Erazem Lorbek je ob dolgotrajnem okrevanju zelo pogrešal tekme. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Erazem Lorbek je ob dolgotrajnem okrevanju zelo pogrešal tekme. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Barcelona
V Barceloni se je Erazem odlično znašel in leta 2010 tudi postal evropski klubski prvak. Dve leti pozneje je bil po odlični sezoni izbran v prvo peterko Evrolige. Foto: Reuters
Štiri leta je Lorbek član Barcelone in navijači so slovenskega reprezentanta vzljubili. Po tekmah je eden izmed najbolj zaželenih za slikanje in avtograme, v Blaugrani pa se med srečanji večkrat sliši skandiranje krilnemu centru. Foto: Reuters
Na Eurobasketu 2009 je igral v fantastični formi in bil uvrščen v najboljšo peterko turnirja. Na sliki skupaj z bratom Domnom. Foto: EPA

"Dolgo sem bil odsoten z igrišč in sem potreboval kar nekaj časa, da sem prišel v pravi ritem. Na zadnji tekmi proti Valladolidu mislim, da sem že ujel neki ritem iger in sem tudi nekoliko več igral. Sem pogrešal igre in tekme. Za mano je veliko treningov in terapij, manjkale pa so tekme. Zdaj se počasi vračam," so bile prve besede izvrstnega krilnega centra po visoki zmagi Barce v Blaugrani nad Valladolidom (109:50), ko je prispeval 17 točk.

Najstarejši izmed bratov Lorbek je sicer prvič zaigral pred slabima dvema tednoma, ko so Katalonci igrali proti Nanterru, a je na vseh tekmah igral po le nekaj minut, proti Valladolidu pa mu je Xavi Pascual namenil tudi zajetnejšo minutažo, ki jo je eden izmed najboljših evropskih igralcev na položaju štiri odlično izkoristil.

Veliko treningov potrebnih za vrnitev
"Ne vem še, koliko mi manjka, da bom povsem pripravljen, a na zadnji tekmi je bilo že dobro. Nasploh je vsa ekipa odlično odreagirala glede na to, da smo izgubili pred tem dve tekmi zapored. Se še lovimo in iščemo formo prave Barcelone, a tokrat je bilo že na pravi ravni. Smo uvrščeni v naslednji del Evrolige in tudi v državnem prvenstvu se držimo vrha, ampak z igro še nismo čisto zadovoljni. Naš glavni cilj je zdaj, da bo igra čim boljša," je še dodal o tekmi z Valladolidom in trenutnih igrah Barcelone.

Konec junija je 210 centimetrov visoki Ljubljančan sporočil, da mora na operacijo kolen in da ne bo mogel pomagati reprezentanci na domačem evropskem prvenstvu. Javnost se je burno odzvala na odpoved, saj naj bi po prvih napovedih okrevanje trajalo dva meseca, toda na koncu se je vse skupaj zavleklo do decembra: "Ja, sem pričakoval oziroma sem računal, da se lahko zavleče. Ni bilo enostavno. Res je bilo potrebnih veliko treningov, da sem se vrnil. Veliko je bilo vloženega dela, da sem lahko začel že trenirati. Zdaj je veliko lažje, ko treniram z ekipo in sledim temu ritmu."

Na domačem EP-ju je pritisk ogromen
Zadnjo sezono Lorbek na igrišču ni bil čisto pravi. Težave s kolenoma so bile prehude in operacija je bila neizbežna, kar je dokaz tudi v dolgotrajnem okrevanju: "To je bila prva resna poškodba v karieri in zares upam, da se ne bo več ponovilo. Ni šlo več in enostavno je bila operacija potrebna. Bilo je neizogibno."

"Je težko, a to je pač šport in to se dogaja," je dejal Lorbek, ko ni mogel pomagati izbrani vrsti na velikem tekmovanju pred domačimi gledalci, o samem nastopu reprezentance pa je povedal: "Mislim, da je ekipa dobro igrala in odlično odreagirala na igrišču. Treba je vedeti, da je še dodaten pritisk igrati pred domačim občinstvom. Igralci so dali največ od sebe in tudi rezultat je bil na koncu dober."

Blestel, ko je bil selektor Zdovc
Po še veliko težji poškodbi, ko je izpustil celotno predlansko sezono, se je uspešno vrnil tudi mlajši brat Domen, ki je odlično igral na Eurobasketu, dobro pa se je zdaj znašel tudi v Turčiji pod taktirko Jureta Zdovca, kar Erazma zelo veseli: "Domnova poškodba je bila celo še veliko težja kot moja. Skozi reprezentanco in v klubu se je dokazal. Bil je zelo dobro pripravljen in igral je vrhunsko, dobro pa se je znašel tudi zdaj v novem klubu."

Pod Zdovčevo taktirko je 29-letni Lorbek v reprezentanci pokazal največ. Sijajen je bil na Eurobasketu 2009: "Na Poljsko me vlečejo lepi spomini. Tudi reprezentanca je naredila izjemen uspeh. Upam, da se to nadaljuje in se tako reprezentanca razvija. Takrat se je poklopilo in sem prikazal najboljše igre za reprezentanco."

Sezona veliko lažja, ko imaš ob sebi prijatelja
Na evropskem prvenstvu pred štirimi leti je bil kot prvi Slovenec uvrščen v peterko turnirja, kar je letos ponovil Goran Dragić. Takrat je Erazem igral izvrstno in bil najbolj zaslužen za četrto mesto, kar je še vedno največji uspeh slovenske izbrane vrste. Zdovc je zdaj glavni kandidat, da znova prevzame selektorsko mesto, Lorbek pa se glede izbora ne želi opredeljevati: "Drugi so zadolženi, da odločajo o tem. Kar bo, pač bo."

Po Matjažu Smodišu v CSKA-ju in Jaki Lakoviču v Barceloni ima Erazem za klubskega soigralca znova Slovenca, saj se je v katalonsko prestolnico pred letošnjo sezono preselil Boštjan Nachbar, s katerim se veliko družita: "Ja, super. To je najboljše. Veliko lažje je iti skozi dolgo sezono, ko imaš ob sebi prijatelja. Si pomagava in si še bova, saj je pred nami še dolga sezona in še kar nekaj težkih trenutkov. Oba sva se dobro ujela v ekipo in to želiva še stopnjevati."