Erazem Lorbek (v boju z Olimpijim centrom Šarmadinijem) je z 12 točkami malce presegel svoje letošnje evroligaško povprečje. Foto: EPA
Erazem Lorbek (v boju z Olimpijim centrom Šarmadinijem) je z 12 točkami malce presegel svoje letošnje evroligaško povprečje. Foto: EPA
Erazem Lorbek, Jaka Lakovič, Goran Jagodnik
Gostovanje v domači Ljubljani je bilo tako za Lorbka kot za Lakoviča nekaj posebnega in tudi priložnost za druženje s starimi kolegi, kot je Olimpijin kapetan Goran Jagodnik. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Union Olimpija - Barcelona
Gledalci so ob predstavitvi obeh ekip toplo pozdravili Erazma Lorbka in Jako Lakoviča, med igro pa seveda ni bilo več milosti in sta oba doživela, kaj pomeni pekel stoženske dvorane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič
Na parketu manj kot pet minut - Jaka Lakovič ni tisti, na katerega bi računal Xavi Pascual, poleg tega mora prevečkrat igrati na 'dvojki' in ne na položaju organizatorja igre. Foto: Sandi Fišer
Odmevi po tekmi Olimpija – Barcelona

Oba z Jako Lakovičem se strinjata: ozračje v dvorani je bilo izjemno. Slovenska košarkarska reprezentanta, ki igrata pri Barceloni, sta imela na četrtkovi evroligaški tekmi v Stožicah (67:68) povsem različen učinek: Jaka Lakovič takšnega, kot si je želela razprodana Arena Stožice, saj ni dosegel nobene točke, medtem ko je Erazem Lorbek v 32 minutah zbral 12 točk (za Navarrom je bil drugi strelec Barcelone) in 7 skokov. Lakovič že malce obupuje, ker mu trener Xavi Pascual ne namenja vidnejše vloge, zelo pa je bil vesel bučnega aplavza, ki mu ga je pred tekmo namenilo občinstvo.

Pogovor z Erazmom Lorbkom
Kljub visokemu vodstvu v prvem polčasu ste, glede na videno v letošnji sezoni, verjetno vedeli, da ni še nič odločenega?

Olimpija ima odlično ekipo, nemogoče jo je držati 40 minut. Pričakovali smo, da se bo po zaostanku vrnila. Dobro smo začeli, v tretji četrtini pa smo imeli težave. Ostali smo v garderobi. V obrambi smo bili slabi, v napadu pa smo izgubili glavo. Olimpija je zadevala trojke, mi smo slabše igrali obrambo in proti koncu nam je bilo tudi zaradi bučnih gledalcev vedno težje, vendar smo s polno koncentracijo le zmagali.

Kako je bilo igrati pred 13 tisoč slovenskimi navijači, ki ne navijajo zate?
Poseben občutek je igrati pred takšno množico ljudi, pred navijači, ki te poznajo. Zelo emocionalno, vendar težko. Res sem vesel, da smo zmagali za to točko. Dvorana je fenomenalna, v Evropi ni takšnega navijanja, res pa je, da še nisem igral pri Maccabiju in v Beogradu.

Kaj je v končnici prevesilo tehtnico?
Izenačili smo njihovo igro v napadu, ko me je dal trener na centra, s štirimi nizkimi pa smo se lahko kosali na koncu. Vso tekmo smo imeli težave z njihovimi centri, ki so 'skakali ven' na trojke in jih zadevali. Ko uteče Jagodnik na trojko, je to težko braniti. Na koncu smo nekaj napadov imenitno ubranili.

Na parketu ste bili nekaj časa z bratom Klemnom. To ni prav pogost pojav v Evroligi ...
Nisem pričakoval, da bo vstopil v igro. Vidi se, da je njegov trud poplačan. Zelo trenira, zelo si želi dokazovanja.

Letos gostite turnir Final four in za zdaj ste na dobri poti, da se uvrstite tja. Kako ocenjujete predstave vaše ekipe?
Trenutno igramo najboljšo košarko v Evropi, vseeno pa pričakujem še veliko takšnih tesnih tekem. Naš cilj je bil začeti drugi del Evrolige s tremi zmagami, zdaj moramo premagati še Romo.

Tekmo si je ogledal tudi slovenski selektor Božidar Maljković, ki vas je obiskal že v Barceloni. Kakšen vtis je pustil?
Maljković je dober trener, uvedel bo disciplino v reprezentanci, kdor bo hotel igrati, bo moral tudi trdo trenirati. Želim si igrati v Litvi, z Maljkovičem bomo imeli še več idej, kako do medalje. Do konca sezone je še dolga pot, predvsem ne sme priti do poškodb. Slovenija je sposobna osvojiti odličje, ima dovolj talenta.


Pogovor z Jako Lakovičem

Kako ste doživeli ta večer?
Zelo težka tekma, kar smo tudi pričakovali. V prvem polčasu je bilo vse na naši strani, ne le zaradi dobre igre, ampak tudi zato, ker je Olimpija zgrešila veliko odprtih metov, ki jih sicer zadeva. V drugem polčasu se je to spremenilo, in če bi Olimpija zmagala, bi bilo to zasluženo.

Stožice so vam ob predstavitvi glasno zaploskale. Je bilo lepo spet igrati v Ljubljani?
Zelo lepo so me sprejeli. Ob tej priložnosti bi se zahvalil gledalcem. Ozračje je bilo fenomenalno, enkraten občutek je igrati v tej dvorani.

Spet ste bili bolj malo na parketu!
Razočaran sem nad vlogo, ki jo imam. To se vleče že nekaj tekem. Igram na položaju dve, kar ni moja pozicija. Dobro, saj lahko igram tudi na dvojki, ampak dobivam majhno minutažo in ne pridem v igralni ritem. Težko je. Treba je pač to sprejeti in izkoristiti vsako priložnost, čeprav ti trener ne zaupa.

Razmišljate o prestopu v drug klub?
Ne. Pogodba se mi sicer izteče na koncu leta in potem bom premislil. Vedno sem bil in vedno bom profesionalec. Treba je še naprej zavzeto trenirati in biti potrpežljiv.

V Barceloni vas je obiskal selektor Maljković. O čem ste govorili?
Na grobo smo se pogovorili o ciljih. Videlo se je, da ima velike ambicije. Najpomembneje je, da si tudi on zelo želi uspeha. Če bom zdrav, bom seveda tudi jaz pomagal.

Odmevi po tekmi Olimpija – Barcelona