že lotili načrtovanja ekipe za naslednjo sezono, da ne boste spet septembra sestavljali moštva?
Za zdaj še ne. Konec koncev nimam niti pogodbe. Lahko me že jutri zamenjajo. To je stvar direktorja in upravnega odbora. Na tem načrtu nič ne delam, logično pa je, da razmišljaš o tem. Poudarjam pa, da sezone še ni konec. To, kar se nam zdaj dogaja, torej kako igralci reagirajo v državnem prvenstvu, je tudi dober pokazatelj. Počakati je treba do konca sezone, pred nami sta še zaključna turnirja v Ligi NLB in v državnem prvenstvu.

Kako sodelujete z direktorjem Janezom Rajgljem, se sploh kaj pogovarjata?

Absolutno se. Ima svojo vizijo, jaz svojo. Sva profesionalca, sodelujeva. Ni občutiti neke napetosti, ne nazadnje imava oba iste cilje.